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The Attorney General

QUESTIONS: 1. If the Chairman of the central committee
of the party that cast the next to highest
number of votes in the state at the last pre-
ceding general election submits a list of
qualified voters of the precinct as judge and
clerk, is said political party entitled to equal

representation on the election board as judge
and as clerks?
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2. How many clerks are authorized to be
appointed by the board of supervisors?

3. Must a board of supervisors re-appoint
the election board and clerks between the
primary and general elections?

4. 1f the board of supervisors has appointed
an election board and clerks to serve in a
primary or general election, can anybody

not so appointed act as either a member of

the board of elections or a clerk of the
elections board? If so, under what conditions?

ANSWERS: Yes,

See body of opinion.
No.
No. See body of opinion.
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As to Question No, 1 of your letter, the Attorney General
issued an Opinion No., 62-23 on May 21, 1962. In said opinion, it was
the conclusion of this office "that if the chairman of the county central
committee brings in their list within the time mentioned, the board
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of supervisors must appoint from this list." This right may, therefore,
be exercised by the chairman of "either” committee, representing

the party of the highest or next highest number of votes, if said action
is taken not less than one week prior to the board of supervisors'
appointment; and this appointment by the board of supervisors of

judges and clerks must be not less than twenty days prior to a gen-

eral or primary election. A.R.S. Sec. 16-771.

Regarding Question No. 2, A.R.S. Sec. 16-771 specifically
covers this matter. A.R.S. Sec. 16-771 (A) in part states that "...the
board of supervisors shall appoint for each election precinct one
inspector, two judges, and not less than two clerks of election.”
(Emphasis supplied). Thus, it may be clearly stated that the board
of supervisors is authorized to appoint, and must appoint, at least
two clerks; but may appoint any additional clerks which are necessary.

As to Question No. 3, the applicable portion of the
statute in issue states in A. R.S. Sec. 16-771 (A): "When an election
is ordered, and not less than twenty days prior to a general or pri-
mary election, the board of supervisors shall appoint for each
election precinct one inspector, two judges, and not less than two
clerks of election.” Thus, it may be concluded that the board of
supervisors must appoint an election committee to serve for the
general election, but there is no obligation to re-appoint the particular
primary committee unless (as explained in Question No. 1), the chair-
man of the appropriate county central committee has requested the
re-appointment within the proper time,.

Regarding Question No. 4, it may be said that one one can
act as a member of the board of elections unless he has been appointed
by the board of supervisors. However, it should be noted that A. R. S.
Sec. 16-771 has a special provision wherein after the regular board
of elections has been appointed, should the precinct consist of 350 or
more qualified electors, the board of supervisors may appoint an
additional tally board.
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