ﬁ;/ | S ; . R | o - ;Zfr;‘jijfé;

- Attorney Greaeral
STATE CAPITOL
Phaenix, Artzonn 85007

September 19, 1975

BRUCE E. BABBITT
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Honorable Frank Felix
State Senator

1302 West Ajo, #401
Tucson, Arizona 85713

‘Dear Frank:

This is in response to your letter to this office
dated April 7, 1975, wherein, you requested this office to
respond to two questions: The first concerning the selling
of liquor on the University of Arizona campus and the second

-concerning the employment of an attorney by the Associated
‘Students of the University of Arizona (ASUA).

More specifically, the first question is directed
to who has the authority to permit the selling of liquor on
the campus of the University of Arizona. 1In general, this
State has by legislation, contained in Title 4 of the Arizona
Revised Statutes, regulated the sale of alcoholic beverages. -
The sale of alcoholic beverages upon any university campus
in this state must comply with all of the provisions of that
legislation. We now turn to a discussion of the pertinent
parts of that legislation. '

: A.R.S. §4-244 sets forth a number of unlawful acts
involving alcoholic beverages. Among those, in paragraph 1
o0f that section, is for a "person" (defined in paragraph 12
of A.R.S. §4-101 to include a partnership, association, com-
pany or corporation, as well as a natural person) to buy for
resale, to sell or to deal in spirituous liquors in this state
without first having procured a license duly issued by the
State Liquor Board. A.R.S. §4-246 then makes it a misde-
meanor for any person to violate any of the provisions of
Title 4, which includes A.R.S. §4-244.

Quite obviously, therefore, it will be necessary
for the person who seeks to sell spirituous liquors to obtain -
a license. The licensing procedure, which is set forth
in A.R.S. §4-201, requires an application for a license
to be files with the city clerk of the city in which the
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premises are located, as well as with the State Liquor Board,
and specifies certain posting requirements (subsection B).
The city is entitled to recommend disapproval of the license
(subsection C), .although that recommendation is not binding
on the State Liquor Board (subsection D). Duncan v. Truman,
74 Ariz. 328, 333, 248 P.2d 879 (1952). Though State pro-
perty is involved, there does not appear to be any question

.-that the City of Tucson can carry out the posting requirement

and make its recommendation to the State Liquor Board. That

‘kind of participation does not appear to run afoul of Board

of Regents v. City of Tempe, 88 Ariz. 299, 356 P.2d 399 (1960),

""which held that the Arizona Constitution vested the Board of

Regents with the jurisdiction and control over the State's

‘universities and that the Board, as a State agency, was not
" subject to the general police powers of a municipal corpora-

tion. What is here involved is no exercise of a police power,

‘but only a participation in a legislatively mandated process,

the purpose of which is to bring to a State agency's atten-
tion all information necessary for it to make an 1nformed

decision whether to issue a liquor license.

Returning to the statutory scheme, subsection A
of A,R.S. §4-207 specifies certain requirements which must
be satisfied before a license will be issued for premises
located near a school building or church. We shall assume,
without deciding, that a university is a school within the
meaning of that provision. Among the requirements then,
insofar as is here relevant, is the necessity of obtaining
the approval of the governing bodies of the school and the-
city. An additional requirement is that the city certify that
the land within a certain distance of the premises where the
liquor is to be served is zoned at least 75 percent for com-
mercial purposes, exclusive of the school property. We are
obviously dealing with a situation in which all of the pro-
perty within the specified distance from the premises is .
excluded from the calculation, since it all constitutes school
property. The short answer to this anomaly is that the con- - ™
dition is obviously satisfied, since there 15 no relevant
property but for school property

Finally,.on thls.p01nt, we think it quite clear that
the.decision concerning whether to apply for the license rests
with the Board of Regents under the general supervisory and
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administrative power conferred upon it by the Arizona Consti-
tution (Art. 11, §§1, 2 and 5) and by legislation which imple-
ments those provisions (A.R.S. §§15-724 and 15-725). If the

Board decides to apply for the license, and if the license is

issued, the Board may wish to adopt such regulations as are

reasonable to assure that spirituous liquors are not sold to
or by persons under the age of 19 in violation of A.R.S. §4-
244 (paragraphs 9, 10 and 11). ' o

In summary on this issue, we think that the Board of

‘Regents, which A.R.S. §15-724 specifies is a body corporate,

may apply to the State Liquor Board for an appropriate spiri-
tuous liquor license or may. authorize some other appropriate
person to do so. The State Liquor Board is empowered to issue

" .the license upon the satisfaction of all the statutory require-
-ments., :

Your second question concerns whether .ASUA can employ
counsel to represent it in its relations with the University
and the Board of Regents. Implicit in this question is whether
any counsel so employed can be paid with ASUA funds. We think
it inappropriate to now respond to this question, which may
involve constitutional issues, as well as possibly the inter-
pPretation and application of subsection E of §41-192 (which

~prohibits a state agency other than this office from employing

legal counsel or expending money for or incurring an indebted-

-ness for legal services), as the entire question is directly

or indirectly at issue in at least two lawsuits in the Pima
County Superior Court between ASUA and the Board of Regents,
in both of which suits the authorized deputy of this office
is representing the Board of Regents as legal counsel. At
such time as those suits are settled, we will address ourself
to the legal counsel question if the ASUA representatives so
desire. ' - . o

‘Sincerely, |
BRUCE E. BABBITT R
- The Attorney,Genera;’,
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