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STIRLEY NEWELL

Mr. C. W, Dryden, Secretary

State Board of Technical Reglstration CLARK KENNEDY
3550 North Central Avenue
Phoenix, Arizona

Dear Mr. Dryden:

| Mr. Pickrell has asked that I prepare the opinion re-
\ quested by your letter of July 11, 1961,

It is my understanding from your letter that:

| - A resident of another state became registered to prac-

1 tice architecture in the State of Arizona; he is the sole
owner of a firm with an Arizona office, only his name appears
in the firm title; a non-registrant is in charge of the said
Arizona office; and the title "Architects....Engineers" ap-
pears on the door of the registrant's office and his station-

: i ery. Based upon these facts, we have answered the following
. ' questions which you propounded:

1. Would the Juse of the term "Architects....,
Engineers" be deemed to be offering to
practice engineering in accordance with
Section 32~010, Section 7 of the State Code?

Answers: Yes

E 2. Could the title "Architects....Engineers"
| be used on his door, stationery and other
| advertising 1f he employed an{{ englneer,

not a principal of the firm, registered
in this State?

Answer: No.

3. Would periodical checking at his office
satisfy the requirements in 32-141 that
the '"work is under the full authority and
responsible charge of a registrant?"

Angwer: See Opinion-

I, Could an office manager, a non-~ registrant,

_ ’ supervise the architectural work in his
. absence? _




Mr. C, W, Dryden, Secretary July 31, 1961
State Board of Technical Registration Page Two

Answer: No,

Concerning Question 1, the Arizona Revised Statutes
read as follows:

"§32-101. Definitions.

In this chapter, unless the context otherwise
reguires:

* % KX * %

T. * * ¥ A person shall be deemed to be prac-

ticing or offering to practice engineering if

he practlices any branch of the profession of
engineering, or by verbal claim, sign, advertise-
ment, letterhead, card or any other manner repre-
sents himself to be a professional engineer, or
holds himself out as able to perform or does

perform any engineering service or d6ther service

or recognized by educational authorities as englneer-
ing, * * * T (Emphasis supplied)

Question No, 1 must be answered in the affirmative,.

The statutes which concern Question 2 are:

"§32~141, Firm or corporate practice

No firm or corporation shall engage in the practice
of architecture, assaying, geology, englneering or
land surveyling unless the work is under the full
authority and responsible charge of a regilstrant,
who 18 also a principal of the firm or officer of
the corporation, The name of said registrant shall
appear whensoever the firm name is used in the pro-
fessional practice of the firm or corporation, As
amended Laws 1956, Ch, 161, §12.,"

"§32-144, Exemptions and Limitations

Architecture, engineering, geology, assaying or
land surveying may be practiced wilithout compliance
with the requirements of this chapter by:

E K I
3. An employee of a registrant or of a person exempt
from registration, 1if such employment does not in-
volve direct responsibility for design, inspection or

supervigion,
% % % ® ®"
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Although the following meaning 18 not precisely enuncliated,
a normal construction of Section 32-141 would prohibit a firm,
the principal and only officer of which is an architect, assayer,
geologist, engineer or land surveyor, from practicing in any
other field than that in which the principal officer is registered;
for example, a firm, the principal of which 1s an architect could
not practice assaying or land surveylng. The section also pro-
hibits a firm from practicing in a fleld in which a principal and
name member of the firm is not reglstered. Thus, a firm whose
name is that of its only principal, but which employs a registered
engineer cannot practice in the fleld of engineering, since the
architect cannot practice engineering and the engineer cannot

practice engineering since he 1s an employee and not a principal
and name member of the firm,

Question 2 must then be answered in the negative.
The statutes which concern Question 3 are:
"§32-121, Certificate required fon practice

of architecture, assaying, engineer-
ing, geology or land surveying.

A person desiring to practice the profession of
archltecture, assaying, englneering, geology, or
land surveying shall first secure a certificate

of registration and shall comply with the conditions

prescribed in this chapter. As amended Laws 1956,
Ch‘ 161’ §u."

"§32-141, Firm or corporate practice.

No firm or corporation shall engage in the practice
of architecture, assaying, geology, engineering or
land surveylng unless the work 1s under the full
authority and responsible charge of a reglstrant,
who 1s also a principal of the firm or officer of
the corporation. The name of said registrant shall
appear whensoever the firm name 1s used in the pro-
fessional practice of the firm or corporation. As
amended Laws 1956, Ch, 161, §12."

Question 3 1s not a question of law but is one of fact
and as such must be answered or decided by the State Board or
a Court, etc, upon an examination of the evidence in the case,
In other words, the frequency with which the principal visited
his office and the amount of time spent in his office during
each visit would probably be determinative of facts concerning
the 1ssue; for example, a principal visiting his offlce once a
month for a period of a few hours might not exerclse full au-

\
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thority and respongibllity over the work carried on, whereas
a principal visiting his office several times a week and
spending full work days in his office no doubt would exercise
full authority and responsibility. It 1s simply a question

which the Board or Court must declde upon examining the evie
dence,

As to Question 4, see A.R.S §32-121 and A.R.S, §32-141
quoted above. DBased upon these sectlons, the question
must be answered in the negative,

Hoping this letter will be of assistance to you, I am,

Very truly yours,

Robert W, Pickrell
The Attorney General

Morris Rozar .
Assistant Attorney General



