| AW LIBRARY
\PITONA ATIORNEY GENERAL

GARY K. NELSON, THE ATTORNEY GENERAL
STATE CAPITOL
PHOENIX, ARIZONA
MAY 1, 1969

DEPARTMENT OF LAW LETTER OPINION NO. 69-10-L (R-74)

REQUESTED BY: C. R, KRIMMINGER, Executive Assistant

Office of the Governorx

QUESTION: May the Governor establish conditions precedent

to granting of his approval for travel by pri-
vate aircraft, such as a requirement that the
owner of the aircraft obtain an endorsement
from his liability insurance carrier naming
the state as an additional insured?

ANSWER: Yes.

A.R.S. § 38-623 reads as follows:

"A. First class travel by air, railroad or bus is
permitted. Railroad sleeping accommodations shall
be considered as transportation, and the cost there-
of may be allowed each person traveling. Private
conveyance may be allowed for travel within the

state by way of the most direct regularly traveled

route computed by highway map or speedometer read-
ing when traveling by automobile, and shall be paid
at a rate not to exceed ten cents per mile, or if
by airplane, by the most direct air mileage route
listed by the civil aeronautics board at actual
rates not to exceed ten cents a mile, provided the
governor authorizes such air travel and notifies
the state auditor in writing.

"B. When private conveyance is used without the
state, mileage shall not be allowed for an auto-
mobile, but an amount egual to that of first class
travel by railroad, excluding sleeping accommoda-~
tions, may be claimed. When travel outside the
state is by airplane, air mileage shall not be
allowed, but an amount equal to that of first class
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airways fare may be claimed by the employee or
officer authorized to travel, provided the governor
authorizes such air travel and notifies the state
auditor in writing.

“C. When one or more officers, employees or other
public agents traveling on official business are
transported in the same private conveyance, one
mileage only may be allowed." (Emphasis added.)

The concern expressed in your letter of April 25, 1969,
is that the potential liability of the state in the event of
an accident when private aircraft are used by state officers
and employees is such that the Governor may deem it advisable
to condition his approval of the use of private aircraft upon
certain conditions such as an added endorsement on the owner's
liability insurance policy.

The term "private conveyance" as used in A.R.S. § 38-623
has been interpreted as including travel by airplane owned or
controlled by the public officer or employee. See Attorney
General Opinions No. 61-6 and 61-8-IL, and our letter to Mr.
Thomas Hall dated June 24, 1963. Until 1955, the statute
allowed reimbursement for travel by private aircraft if auth-
orized by the head of the department. 1In our Opinion No. 54-
227-L to former Governor Pyle, we stated that under the former
statutory provision, "each department head, in arriving at a
decision in the matter of authorizing an employee to travel
within the state by private airplane should be cognizant of
the increased rates for industrial compensation which are

charged when an employee of a department uses this means of
private conveyance."

The words "provided the governor authorizes" as used in
A.R.S5. § 38-623, as amended, imply a discretionary power in
the Governor. (cf. Palmcroft Dev. Co. v. City of Phoenix, 46
Ariz, 200, 49 P.2d 626,) It is our opinion that the Governor
may exercise his judgment and discretion in deciding whether
to authorize use of a private airplane as a means of travel
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for state officers and employees. Logically, all factors
bearing upon the question should be considered by him,
including the potential effects on the state's insurance
premium rates and the availability of adequate liability
insurance coverage, as well as the industrial accident
coverage and rates.

There is no valid reason why the Governor could not
make his authorization of the use of a private airplane con-
ditional upon the furnishing of evidence of coverage of the
state by the owner's liability insurance policy. The Depart-
ment of Finance has no express statutory power to adopt regu-
lations in this area, however, and it is our opinion that only
the Governor can impose such a condition preceient to his
authorization, (We note in passing that A.,R.S. § 38-623 has
not yet been amended to change the reference therein from the
State Auditor to the Commissioner of Finance.)

. Respectfully submitted,

GARY K. NELSON
The Attorney General
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