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DEPARTMENT OF LAW LETTER OPINION NO. 68-33-L (R-123) \.

REQUESTED BY: Sarah Folsom, Superintendent
STATE DEPARTMENT OF PUBLIC INSTRUCTION

QUESTION: What are the responsbilities of the State
Superintendent of Public Instruction with
regard to loyalty oaths as required by
A.R.S. §§ 15-231 and 38-231?

ANSWER : See body of opinion.

Every public officer and employee is reqguired to take
and subscribe a loyalty oath in the form prescribed by the
. Legislature before entering upon his duties, A.R.S. § 38-231.

The United States Supreme Court in Elfbrandt v. Russell,
384 U.S. 11, 16 L.Ed.2d 321, 1966, held subsection E of A.R.S.
§ 38-231 unconstitutional. Subsection E provided that execu-
tion of the oath constituted a crime when executed by one who

"knowingly and wilfully becomes or remains a mem-
ber of the Communist Party of the United States

or its successors or any of its subordinate organi-
zations or any other organization having for one

of its purposes the overthrow of the government

of Arizona or any of its political subdivisions
where the employee had knowledge of the unlawful
purpose.”

However, the Arizona Supreme Court has subsequently inter-
preted the United States Supreme Court's opinion in the
Elfbrandt case as not invalidating the loyalty oath require-
ment itself, nor the other subsections of A,R.S. § 38-231.
(Attorney General's Opinions No. 66-14 and No. 67~ ~32-L).
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Persons exercising the function of a public office with-
out taking the oath are guilty of a misdemeanor, A.R.S. § 38-
442, and are not entitled to any compensation until the oath
is taken, A,R.S. § 38-231. Failure to file the oath within
the time prescribed vacates the office, A.R.S. § 38-291. The
time prescribed for filing the oath is within ten days after
the officer has notice of his appointment, or if elected, at
any time after receiving his certificate of election, and at
least one day before commencement of the term of office,
A.R.S. § 38-232, The oath must be taken before an officer
empowered to administer oaths, such as a notary public,
executive and judicial officers, or clerk or deputy clerk of
courts of record, A,R.S. § 12-2222, In addition, A.R.S. § 15-
231 provides that oaths of office of teachers and administra-
tive officers in public schools may be taken before the State
Superintendent of Public Instruction or the County School
Superintendent in addition to any of the other officers
enmpowered to administer oaths.

The oath of office of the Superintendent of Public
Instruction must be filed with the Secretary of State, A.R.S.
§ 38-233.A. Oaths of employees of the Department of Public
Instruction must be filed in the office of the Superintendent
of Public Instruction, A.R.S. § 38-233.A and E. Both A.R.S.
§ 38-233.D and § 15-231 require that oaths of officers,
teachers, and employees of school districts shall be filed
in the office of the Superintendent of Public Instruction.

The copy of the oath of office must be maintained by the
office in which it is filed as a permanent official record,
A.R.S. § 38-232.F, Transfer of these records when no longer
current may be made to the State Division of Arizona History
and Archives for permanent preservation, A.R.S. § 41-710.

In the event you are presented with oaths of office which
are defective in some particular, you may, as a matter of
accommodation, wish to point out the defects to the individual
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employee and to the employing agency in order that they may
correct same within the statutory filing period. However,
there is no express statutory obligation on the part of the
Superintendent of Public Instruction to review the oaths

accepted for filing, (See also Attorney General's Opinion
No. 67-32-L.)

Respectfully submitted,

GKN:ell




