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QUESTION: Is the County Assessor requlred
to assess tares on the property
of a widow who remarries prior
to May 17

bl

CONCLUSION: Yes.

There are no cases preclsely in point on this subject. How-

ever, we do have two cases that distinctly indicate the above
answer. The first of chese 1isg Terrvitory v. Perrin, 9 Ariz, 316,
83 P. 361 (1905). The question before the Terriforial Supreme
court involved the acquisition of iand by a tax exempt body prior
%o April, 1902. It was contended that inasmuch as the land was
actually owned by a taxpayer for part of the year that he would

. be liable for at leust part, if not all, of the taxes for that
year. The Supreme Court held, however, that no tax was due and
gave the following reason;

"There can be no real or effective lien until the
amount of taxes 1is ascertained and assessed. 'In
the nature of things, no tax or assessment can
exist, so as to become an encumbrance on real estate
until the amount thereof is ascertained and dzster-
mined!' (Citations omitted). Under such provisions
of law when the rate of taxes is fixed and the amount
determined and levied the lien for such amount re-
lates back and attacheg as'of the date specified in
the statute (Citations omitted). 1In the case at bar
the land having become the property of the United
States at the time the taxes were levied and asses-
sed and no longer subject to taxation, the acts of
the taxing officer were void and of no effect."

Under .our present system of taxatlon the tax rate 1s not fixed
by the County Supervisors until the tax roll has been approved
and the budget determined. Under the provisions of A.R.S.
§42-304 this is normally done on or about the 3rd Monday of
August of cach year,
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It can be done prior to that date, but in no event any earliler
than the 3rd Monday of July of each year. See A.R.S. §42-302.

The Supreme Court held in the case of Hallas v. Evans, 69
Ariz. 14, 207 P.24 985 [31cl9) that the language in the Perrin
case applied equally to where the exemption clalmed arose from a
claim of a widow's exemption. In that particular case the tax-
payer hecame a widow on February 10 of the tax year. The Sup-
reme Court specifically held that as the incidence of widowhood
occurred prior to the fixing of the taxes the taxpayer could
validly claim an exemption., Logle would, therefore, indicate
that if the ircidence of widowhood no longer exists prior to the
fixing of the tax rate the exemption no longer exists., We re-
alize that under the legal theory of these cases the determina-
tion of exemption or non-exemption status actually can be ln doubt
until the amount to be raised by taxation is fixed, levied or
assessed on or befors the 3rd Monday in August. However, we also
realize that the assessor makes his report between the lst and
20th of May and that changes thereafter are often difflcult to
determine. However, there can be no doubt that if the assessor
is actually aware that the status of widowhood has been lost

prior to May 1, that the property of the widow should be placed
nn the tax rolls.

We trust that this will answer your question.
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