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Pursuant to Arizona Revised Statutes ("A.R.S.") § 15-253(B), you submitted for review an 
opinion you prepared for the Superintendent of Deer Valley Unified School District No. 97 
regarding teacher base salary increases from the Classroom Site Fund ("CSF") established by 
A.R.S. § 15-977. This Office concurs with your conclusion and issues this Opinion to provide 
guidance to other school districts and charter schools on this issue.

Questions Presented 

You have asked (1) whether the portion of money in the CSF to be used for teacher base 
salary increases must be distributed to all eligible teachers and, if so, (2) whether that money 
must be distributed in equal amounts. 

Summary Answer 

Under A.R.S. § 15-977(A), school districts and charter schools must use twenty percent of the 
monies in the CSF for "teacher base salary increases and employment related expenses." 
Districts and charter schools have discretion with respect to which teachers receive a base 
salary increase and in what amount. 

Background 

In June of 2000, the Legislature approved S.B. 1007 which created the CSF and made other 
changes intended to improve public schools in Arizona. See 2000 Ariz. Sess Laws, 5th Spec. 
Sess. ch. 1. The measure became effective after the voters approved Proposition 301 at the 
2000 general election. 

The Department of Education administers and allocates CSF funds to school districts and 
charter schools. A.R.S. § 15-977(A). Districts and charter schools receiving CSF funds must 
then spend the money at school sites according to the following statutory requirements:



•40% of the funds must be used "for teacher compensation increases based on performance";

•40% of the funds must be used "for maintenance and operations purposes" which are defined 
in A.R.S. § 15-977(C) to include: class size reduction, teacher compensation increases, AIMS 
intervention programs, teacher development, dropout prevention programs, and teacher 
liability insurance premiums; and

•20% of the funds must be used "for teacher base salary increases and employment related 
expenses." Id.  

This Office has previously addressed the discretion of school districts and charter schools with 
regard to the teacher compensation increases based on performance and the expenditures for 
maintenance and operations purposes. See Ariz. Att'y Gen. Op. I01-007. This Office also 
determined that the term "teacher" in the CSF includes not only traditional classroom teachers, 
but also other school employees who "provide instruction to students on matters related to the 
school's educational mission." Ariz. Att'y Gen. Op. I01-014.

Analysis

The pertinent statute states: "Each school district or charter school shall allocate . . . twenty 
percent of the monies [in the CSF] for teacher base salary increases and employment related 
expenses." A.R.S. § 15-977(A). The issue is whether this provision requires school districts 
and charter schools to give salary increases to all teachers in the same amounts, or if school 
districts and charter schools have discretion in determining base salary increases. 

The central principle in statutory interpretation is to ascertain the intent of the Legislature by 
following the plain meaning of the statute's language. Peck v. Bd. of Educ. of Yuma Union High 
Sch. Dist., 126 Ariz. 113, 115, 612 P.2d 1076, 1078 (App. 1980). The plain language of A.R.S. 
§ 15-977 limits the base salary increase to "teachers" but does not expressly require that all 
teachers receive an increase or that all teachers receive the same increase. Consequently, 
although 20% of the CSF must be spent for "teacher base salary increases and employment 
related expenses," the allocation of such monies among teachers is left to the discretion of 
governing boards of school districts and charter schools. A.R.S. § 15-977(A). 

The discretion local governing boards have when allocating base salary increases from the 
CSF is consistent with the discretion boards generally have to determine salaries and benefits 
of employees. See A.R.S. § 15-502(A) (governing boards establish employee salaries and 
fringe benefits). It is also consistent with the discretion governing boards have under A.R.S. § 
15-977 to allocate the increases to teachers based on performance and the monies dedicated 
to other maintenance and operations purposes. See Ariz. Att'y Gen. Op. I01-007.



A comparison of the language in A.R.S. § 15-977(A) with language in recent legislation 
allocating State employee pay increases supports the conclusion that schools have discretion 
with regard to the base salary increases for teachers under A.R.S. § 15-977. The legislation for 
State employees specifically directed that "[t]he department of administration shall allocate to 
each agency or department an amount sufficient to increase the annual salary level of each 
employee by the greater of $1,500 or five per cent . . . ." 2001 Ariz. Sess. Laws, ch. 236 § 109 
(emphasis added). In contrast, A.R.S. § 15-977 does not require that the base salary increase 
be given to each teacher. Similarly, §15-977 does not require that the base salary increase be 
given in equal amounts across the board.

Conclusion

School governing boards and charter schools have discretion under A.R.S. § 15-977(A) in 
deciding to whom and in what proportion to distribute base salary increases. 

 

Janet Napolitano 
Attorney General 

  

1. This Opinion analyzes the impact of SB 1525 on school districts. It does not analyze the legislation's impact on 
other types of schools, such as private schools, that may be subject to different legal requirements. 

2. All statutes cited herein include the amendments in 2001 Ariz. Sess. Laws ch. 23 (SB 1525). 
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