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Honorable S, Earl Pugh ! Cowour
State Represcentative
House of Roepresentatives BETSY FREDERICKSON

State Capitol
Phoenix, Arizona

Dear Mr. Pugh:

This is in reply to your letter of Fechruary 23, 1960, in which
you have asked certaln questions based upon an assumed set of
facts .

Your assuned facts are that a male under eighteen years of are

and a female sixteen years of age obtain a marriage license from
the proper Arizona authorities; that in so doing the father of

the male applicant falsely states his son's ajge to be eighteen
and gives hls consent in writing; that the niother of the female
applicant pives her consent in writing with knowledpe of the facts
concerning the male appllcant's age; that both the applicants have
full knowledge of the facts; and that a proper marriapge ceremony
is then performed in Arlizona,

You asked whether the marriace 1s lezal. It is the opinion of
this office that under present Arizona law such a marriage would
be valid until dissolved by annulment or divorce,

The Arizona statutes provide that males under eighteen years of

age shall not wmarry, with certain exceptions {(A.R.S, y 25-102),

but there is no provision regarding such a personts status if he
doecs obtaln a license and marriles,

Courts almost invariably hold that violation of a statute con-
cerning the age for marriage willl not of 1tself render the marriage
null and of no legal effect, in the absence of statute specifying
this result. Such might be ground for annulment or divorce, but
definlte court proceedings would be ncceassary in order for such

a marriage to be volded,

Your assumed facts state that the mother of the female applicant
is the paront giving consent. Under A.R.S, 3 25-122, the fatherts
consent 1s required unless the parents are living apart, in which
case the parent havinpg custody of the applicant glves the consent.
There 18 no provision voiding a marriage based on a liccnse ob-
talned throuzh improper congent. Agaln, under such statutes the
courta hold such a marriage valld until dissolved by annulment or

divorece,
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State Representative

You ask whether either or both of the consentihg parents in your
assumced facts would be subject to criminal prosecution for the

fatherts mis-statement of the son's age.,

The Arizona statutes provide that it 18 a misdemeanor for one
to knouingly 1ssue a marriage license or certificate of marriage
~without consent in writing wherc the male is under twenty-one
years or the female under eighteen years, but there is no pro-
vision deallng specifically with the giving of consent or mis-

statement of age.

It is possible that this situation would fall under the broad
provislons of the perjury statutes, particularly A,R.S. § 13-561,
perjury by single statenent, and A.R.S, 3 13-570(A), perjury by
subornation., Also, it is possible that the general misdeacanor -
provision contained in A,R.S., v 25-103,09, pertaining to violation
of Article 1 of that chapter, would be of some effect,

Very truly yours,

WADE CHURCH
The Attorney General

STIRLEY NZWELL
Asslistant Attorney General
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