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Assistant Director _I&bd\, :

Division of Children's Health Services \_

- Tempe, Arizona

Department of Health Services ' ““H B&% :
200 North Curry Road - m\mm A |
Dear Doctor Colton: |

Iﬁ_your letter of April 15, 1975 you asked the following
question: : ' '

Is the use of the term "Certified Hearing
Aid Audiologist" by an Arizona licensed
hearing aid dispenser "unethical conduct
as defined by A.R.S. §.36-1901.72

The answer is no if conferred by the National Hearing Aid Sociéty.

‘The term "Certified Hearing Aid Audiologist" was first
conferred in 1952 by the Society of Hearing Aid Audiologists, a
forerunner of the National Hearing Aid Society. The term is con-
ferred by that organization to persons in the hearing aid market-
ing industry who have successfully passed a test given by the
Society. ' ' - . o

Concurrently, a number of accredited coileges and univer-
sities have established post-graduate degree programs in audiology.

Graduates of such programs may qualify for a Certificate of Compe-

tence in Audiology from the American Speech and Hearing Association.
Other such graduates belong to the American Academy of Private
Practice in Speech Pathology and Audiology. It has become generally
understood that the terms "audiologist" and c¢linical audiologist™"
refer to persons who have a degree resulting from post-graduate
study in audiology in an accredited university.

Arizona's Hearing Ald Dispenser Licensing Act, A.R.S.,

Title 36, Chapter 17, was adopted in 1970. Section 36-1934 provides

‘for the revocation or suspension of a hearing aid dispenser's
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license for unethical conduct which is defined in pertinent part

by A.R.S. § 36-1901.7 as:

7. ‘'Unethical conduct! means:

(¢) Using, or causing or promoting
the use of, any advertising matter, pro-
motional literature, testimonial, guarantee,
warranty, label, brand, insignia or any
other representation, however disseminated
or published, which is misleading, de-
ceiving, improbable or untruthful.

Clearly the licensee is authorized and expected to utilize

_an audiometer in the practice of his profession. The Department of

Health Services is required to administer qualifying examinations

to persons who entered the field of hearing aid dispensing less

than two years prior to the effective date of the Act. The examina-
tion is required to include:

5. Practical tests of proficiency
in the techniques of taking earmold im-
pressions and measurement of hearing by
. pure tone audiometry, including the air,
‘bone and masking methods; and speech
audiometry and other skills as they per-
tain to the candidacy for, selection of

and adaptation of hearing aids.

Since the National Hearing Aid Society had been certify-
ing hearing aid audiologists for a considerable time prior to the
adoption of the Arizona licensure act and since the degree programs
and certification of audiologists by the American Speech and Hear-
ing Association similarly preceded adoption of the Arizona licensurc
act, we may assume that the Legislature was aware of the respective
terms applicable to the various persons that provide audiology

~ services. We cannot, as a matter of law, assume that the use of

the words "misleading or deceiving" in Section 36-1901.7. (¢), infra,
was intended to prohibit further use of the term "Certified Hearing
Aid Audiologist" by a 1ic¢ensee who had or might subsequently meetb
the National Hearing Aid Soclety's qualifications therefor.
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Similarly, we believe that the terms which have become understood
generally as descriptive of the degreed audiologists are also
entitled to protection. Obviously, none of these terms should

be utilized in a manner which might lead the public to believe
that the term was conferred by the Department of Health Services
through its hearing aid dispensers' licensing program.

Therefore, it is the opinion of this office that if an
Arizona licensed hearing aid dispenser uses in his advertising or
letterhead the term "Certified Hearing Aid Audiologist" which has
been conferred by the National Hearing Aid Society, such use 1s not
unethical conduct as defined in the Arizona Hearing Aid Dispenser
Licensing Act provided that the phrase is clearly segregated from
any reference to the Arizona license or licensing agency. Prefer-
ably the phrase should be displayed as "Certifiled Dby the National
Hearing Aid Society as a Hearlng Aid Audiologist." : .

- On the other hand, in recognition of the public awareness
of the qualifications of persons who have received a graduate degree
in audiology from an accredited college or university, 1t is our -
opinion that it would be unethical conduct, i.e., misleading or.
deceiving, for a hearing aid dispenser who does not have the addi-
tional qualifications to use the word "Audiologist" alone or the
phrases "Licensed Audiologist", "Clinical Audiologist", "Certified
Audiologist”, or any similar combination of words other than those
specifically approved in the foregoing paragraph.

Sincefely; o ’
fm %f?f‘

oL | BRUCE L. BABBITT
BEB:WJW:me B . Attorney General




