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QUESTION: Is a school board of trustees authorized
to withhold funds from the salary of a
certificated employee for the purpose of
purchasing an annuity contract for the
certificated employee in order to qualify
for the exclusion from gross lncome as
provided by 26 U.S.C. §EO3 (b) as amended
19617

CONCLUSION: No.

This opinion does not affect or determine whether an annuity
contract would or would not qualify for the exclusion of the payments
from the gross income of the certificated employee as this is a
federal question to be determined by the proper federal authorities.
This opinion assumes the federal law requires the employer-school
district to purchase the annuity contract. 26 USC 403 (b), lInternal
Revenue Code, as amended 1961, 1s quoted below:

"(b) Taxability of beneficiary under annuity purchased
by section 501(c) (3) organization or public school.
(1) General rule. - If -

(A) an annuity contract is purchased -

(1) for an employee by an employer described
in section 501(c) (3) which is exempt from
tax under section 501 (a), or

(11) for an employee (other than an employee
described in clause (1)) who performs
services for an educational institution
(a8 defined in sectlion 151(e) (H), by an
employer which 1s a State, a political
subdivision of a State, or an agency or
instrumentality of any one or more of the
foregolng.

(B) Such annuity contract is not subject to sub-

section (a), and

{C the employee's rights under the contract are

nonforfeltable, except for fallure to pay

future premiums,
then amounts contributed by such employer for such
annuity contract on or after such rights become non-
forfeitable shall be excluded firom the @ross income of
the employee for the taxable year to the extent that
the aggregate of such amounts does not exceed the exX-
clusion allowance for such taxXable year, The employee
SRall IncTude In TS Eross Thooms The amounts reoeived
under shch contract for the year receilved as provided
in sectlion 72 (relating to"an?uities except thgg section

72(e) (3) shall not apply. Emphasis supplie
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§15-443(a) A.R.S, provides for the entering into annual
contracts between the school board of trustees and certificated
teachers, The pertinent statutory provision is quoted in toto:

"§15-443,

A. ‘The board of trustees shall employ all employees
of the schools under written contract., The board
may at any time after the annual election and the
qualifications of new members, enter into contracts
with and fix the salaries of teachers, principals,
Janltors, attendance officers, school physician,
gchool dentist, nurses, and other employees necessary
for the succeeding year,"

An annulty contract is a contract or obligation to pay an
annuity. It 1s a term applied to an obligation to pay the annuitant
a certaln sum of money at stated times during 1life, or a specified
numher of years in consideratlion of a gross sum paid for such obll-
gation, 3 C.J.S. Annuities §1l(a) (4) p. 1374,

In order for an annultant to receive a fixed sum payable for
life or any number of fixed payment over a period of time the
annuity contract may require contrlbutions from the potential
annultant over a perliod greater thm a year. This, of course,
would depend upon the terms of the annulty contract. It is con-
tended that the withholding of any funds from the salary of a
certificated employee would be on a voluntary basis between the
school board and the particular employee and that this 1s not pro-
hibited by the Arizona statutes, Standing alone, this appears to
be a plausible argument, but the contention does not consider any of
the legal implications involved, PFor instance, 1f the agreement is
on a voluntary basis between the school board and the certificated
employee there 1s a possibility that elther party would refuse to
continue the agreement, Moreover, even if particular agreement is
incorporated in the written contrect between the school board and
the certificated employee, the contractual provisions would only
cover the period of one year and the school board would not in any
manner be bound to incorEorate such a provision in any subsequent
contract as A,R.S. §15-443(A) provides for an annual contract between
the school district and teacher, Also, if the certificated employee
changed his or her employment form one school district to another,
the board of the new employer-district would not be obligated to
provide for the withholding of funds, The occurrence of any of the
above described events could produce a situation which might result
in the forfeiture of any benefits by fallure to pay the premiums or
payments as required by the annulty contract 1f such a contract
covers a period greater than a year., Generally, 1t may be stated
that a school district possesses those powers that are expressly
conferred or are implied as necessary to carry out the express
objects or purposes., 47 Am, Jur., Schools §13 p. 307,
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It is our opinion that a board of trustees does not posses®
any express or lmpllied power to withhold funds from the salary of
a certificated employee for this particular purpose,

ROBERT W, PICKRELL
The Attorney (General

FRANK J., SAGARINO
Asslistant Attorney General
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