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QUESTIONS: 1. If the chalrman of the county central
committee of the minority political party
submits a list of qualifled voters to the
Board of Supervisors at least one week
prior to appointment, is it mandatory that
the Board of Supervisors appoint these min-
ority party electors as election board and
tally board workers?

2. If the Board of Supervisors appoints a
tally board pursuant to A,R.S. § 16-771, is
1t mandatory that the minority political
party be represented on such tally board?

3. May an electlon board or tally board
member leave the polling place either while
the polls are open or while the ballots are
belng counted? '

4, Once the polls are closed and the tally
of ballots started, can the tally of bal-
lots be continued from time to time, or
must the tally be a continuous, uninter-
rupted procedure?

5. Once the polls are closed and the tally
of ballots commenced, who, besides election
board and/or tally board members, marshal,
and party representatives, 1is allowed inside
the railling of the polling place? ‘

6. Must the election and tally boards be a
continuing board, or can 1t be operated in
shifts? Once a person serving on an elec-
tlon or tally board leaves the premises, can
he then return and resume thils duty? Are
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new members of the election and tally

boards permitted to come in to replace
those who might wish to leave or be ex-
cused permanently?

ANSWERS: Yes

Yes

No

See body of Opinion

See body of Opinion

See body of Opinlon

o\ W

Regarding Question No. 1 -~ the Attorney General has
issued two recent opinions which are specifically in point:
Opinion No. 62-23 of May 21, 1962, and Opinion No. 64-35-L
of September 22, 1964, In summary of these oplnions, 1t is
mandatory that the Board of Supervisors appoint mlnority
party electors to the election and tally boards when reques-
ted by the chalrman of the county central committee of sald

minority political party, if said request 1s made within the
statutory time period,

The cited opinions, supra, further indlcate that the
tally board must also have minority party representation 1f
so requested by the particular county central committee.
A.R.S8. § 16-771 states in part ". . .The tally board. . .
shall be appointed with the same qualifications and on the
same basis as is set forth in thils section," The rest of
the section , as pointed out in the filrst paragraph, does

provide for saild minority representation on the election
board,

Since the same reasoning can be applied to both ques-
tions Nos. 3 and 4, as a matter of convenience we will answer
them together. A.R.S. § 16-941 states: "As soon as the polls
are closed and the last ballot has been deposited in the bal-
lot box, the election board or the tally board shall immedl-
ately count the votes cast. The count shall be public, 1in
the presence of bystanders, and shall be continued without
adjournment until completed and the result determlned and
declared.™ (emphasis supplled). Thus, it 1s clear the
counting of the ballots should be a continuous, uninterrupted
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procedure and, by implication, tally board members, there-
fore, should not be permitted to leave the polling place
during the count. Article VII, Section 12 of the Arizons
Constitution, states: '"There shall be enacted registra-
tlon and other laws to secure the purity of elections and
guard against abuses of the elective franchise." (emphasis
supplied). We believe the faithful performance of a board
member!s duties (A.R.S., § 16-773(C)) to secure the purity
of elections and to guard against election abuses could not
be fulfilled if he were free to come and go from the polls
at his whim or caprice. In light of the above Constitu-
tional provision, 1t is the oplnion of this office that
nelther election nor tally board members should leave the

polling place while the polls are open, unless for some
emergency reason,

Regarding the fifth question, durlng the counting of
the ballots anyone should be allowed inside the railing of
the polling place as long as he is properly conducting him-
self. A.R.S. § 16-941 states: ". . .The count shall be
public, in the presence of bystanders."

It appears to us that the intention of the legislature
concerning elections is that the election and tally boards
be a continuing board, and should, therefore, not be opera-
ted in shifts. To operate the boards in shifts would cause
unnecessary confusion, general inefficlency in operation,
and the probability that the boards may be understaffed by
the departure of one shift member and the fallure of his re-
placement to appear on time,

Having arrived at the opinion that board members should
only leave the premises for emergency reasons, we must exam-
lne the specific reason for departure before answering the
question of whether or not one who leaves the premlses can
return and resume his duties. A.R.S. § 16-772 and A,R.S,

§ 16-773 provide for the appointment of additional board mem-
bers to fill vacancies, Thus, 1f one were to leave his poll
for any reason, a replacement coulld and should be appointed.
Surely 1f one left without an emergency reason, for personal
business, etc., said individual should not be allowed to re-
turn and resume his duties. On the other hand, if merely a
temporary replacement had been appointed to fill in during
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an emergency leave, upon returning, sald orlginal board mem-
ber should be permitted to resume his duties.

The above discussion has also answered the last part of
the sixth question, that is, new members of the election and
tally boards should be permitted to come in to replace those
who might wish to leave or be excused permanently. A.R.S,

§ 16-772, § 16-T773.
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