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QUESTION: Is A.R.S.§6-273 applic-
able to subdivislons
for gemetery purposes?

CONCLUSION No.

The particular statute at issue 1s A.R.S.§6-273
which we set out in full herewith:

"6-273. Deposit of payments made under
prearranged funeral plan agreements;
pendlty

A. Any banking corporation or assoclation
which is a member of the federal deposit 1in-
surance corporation or any successor thereto
may receive and hold payments made under a
prearranged funeral plan agreement or under
any agreement providing for the final dis-
position of a dead human body as consldera-
tion for the purchase of personal property

or services or both which are to be ae ivered
or performed subsequent to the death of the

person for whose benerit the agreement 18
made, _

B. All such payments when so made shall be
held by the banklng institution as a trust
fund until the death of the person for whose
benefit the agreement is made and any person
receiving such payments shall cause the same
to be so deposited in such banking institu-
tion within three days of their recelpt,
subject only to thelr release upon demand
of such person during hislifetime or to
his neirs if the personal property or ser-
vices are not provided under sald agreement.
Upon being satisfled of the death of the
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person for whose benefit such
agreement was made, the banking in-
gtitution shall nay over such funds
to “he person entitled thereto under
such agreement and be relleved of any
further liability on account thereofl.

C. Any persou who sells, offers to
sell or promotes any prearranged
funeral plan agreement which shall
not provide for the deposits hereby
required, or who shall violate any
provision hereof shall be guilty of
a misdemeanor. Added Laws 1957,
Chp. 44,§1."

(Emphasis supplied)

There is evidently some doubt as to whether or not
the above quoted statute would apply to the sale of
cemetery plots, It is the opinion of thils office that
under the factual situation presently before us the
above quoted statute has no application.

Our reasons for this are two-fold. One of the
nethods of determining legislative intent 1s to examine
the legislation and to determine if it is remedial or
not. If it is remedial legislation the next step 1is
to discover what evil or wrong was sought to be
remedied by the statute. It 1s apparent fron reading
the statute that there i1s one particular area which
the leglslature sought to remedy. That area 13 the
so-called "pre-need” arrangements whereby a person
enters into an agreement which provides for thelr
casket, flowers, embalming and other normal arrange-
ments through a funeral home. There have been some
instances of unscrupulous persons who use this sales
device and then leave with the money. To insure that
the funds advanced for thils purpose are actually
protected, the legislature requires that these funds
be placed in a responsible banking institution to
be held in trust until they are actually needed.

Tt 1s also clear that as no one knows when they will
be needed there 1s no other method whereby the state
could insure the piroper use of the monles actually
advanced.

However, in the area of cemetery lots an examln-
\ ation will show that no such protection 1ls needed.
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Cemetery lots are customarlly sold by deed, Just as
other real property is sold. When the final contract
i1s completed, that is when all payments are made, the
purchaser receives a deed for as many lots as he
bought; he has paild hls money; he has recelved his
deed., The deed may be recorded as others, This
insures protectior. of his investment asmuch as

any other real purchase and inasmuch as the seller
has dellvered the deed there is no reason why he
should not have the benefit, that ig the money which
has actually been paid. It may very well be true
that in some instances persons would purchase several
lots for the use of all of the members of their family
and there is no logical reason why this money must

be held in trust once the deeds to the 1ot have been
delivered. While it is trve that a percentage, usu-
ally 10%, of the fund paid in on the purchase of

the lots may be kept in trust for "perpetual care',

that is far different from 100% requirement of
A.R.3.§6-273.

The second reason 1is derlved from the language
of the statute itself. As the underlined phrases
show the consideration for the contract to be performed
by the vendor are personal property or services or
both - personal property and services are referred to
twice in the statute. Under a cemetery arrangement
there is no personal property lnvolved and the services,
upkeep of the cemetery, are a small portion of the
transaction. In the other situation described the
personal property or services or both constitute the
entire transaction. That is between the expenses of
the flowers and casket and normal funeral director's
services the entire contract has been performed.

The legislature's careful use of this phrase-
ology would seem to indicate a clear expression under
the doctrine of expressio unius that the real property
transactions involved in cemetery lot purchases are
not to be covered by this particular statute. In
addition to this, the statute speaks only of the
individual for whose benefit the agreement 1s made.

We belleve it is falrly obvious that the cemetery lots
themselves can be transferred and whatever perpetual
care there is would normally go with that transaction.
This is obviously impossible in the case of the funeral
service agreement and the release provision of
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A.R.S.§6-273(D) would be meaningless if sought to be
applied to a cemetery lot purchase,

Therefore, it 1s our opinlon that the sale of
cemetery lots with no more than the usual 10% per-
petual care fund does not come within the provisions of
A,R.S.§6-273 requiring deposit of such funds in a

federally insured banking corporation or associa-
tion,
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ROBERT W. PICKRELL
The Attorney General
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