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Dear Sir:

This is in response to your letter dated iMay 10, 1960,
resarding applications from duly licensed optometrists, These
applicants cortend that under A,R.S, ¥ 32-1691 they are en-
titlced to a license to practice opticlanry, The question pree-
sented by your letter is:

"Is the Arizona State Board of Dispensing Cpticians
required to examine and issue licenses to anplicants
who are licensed to practice optouetry in Arizona?"

There arz two reasons why this questlon muast be answered in
the negative, Section 38-16U1, supra, cxcnpts optometrists from
the operation of the Dispensing Opticians Act. The material part
of that scetion reads:

S

"This chapter shall not apply to:
1, Any *** optoretrist duly licensed to practice
under the laws of this state,”

- In construing a statute, we are required to consider the
over-3ll purpose of the Act, The purpose of the Dispensing Op-
ticlans Act 15 not simply to issue licenses to anyone who mipht
qualify but to be able to control the conduct of those to whom
these permits have been asslined, in order to protect the visual
health of the public. Issulng a licensc to an optonetrist does
not give the Board the authority to control him 1n his practice.
Revoicing or suspending his license would not deter him from prace
ticing opticianry. Thus an interpretation requiring the Board to
license optomctrists would be unrecasonavle and absurd, in that the

purpose for which the Act was nade would be defeated, A statute
willl not be construed as requiring a uscless thin3;, unless the

languase clearly says so., We have found nothing in the entire
Opticlans! Act which requires that kind of construction,

Another reason why the Board is not required to examine and
license duly quallfiled Arizona optometrists 1s that in interprote
ing statutes the legislative intent may be derived from implication,
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and what 1is implied in a statute is as much a part of it as
what 1ls expressed, The express lesislative command in A R.S.
$ 32-1091 13 that the Board is prohibited from demanding that
optometrists submit themselves to the terms and conditions of
the Dispensing Opticians Act., It is implied in that atatute
that those classes of persons mentioned therein cannot require
the Board to cxamine and licensc them,

If the physician (medical or osteopathic) or optometrist
could require a license from the Board, 1t could possibly be
argued that interns, as well as persons who sell sunzlasses,
colored zlasses, if they do not have refractive value, could
demand a license,

, We appreciate the distinction existing betuecen the several
groups execmpted by A, R.S. 3 32-1091, supra. However, insofar
as this Act is concerned, they are similarly treated, uweilther
of them 1is required to have a dlspensing opticlant!s license and
neither can demand that the Board issue a license to hlin,

For these reasons,--~--because the purpose of the Act demands

that only persons upon whom the Act 18 effectual be issued license,

because laws should not be construed to do a futile or useless
thing, and because impliecdly the Board cannot be required to issue
a license to one exempted under this Act----it is the opinion of

the Department of Law that the Doard is not required to examine

and lssue llcense to applicants who are licensed to practice op-
tometry in Arizona. :

We trust this information 1s of value to you, If we can be
of additional help, do let us know, :

Very truly yours,

WADZ CIIURCH ,
The’Attorney General

H, B, DANIELS :
Asslstant Attorney General
HBDso
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