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s o PTOAR ATTORNEY GENERAL

Your letter of June 8, 1960, has been handed to us
for reply. You have outlined several questions which we
will answer separately, as follows:

l-a, May a hoapital proceed with surgery or
medical treatment on a married minor
with her own consent or with the consent
of her husband, also a minor, in written
permit form to the hospltal, or must the
permlt be signed by her parents?

1-b, We ask the same question in connection
with male married minors. May he glve
his own consent, or must he have the
consent of hig parents?

These two questlions are answered together, These
questions 1lnvolve whether or not minors who are married
are emanclpated, The law 13 wiell settled that such persons
are fully and complctely emancipated by reason of having
entered 1intoc a marriage ceremony., They can sign or consent
to an operation, 67 C,J,S. 316, 89(C).

2, When a patlent ives written permission
for medical or surpical treatnent upon
entry to a hospiltal, may this permit be
used as a blanket consent for any and
all treatment while the patient 1s in
the hospltal?

The answer to thls question is No, The general rule 1is
that, in the absence of an emerpgency, a surgeon nay not pere-
form an operation different than the one for which consent
was obtained, or perform an operation involving risk or re-
sults not contemplated, 70 C,J.8, 9067, Section 348 G, Physi-
clans and Surpeona, An unauthorized operation amounts to
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malpractice, Physioians & Surpeons & Dentists Business
Bureau v, Dray, 111 P.,2d 50d; raulsen v, Gunnarson, <o0

3., And the fact that the operation is successful
does not relieve the surgeon of liability. 70 C.J.S. 967,
Section 348, supra,

3. Must there be a post-mortem in Arizona
on all cases in whioch the person 1s
dead on arrival at a hospital, or who
dies within 24 hours after arrival at
a hospital?

The answer to this queation is No, the reason being

'that the Arizona Statutes provide that the coroner nay, 1in
-his discretion, order an autopsy or post mortam, and when

so done the medical examiner wno performs such operation
%g émmune from Court action, A.R.S. $§ 22—515, 36-337,
- 320

The final question which you ask 1s too broad and

- ambiguous to permit answer, If you can furnish us with

specific facts and circumstances on which vie can give a concrete
and specific opinion, we wi;l be glad to do so,

. Véry truly youra,

WADE CHURCH
The - Attorney General

H, B, DANIELS

Assistant Attormey General
HBDsec - .
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