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QUESTIONS : 1. May a licénsed barber teach advanced hair

styling courses in any place other than a
licensed barber school?

2. May anyone other than a barber instructor
teach advanced &air styling in the State
of Arizona?

3. May anyone other than a barber instructor
teach advanced hair styling in the State
of Arizona at any place other than a
licensed barber school?

CONCLUSION: 1. VYes.
2. Yes.
3. Yes

The State Barber Code is found in Title 32, Chapter 3,
Articles 1 to 3 inclusive, of the Arizona Revised Statutes.

Article 2 concerning registration and licensing provides
for licensing of barbers (A.R.S. § 32-323), apprentices (A.R.S.
§ 32-324), out~of-state apprentices (A.R.S. § 32-325), bharber
schools (A.R.S. § 32-32b), barber shops (A.R. S. § 32-329), and
instructors (a.R.S. § 32~334).

"A.R.S. 32-301. Definitions

* & %

"3. ‘'Barber School' means any place, shop or
establishment wherein is taught any oxr all of
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the fundamentals, theories, practices and
practical applications of barbering."

"Instructor" is defined as an instructor in a barber
school, while the fundamental course of study of a barber
school is enumerated in A.R.S. § 32-328(B) :

" * % ¥ The course shall include:

"1. Not less than two hundred fifty hours de-
voted to the study of scientific fundamentals
of barbering, hygiene, bacteriology, histology
of the hair, skin, muscles and nerves, struc-
ture of the head, face and neck, elementary
chemistry relating to sterilization and anti-
septics and diseases of the skin, hair and
glands.

"2. The remaining one thousand hours is to be
devoted to the practice and study of massaging
and manipulating of the muscles of the scalp,
face and neck, hair cutting, and shaving."

“he only reference in the barber code to a post~graduate course
is contained in A.R.S. § 32-328(C):

"A barber school may admit an apprentice or
barber registered in another state or country
to a post-graduate course. The post-graduate
course shall be given only for the purpose of
assisting apprentice barbers from other states
or countries to prepare for examination as an
Arizona licensed apprentice or barber. * * % v
(Emphasis supplied.)

Thus, a post-graduate course for any other purpose is impliedly
prohibited by the doctrine of expressio unis est exclusio
alterius,

There is no statutory provision in the Barber Code relat-
ing to hair styling, hair styling courses, or demonstration or
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teaching of such a course. The physical act of hair styling
or demonstration of hair styling would be within thHe defini-
tion of barbering oi &s.R.S8. § 32-302(A) (2), if it involved
cutting, clipping, oxr trimming hair. Hair styling that does
not involve cutting, clipping or trimming the hair of men or
boys, but styling alone or cutting, clipping or trimming the
hair of women or girls only, is controlled by the Cosmetology
law contained in A.R.S. § 32-501 to A.R.S. § 32-554, inclusive.
However, barbers acting in the proper discharge of their pro-
fessional duties are exempted from the Cosmetology Code by
A.R.S. § 32-521(4).

Rule 5(A) of the Rules and Regulations of the State Board
of Barber Examiners provides in substance that a registered
barber or apprentice may not enroll in a barber school unless
the school is conducting instruction on a new or modified
method or procedure, with prior approval of the Board. Rule
20 provides in substance that no one may teach or demonstrate
hair styling or any form of barbering without being a licensed
Arizona barker, conducting such demonstration in a barber shop
or barber school, and obtaining prior approval of the Board.

The foregoing rules were enacted pursuant to A.R.S.
5 32-307(A), allowing the Board to make reasonable rules and
regulations for the administration of the chapter and to pre-
scribe additional sanitary reguirements. A legislatively
delegated power to make rules and regulations is administrative
in nature, and it is not and cannot be the power to make laws;
it is only the power to adopt regulations to carry into effect
the will of the legislature as expressed by the statute. Legis~
lation may not be enacted by an administrative agency under the
guise of its exercise of the power to wmake rules and regula-
tions by issuing a rule or regulation which is inconsistent or
out of harmony with, or which alters, adds to, extends, or
enlarges, subverts, or impairs, limits, or restricts the act
being administered.

Tt is our conclusion that Rule 5(A) is in contradiction
of A.R.S. § 32~328(C) as the statute prohibits post-graduate
covrses other than for the specific purpose enumerated. Rule
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20 is effective only to the extent that any person practicing
or demonstrating hair styling insofar as the same constitutes
barbering, must be a licensed Arizona barber and it must be
done in a licensed barber shop.

Many sections of the Arizona Barber Code have been adopted
in whole or in part from the California statutes. However,
California statutes make specific provisions for refresher
courses, post-graduate courses, and lectures or demonstrations
by persons not licensed California instructors in §§ 6537,
6537.1 and 6537.2 of its Business and Professional Code. At
the present time, the Arizona Legislature has not seen fit
to enact such legislation.

The conclusion is that, absent legislation, a licensed
Arizona barber may teach or demonstrate hair styling, which
would constitute barbering to other licensed Arizona barbers,
so long as it is done in a licensed barber shop. Instruction
in a barber school is limited to the use of licensed instruc-
tors and also limited to the fundamentals of barbering as
specified by A.R.S. § 32-328(B). Hair styling alone, not con-
stituting barbering, or the cutting, clipping or trimming of
the hair of women oxr girls only, and instruction in these
areas is regqulated by the State Cosmetology Code. The anomaly
of this situation is one that can only be corrected by legis-
lative action. If it is the Barber Board's desire to seek
additional legislation, the California sections above referred
to would be a good point of beginning.
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