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REQUESTED BY: The Honcrablie Lloyd C. Helm
Cochise County Attorney

OPINION BY: Robert W, Pickrell
The Attorney General

QUESTION: Does A.R.3. §11-445, as amended,
provide that the Sheriff!s fees
for service of civil process shall be
determined by the actual miles
traveled?

CONCLUSION: No,

This question has arisen as a result of the long standing
practice of some sheriffs who mail civil process papers from
the County Court House to a Deputy Sheriff in anocther town
within the same county. Prior to the amendment of A.R.S.
§11-445, these Sheriffs charged a fee based upon the miles
actually traveled by the Deputy Sheriff in serving such
papers.

As a general rule, fees charged for service of civil
rocess are based upon the miles actually traveled,
7 Am, Jur., 889, 80 ¢.J.S. 540, 541, 542, 57 C.J.S. 1129,
A.R.S. §11-445 (B}, prior to being amended, was consistent
with this general rule and reads as follows:

"§11-445, Fees chargeable by sheriff; fees for
service of process by sheriff cr
constabize

B, Por traveling to serve civil process, the
sheriff and the constable shall receive thirty
cents for each mile actually and necessarily
traveled, which shall be charged one way only.
If two or more persons are named in the same
writ he shall charge for the distance actually
and necessarlily traveled in serving the writ,

As amended, A.R.S. §11-445 (B) reads as follows:
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“§11-445, PFees chargeable in civil actions by
sheriiis, consvaples and privace process
servers; avonority of private process
Servers

£ . .

B, PFor traveling to serve civil process, writs,
orders, pleadings or papers, the sheriff shall
receive thirty-five cen*ts for each mile from the
county court house of the county in whi:h service
is made to the place of service, but, in ahy
event, not to exceed thirty-five miles, nor to

be less than one doilar, Mileage shall be

charged one way only., For service made at the
same time and places. regardless of the number

of partizs or the number of papers so served, only

one char%e for travel shall be made for such
service,

The amended statute clearly provides that the fee paid
£o the Sheriff for traveling to serve civil procesgs shall

be determined bty the distance from the county court house
v0o the place of gervice,

The amended statute does not contain an implied require-
ment That this dlstance be actually traveled, but, To the
contrary, the distance actually traveled is no longer
material. Not only did the legislature remove the requirement
that the Sheriffis fee be based upon the distance actually
traveled to serve process, but it expressly provided in the
amended statute that the minimum fee for thls service shall
be $1.00 and the maximum fee shall be $12.25, regardless of
the distance actually traveled,

It hag been suggested by a number of people that the
statute as amended establishes an unreasonable fee in those
cases where the distance from the court house to the place
of service 18 not actually traveled. 1In reply, 1% should
be noted that the new method established by A.R.S. §11-445 (B)
as amended, reduces the fee to be charged by the Sheriff in
all those cases where the distance actually traveled from the
court house to the place of service exceeds 35 miles, This
office is not vested with the power to question the wisdom of
the legiglatvre., The legislature has exercised 1its unquestloned
power to se. forth = nethod for determining the fees to be

charged by a public officer, P Jeee
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