LAW LIBRARY
ARIZONA ATTOEREY GENERAL

Opinion No. 64-27-L
R-126
July 13, 1964

REQUEBTED BY: A. N. GAgﬁRUD; Executive Secretary-Treasurer
Arizorna School Boards Association

OPINION BY: ROBERT W. PLCKRELL
The Attorney General

QUESTION: What is the méximum_QXCludable allowance
available to participants in the Federal
Tax Sheltered Annuity Plan?

CONCLUSION: See formula in body of opinion.

Your question was prompted in order to clarify
the statement in Attorney General Opinion #63-28, wherein the
statement was made: "The Internal Revenue Code provides that
not more than 20% of an employee's income or includible com-
pensation may be excluded as an annuity premium, * * *" The
Internal Revenue Code speaks of a 20% limitation and pre-
scribes a formula to be followed,

The formula and the manner of determining the
amount which may be excluded 1is set forth in Title 26, U,S.C.A.
Section 403(b)(2)(3) (4)(5)and (6):

"(2) Exclusion allowance, - For purposes of this sub-
section, the exclualon allowance for any employee for
the taxable year is an amount equal to the excess, if
any, of-

(A) the amount determined by multiplying (i) 20 per cent
of his includible compensation, by (il) the number of
years of service, over

(B) the aggregate of the amounts contributed by the
employer for annuity contracts and excludable from the
gross income of the employee for any prior taxable year.

"(3) Includible compensation. - For purposes of this
subsection, the term "includible compensation" means,
in the case of any employee, the amount of compensation
which 1s received from the employer described in para-
raph (1) (A), and which is includible in gross income
%oomputed without regard to sections 105(d§ and 911)
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for the most recent period (ending not later than the
close of the taxable year) which under paragraph (4)
may be counted as one year of service. Such term

does not include any amount contributed by the employer

for any annuity contract to which this subsection ap-
plies.

"(4) Years of service. - In determining the number of

years of service for purposes of this subsection, there
shall be included-

(A) one year for each full year during which the indi-
vidual was a full-time employee of the organization pur-
chasing the annuity for him, and

(B) a fraction of a year (determined in accordance with
regulations prescribed by the Secretary or his delegate)
for each full year during which such individual was a
part-time employee of such organization and for each
part of a year during which such individual was a full-
time employee of such organization.

In no case shall the number of years of service be less
than one.

"(5) Application to more than one annulty contract. - If
for any taxable year of the employee this subsection
applies to 2 or more annuity contracts purchased by the

employer, asuch contracts shall be treated as one con-
tract.

"(6) Forfeitable rights which become nonforfeitable. -
For purposes of this subsection and section T72(f) (re-
lating to special rules for computing employees' con-
tributions to annuity contracts), if rights of the
employee under an annuity contract described in sub-
paragraphs (A) and (B) of paragraph (1) change from
forfeltable to nonforfeitable rights, then the amount
(determined without regard to this subsection) in-
cludible in gross income by reason of such change shall
be treated as an amount contributed by the employer
for such annuity contract as of the time such rights
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become nonforfeitable.”

In simpler language, the exclusion allowance
may be defined as follows:

The employees' "exclusion allowance" for a particular
taxation year is equal to 20 per cent of the "includable
compensation" for that year, multiplied by the number

of years of service and reduced by the total of the

tax-free premiums paid in prior years for him by the
employer.

It should be noted that where the premium is
a diversion of a part of the existing salary, the exclusion
allowance is determined on the net salary after the reduction
in salary for the premium has been applied. When we apply
this rule, we find that 20 per cent of the net salary is 16.66
per cent of the existing salary. Thus the excluslon allow-
ance when there is no past service, is 16.66 per cent of the
salary existing prior to the diversion. If any problems are
encountered in computing the amount to be excluded in a par-
ticular case the school board should consult its local county

attorney.

ROBERT W. PICKRELL,
The Attorney General
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