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QUESTION: May the county own land for a cemetery,
or hold land as trustee of a cemetery
for a non-incorporated community in the
county under provisions of A.R.S. § 11-
251.

ANSWER See body of opinion.

The above question must be broken down into two separate
questions for purposes of clarity, namely:

(1) May the county own land for a cemetery, and

(2) May the county hold land as a trustee for a non-
incorporated community for cemetery purposes?

Answer to Part (1):

A county derives its power and authority from the follow-
ing authority: Arizona Constitution, Article 12, Sec. 4.

"The duties, powers, and qualifications of such officers
shall be as prescribed by law."

A.R.S. § 11-201. Powers of County:

"The powers of a county shall be exercised only by the
Board of Supervisors or by agents and officers acting under its
authority and authority of law. It has the power to:

1. Sue and be sued.

2. Purchase and hold lands within its limits. (Emphasis
supplied). v
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3. Make such contracts and purchase and hold such per-~
sonal property as may be necessary to the exercise
of its powers.

4, lake suoh orders for the disposition or use of its
pronert, 5 the lﬂtzfeubu of the 1nhabitants of
the coultv ‘require. (Emphasis supplied).

5. Levy and collect taxes for purposes under its
exclusive jurisdiction as are authorized by law.

A.R.5. § 11-251, Powers of Board

"The board of swpervisors, uvnder such limitations and
restrictions as arc prescribed by law, may:

"26. Bury decceased indigents and mark their graves
with a stone, giving The name, age and date
of degth.
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"29. Do cnd perforn a2ll other acts and things
necedsory to the full discharge of its duties
as the legislative suthority of the county
government. "

It appears clear from the foregoing statutes that there is
both express and implied authority for a county to purchase and
own land and to use the land "as the interest of the inhabitants
of the county reqaire." When the foregoing sections are read
together with A.R.S. § 11-251 (26), the obligation to bury de-
ceased indigents and mark their graves, it is our opinion that
the intention of the Jeglslatufe includes the authority for
the county to own a cemestery for this purpose.

Answer to Pari (2):

It is well established that the powers of the county are
entirely derivative. In James G. dart v. Beyless Investment
& Trading Co., 856 Ariz. 376, 306 F.2d 110I, the court said:

"The law-making poviers of county are entirely derivative,
and board of supervisors can exercise only those

powers specifically ceded to it by the Legislature.

As early as 1916 in state v. L. H. Buckstegge, 18 Ariz.
277, 158 Pac. 837, the Arizona Supreme Court said:
'County supervisors can exercise no powers except

those specifically granted by statute and in the manner
fixed by statute.!"

A review of the powers of a county fails to reveal any
authority, express or implied, which would authorize a county




to act as trustee for a cemetery. In fact just the contrary is
indicated. A.R.S. § 9-240 (11) authorizes cities and towns to
create cemeteries. In the event of disincorporation, A.R.S. § 9-
102 requires the county board of supervisors to sell all of the
real and personal property of the corporation and deposit the
proceeds in the County Treasury for improvements of roads in

the area of the former town. If the Legislature had intended

a trustee situation this would have been a logical place to

have indicated such intentiocn.

It is, therefore, our conclusion that a county, through
its board of supervisors, cannot act as trustee of a cemetery
for a non-incorporated community.

Respectfully submitted,
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ROBERT W. PICKRELL o

The Attorney General
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