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REQUESTED BY: THE HONORABLE LLOYD C, HELM
Cochice Countly Attorney

OPINION BY: ROBERT W, PICKRELL
The Attorney General

QUESTION: Do avtomatic recount provisions apply under
A.R.S, § 16-1001 in a contest between a
party nominee for Justlce of the Peace de-
feated by a wrlte-in candidate by 8 votes?

ANSWER: No,

A.R.S. § 16-1001 covers the subject for automatic recount
and It states in pavt:

"When the canvass of returns shows that the
rargin between the two candldates receilving the
greatest number of votea for a particular office,

» o o does not oxceed one tenth of one per cent

of the numbecr of votes cast for both such candidates
e o o Or does not exceed ten votes in the case of an
office to be filied by the electors of a county or
subdiviesion thereof, or does not exceed five votes

In the casne of an of'fice to be filled by the elec-
tors of a preclnet, & wecount of the vote upon such
candldaves, measures or proposals shall be required,"

This statute In part states that a carndldate who wins by
more than a five vote marglin in an eleciion for a precinct office
need not be subject to an automatic recount.

Under A,R.S. § 22-111, %the justice of the peace 1s elected
by qualified preclnct electors only., Therefore, a Jjustice of
the peace falls dlrectly within the five vote margin rule cited
In A,R.S. § 16-100L., If he wins by more than five votes, he
is not subject to an automatic recount,

It makes llttle or no difference if the justice received
his five vote plus margin Ly way of the regular ballot or by
the wrlte-in method, In either event, the votes count Just as
much towards the five vote plus margin.,
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In the gituation described in your request, the candldate
won the offlce of Jusilce of the peace by elght votes and as

such an automatic recount in regard to this fact sltuation 1s
not required by A.R.S. § 16-~1001,

We assume 1ln this opinlon that in the situation you describe
the candldate won by more than ocne-tenth of one per cent of the
number of votes cast for both such candldates., If he did not,

then an automatic recount would be reguired under this portion
of A,R.S. § 16-1001.,
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