SAGARINO =~ Originator

HAGGERTY
LEVERANT
KENNEDY

U5 LAW LIBRARY
IAUONA ATTORNEY GEAEBAL

Letter Opinion No., 62-3-L

REQUESTED BY : Hon, W, W, "Skipper" Dick
State Superintendent of Public Instruction

QUESTION: What 1s the proper procedure to be
followed by the various school
districts of Arizona in discarding
textbooks that are no longer being
used 1n the classroom because they
are no longer on the list of State
Adopted Textbooks or still on the
list of State Adopted Textbooks but
unfit for continued use or rebinding?

CONCLUSION: (1) Trade in the obsolete books when
purchasing new textbooks from the
multiple 1list, and/or (2) sell the
books.

To answer your question it is necegsary to examine some of
the statutes governing textbooks. Regarding the powers of the
state board of education, subsection 18 of A,R.S. §15~102 reads
as follows:

"Prescribe textbooks for the common schools, and
shall prepare a list of three textbooks for each
grade and each subject taught in the common schools
for the selection by the school district of one

book from such list for each student., The books

so selected shall be purchased by the school district
direct from the publisher as provided in thk title.
Textbooks selected pursuant to the provisions of

this title shall not be changed during the next

five years."

Subsection (A) (2) of A.R.S, §15-442 states, in part, that
the board of trustees shall:

"Enforce the courses of study and select all
textbooks used in the schools from the multiple
lists determined and authorized by the state board
of education pursuant to paragraph 18 of §15-102
and purchase the same from the publishers under
contracts negotlated by the state board as provided
in this title,"

Subsection (A) of A.R.S. §15-1103 says, in part:

"The state board of education shall enter into
contracts with publishers for the purchase by

the school districts of the textbooks desired
from the lists selected by the state board."
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Sectlon 15-1107, A,R,S,, 1s reclted, in part, as follows:

"All textbooks now in the possession of the
common school districts and those purchased
by dlstricts as provided by this title shall
be and remain the property of the school
districts."”

There is no express statutory procedure respecting the

‘discarding of textbooks that are no longer being used in the

classroom, Pursuant to A,R.S. §15-1107, cited above, the
textbooks that are now in the possession of the common school
districts remain the property of the school districts, A school
district has power to hold and convey property for the use and
benefit of the district, A.R,S. §15-435, The legislature has
reguired the board of trustees to malntain its schools for not
less than eilght months in each particular year, A,R,S. §15-442 (A)
(1), and has extended to the board of trustees of the school districts
the management and control of school property within its district,
including the powers to purchase furniture, apparatus, equipment,
llbrary bhooks and supplies for the use of the schools within 1ts
Jjurisdiction (A.R.S. §15-445), Also, pursuant to §15-445, A.R.S,
the school board is authorized to rent, furnish, repair and insure
the school property of the district, and to make in the name of
the district conveyances of property belonging to the district,
These are some of the general powers that the legislature has
conferred upon the school board of trustees in the operation of
the schools within the territorial boundaries of the school
district.

Although, as stated above, there 1s no express power stated
in the statutes for a board of trustees to dispose of obsolete
textbooks, it is clear within the school board'ls general powers
that it could trade the particular textbooks for the new text-
books purchased from the multiple list as established by the
state board of education, In that particular instance the
textbooks would become the property of the publisher who would
have authority to dispose of them as the publisher saw fit,

In addition to the power to trade the discarded textbooks on
the purchase of new textbooks from the multiple list, the school
board would have power to dispose of them by sale, This rule

is stated in 78 C.J.S, Schools, §267, page 1247:

"A school board may sell personal property
belonging to the district when it believes
that such actlon 1s necessary for the best
interests of the district,"
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Therefore, our concluslon is that a school district may,
if 1t so desires, (1) trade in the obsolete books when 1t
purchases new textbooks from the multiple list as prescribed
by the state board of education pursuant to A,R,S. §15-102 (18);
and/or (2) sell the books 1f the school board believes that
this would be in the best interests of the school district,

ROBERT W, PICKRELL
The Attorney General

FRANK SAGARINO
Assistant Attorney General
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