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REQUESTED BY:  The Honorable R. Larry Oldham
House of Representatives

QUESTION: May the State Tax Commission require all
persons who own personal property pur-
portedly exempt under the provisions of
Article 9, Section 2 of the Constitution of
Arizona as inventories, to file with the County
Assessors an affidavit stating the amount of
the property and the statement of the property
owner and affiant that to the best of his know-
ledge and belief the property is exempt from
ad valorem taxation?

ANSWER: Yes.
Under the provisions of A. R, S. 42-272:

"The state tax commission shall prescribe the
procedure, affidavits and forms required to carry
into effect tax exemptions on property specified
in section 2, article 9, constitution of Arizona.*

The State Tax Commission has followed the clear mandate of
this law and specified an exemption affidavit form. This office has approved
the form as fulfilling the requirements of the law, However, it is not
solely on the bare wording of the statute that we rely. The Supreme Court
of this state had this precise question before it in State v. Allred, 67 Ariz.
320, 195 P. 2d 163 (1948). The Court took into consideration the fact that
the constitutional provision is by its own language self-executing, and
also the fact that it had previously held that such affidavits were not required.
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In a detailed and thorough opinion by Justice Udall, the Court reversed
the earlier cases, held that affidavits were required and affirmed a
tax sale of property owned by a veteran who failed to pay taxes or file
an affidavit for one year, 1932, even though he had filed his affidavit
for every subsequent year. The statutes in effect at the time of the
decision have not been altered in any substantive manner since.

It has been suggested that such procedure is cumbersome,
expensive and unnecessary. It must be kept in mind, however, that
not all personal property owned by a person who has inventory property
is exempt. Some property such as store fixtures are assessable as
personal property. An assessor has an inherent as well as a statutory
right to ascertain for himself the true nature of the property claimed to be
exempt, whether such exemption arises from the status of the person, such
as widow or veteran, or the nature of the property. If the legislature
decides that such forms are not necessary, that is a legislative prerogative,
But under the present state of the law, it would be flying directly in the
face of a clear statutory mandate and a decision of the Supreme Court to
hold anything other than that the affidavit required by the Tax Commission
must be filed before the exemption will be held not to have been waived.

The above is applicable to taxation of such property as secured
personal property which is assessed between January 1 and April 30 of each
vear, Unsecured personal property is assessed on a monthly basis and
the same affidavit can be used when the taxpayer receives his notice of
assessment under A, R.S, 42-601 through 617.

Respectfully submitted,
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DARRELL F. SMITH
The Attorney General
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