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This is to acknowledge your letter of January

10, 1961, in which you request an opinion as to the
four following questions:

Dear Mr. Ireland:

1. May the Camp Verde School District charge
tuition to the Beaver Creek children

attending school in the Camp Verde School
District?

2. By agreement, may it charge only tuition
in the amount of Average Dally Attendance
monles, and may any further tuition charge
by the Camp Verde Schools be paid directly
by parents sending their children to the
Camp Verde Schools?

3. May the school districts enter into an agree-

ment as to charging tuition and as to the
method of payment?

4, Are Average Daily Attendance figures to be
remitted to the Beaver Creek School District
monthly?

The above questlions pivot around a construction of
A.R.S. § 15-449, This section states that the Board of
Trustees of a common or high school shall admit pupils
from another district upon presentation of a certificate
of educational convenience issued by the County School
Superintendent. The provisions state that the attendance
of the pupil for the purpose of determining Average Daily
Attendance and for apportionment of State and County Aid,
including equalization ald, to be attendance in the dis-
trict of residence, The statute further sets forth the
method of charging tultion, which shall be the per capita
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cost of the school district attended as determined for the
current school year, This is to be reflected in the school
budget as permissible operational expenditures per pupil per
annum for the present fiscal year. The school of attendance
may also charge an additional sum for capital outlay but
that amount cannot exceed $100 per pupil per annum.

Paragraph 3 of A.R.S. § 15-449 (D) states that the
tultion claims shall be presented through the County School
Superintendent against the districts of residence, That
paragraph declares that the County School Superintendent
shall draw his warrant on the County Treasurer in favor of
the district of attendance and shall be paid from the funds
of the district of residence.

When a statute is plaln and unambiguous in its language
it must be construed as written. State of Arizona v. Angle,
54 Ariz. 13. In analyzing the pertinent provisions of A.R.S.
§ 15-449, the method of admission of students to another
school district, the amount of tultion (the per capita cost
of school district attended), and the method of paying this
tuition are expressly described by the Legislature, There
are no provisions in the Arizona Revised Statutes for the
payment of tuition by parents, with the exception of non-
resident children whose parents may be charged according to
the provisions of A.R.S. § 15-302,

Therefore, this office is of the opinion that the
Camp Verde School District may charge tuition for child-
ren residing Iin the Beaver Creek School District, provided
the children have been issued a certificate of educational
convenience. Furthermore, the amount of the tuition is
the per capita cost of the Camp Verde School District as
determined for the current school year. This cost can
only be pald by the Beaver Creek School District through
The County School Suprintendent. Therefore, any agreement
as to charging tuition or payment of tuition by parents
would be 1in contravention of the provisions of A.R.S. § 15-449,
There do not appear to be any statutes governing the remitting
of Average Dally Attendance figures, ‘
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As to that particular question, it doesn't matter when
the figures are remitted as long as they are submitted

in time for the Beaver School District to prepare its
claims for state aid. :

Very truly yours,

ROBERT W. PICKRELL
The Attorney General

FRANK SAGARINO
Assistant Attorney General
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