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This will acknouledge your letter of May 3, 1960 in
which you state that the ArizZona Carpentars' Apprentlccee-
ship Comittec Agreanents provide In {ie ¢ase of minors
for the signature oi a parent or guardian. 7The Arizona
Carpenterst Apprenticeshlp Comittee has rcqueated an
opinlon as to whnether all sueh contiactis to be valld rust

be signed by a legal puardian appeinted by the

court, and

what liabillitics could accrue to a joint conmitice 1f
they accepted the signature of a person not a parent,

relative or legsl guardlan.

The age ol majority in this atate has been estab-
lished as twenty-one vesars, and while the general rule In
this state 1s that vorsons under the ase ol twenty-one
have not the capacliy to entey lnto bindlng contracts
except for necessitles, there ave nunerous exceptiona to
this rule in our statutes., For example, uder the pro-
visicns of A.R.S. » 45-131, veterans may cnier into bindlng
contracts ior the purpose of roeeliving servicemen's bone-
flts, notwithatanding the fact that they are under twenty=
one years of age. Harried persons over the age of eightecn
nmay also entor Into binding contracts with reievence o

thelr comnunity property. AR.S. § 25«212.

Gar

statuias

also provide that the sndorsement or asaisrment of a nego=-
tiable instrument by an infant pas seq the property thercln,
notuithstanding that from want of capacity the infant may

incur no llabillty thereon. A.R.3. 3 b4=422,

Dur Supreme Court in the case of Vallcv Matlional Dank

of Phoenix v. Clover, 02 Ariz. 533, 157 P. ad. )2, hald
that The age ol majority is not rixed by the Congtitution
and there 18 no conatitutional reutriction which would
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prevent a change of ape of majority, and that in the abscnce
of such expressed cconstitutional restrictions, the Legis-
lature may declare & minor of full age for the purpose of
making contracts. ‘

As previously stated, our Legislature has seen 4t in
certain cases to allow persons under the age of twenty-
one to enter into valig and binding contracts. Uith refop-
ence to the pgeneral rule that persens under the age of
tuenty-one years do not have the cavaclty to cnter into
binding contracts, Cxeept for necesaltlcs, unless othorwise
specified by statutes, the Supreme Court in the case of
Yorman Motor Co. v, (111, 54 Apiz., 227, 94 P, 24. 865, made
the iollowing statement:

"It 1s apparent from a rcading of the cazes
. that the endeavor of the courta has becn
to follwr that rule that wourld prevent
designing adults from cverrcacalng infants
by taliing adventage of their laek of
expericnce and Jjudgment ang inducing them
to enter into contracts clearly to their
disadvantage.”

A.R.S. § 23-221 reads as follows:

"3 23-221. Apprentice dciined

In this artlele, unlesc the context other=
wise requires fapprentisc! noons o peroon
-at least sixtoen years ot age who has
entercd into a writtoen agre@ient with an
employer or his aguent, an assoclation of
employcrs, an orcanization of caployeces,

or a joint comuittes representing enployers
and amployeces, wvhich provides for not less
than four thousand hours ¢f reagonable con~
tinuous emplcoyacnt for such peraen, for
participaticn in an approved schedule of Lh~
the-job work cxperience throush amployment
and at least one hundred lferty=-four hours per
year of rclated supplamental lnstructicn.”

You will note that the above quoted statute authorizes
any person, at lcast sixteen years of are, to enter into an
apprenticeship contract. txamination of the statutes and
the case law of thls state leads to the conclusion that
contracts entered into by persons under the age or twenty-
one are not invalld or vold, but merely voidable at the
option of the minor. The minor may take full advantage
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of the contract and enforce the same through a court-
appointed guardian. AR.3. § 23-22% sets torth the terms
that apprenticeship agreements mact contain. It is noted
that Title 23, Chapter 2, Article 2 of the Arizona Rcevised
Statutes pertaining to apprentices contains no provisions
requliring that such agrecments be sirned by the lesal
guardian of the apnrentice but spsciliically provides that
such agreement mav be signed by the apprentice if at lcast
sixteen years of age. .

It is accordingly the opinicn of the Attormey General
that vhile there 1s no objection to the miles which rrovide
that apprenticeship amreements in the case of minors be
also signed bty a parent, suardian or other adult person who
stands in the positicn of lceo pareontlis, such signotures

- are not necessarily ossentlal to a valid apprenticeship
- agrecment.

It iz further the opinion of the Attorney CGeneral that
no liabllity could accrue tc a jcint comittee if they
accept the signature of a pereon not a parent, relative ox
legal guardian in additicn to that of the minor apprentice.

Very truly ycura,'

VADE CHURCH
The Attcrney General

NFYYAN W, WIIITE
Asglstant Attormmey Generzl
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