DARRELL F, SMITH, THE ATTORNEY GENERAL
STATE CAPITOL
PHOENIX, ARIZONA

November 23, 1965

DEPARTMENT OF LAW LETTER OPINION NO. 66-3-L (R-30)

REQUESTED BY: The Honorable Norman Green
Pima County Attorney

QUESTION: May a party be awarded as a legitimate
court cost a minimum mileage fee of
one dollar ($1) in the situation where he
hires a private process server to perform
the duties incidental to the Office of Constable?

ANSWER: No.

The pertinent statute reads as follows:
", . . A private process server may charge such
fees for his services as may be agreed upon
between him and the party engaging him. However,
a party adjudged entitled to recover his costs of
suit in any civil action shall be awarded in any
such judgment or order for the costs of service
made by a private process server only the amount
actually charged the party by such private process
server or the amount which a sheriff or constable
would have been authorized to charge the party
for the same service, whichever is less, . ,"

~ (Emphasis supplied). A.R.S. Sec. 11-445(F), as
amended.

It is our understanding that certain private process se€rvers per-
forming the duties of Constable are charging the minimum mileage of
one dollar ($1) allowable to the Sheriff, and that certain Justice Courts
are allowing this as a legitimate court cost, The law allows a sheriff
the minimum mileage fee of one dollar ($1), A. R.S. Sec. 11-445(b), as

amended, and accords the Constable no minimum mileage fee, A.R.S.
Sec. 11-445(E), as amended.
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Each word, phrase, clause and sentence of a statute must be
given meaning so that no part will be void, inert, redundant, or trivial,
City of Phoenix v, Yates, 69 Ariz. 68, 208 P. 2d 1147. Therefore, we

are of the opinion that when the Legislature inserted the words ' amount
which a sheriff or constable would have been authorized to charge the
party for the same service”, it intended that the successful party be
awarded as a court cost the one dollar ($1) minimum mileage fee only
when the private process server performed the duties of a sheriff, and
that he was to be awarded no minimum mileage fee when the responsi~
bilities of a constable were exercised by the process server.

This is not to say, however, that a private process server, per-
forming the duties of a constable, may not charge a minimum mileage fee of
one dollar (§1) or some other amount. A, R,S. Sec. 11-445(F), as amended,
expressly states in part that:

"A private process server may charge such
fees for his services as may be agreed upon
between him and the party engaging him. "

Our opinion is limited to the ""recovery of court costs' question

only.
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