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QUESTION:

ANSWER :

Crippled Children's Services

Is Governor's signature on ocute~of-
state travel order required before
the travel is performed in order to
enable state employees to recover
their expenses for such travel?

No, as qualified,
A.R.S. § 38-622 provides that:

"A. When the official duties of a public
officer or employee require him to travel
from his designated post of duty, he shall
be allowed expenses therefor.

B. Such expenses shall be authorized by
travel orders signed by the head of the
department or agency, or by a person to
whom such authority has been properly del-
egated." (Emphasis added.)

A.R.S. § 38-626 provides as follows:

"when the official duties or activities of

a public officer or employee of the state

or of any department, institution, commission,

board or other agency of the state necessitate
traveling without the state, the travel order

shall be countersigned by the governor and
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shall be authority for the state auditor

to pay such claims from any funds available
for such travel but the authorization of the
governor may be dispensed with when, by
shortest practical routing, travel is nec-
essary through adjoining states to reach
remote areas of this state.”

There is no Arizona case interpreting the meaning of
"authorized" as used herein. A New York case discusses the
meaning of "authorize" and "approve" and the court held that the
word "approve" as used in a statute has broader significance than
"authorize," and means to ratify or confirm a thing already done
or to sanction a thing that may be done in the future, whereas
“authorize" means to permit a thing to be done in the future.
(Gray v. Gill, 210 NYS 658, 660, 125 Misc. 70.)

The term employed, in § 38~622 is that the state em-
ployee's travel expenses "shall be authorized by travel orders."

A.R.S. § 38-626 dealing with out-~of-state travel states
that the travel order "shall be countersigned by the governor and
shall be authority for the state auditor to pay such claims. . .
but the authorization of the governor may be dispensed with when
- . .travel is necessary through adjoining states to reach remote
areas of this state.” (Emphasis added.)

Thus, in both A.R.S. § 38-622 and § 38~626 the term
"authorized" or "authorization" is used, but in each instance they
are used to qualify the right of the officer or employee to be
paid his expenses rather than to qualify his duty to perform the
travel. In other words, the travel statutes quoted above appear
to state that whenever the official duties of a state officer or
employee require him to travel, he shall do so, and that he will
be allowed to recover his expenses of such travel provided the
payment to the officer or employee of such expenses is authorized
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by properly executed travel orders. Thus the signatures on the
travel orders of the department head and the governor must pre-
cede the issuance of a warrant by the state auditor for reim-
bursement, but need not precede the travel.

There is some support for this view in the case of Lee
v. Coleman, 63 Ariz. 45, 60, 159 pP.2d 6063 (1945), which arose
under a predecessor travel expense statute, § 12-713 of the Ariz-
ona Code Ann. 1939. The court there dealt with travel expenses
incurred by a county board of supervisors, and the court approved
the action of the supervisors in ratifying the incurring of travel
expenses after the travel was performed.

There is a split of authority in the cases as to whether
the word "authorized" as used in statutes is permissive or manda-
tory insofar as the granting of the authorization is concerned.
(See e.g., McLaughlin v. Niagara Falls Board of Education, 38 Misc.
2d 143, 237 Nys 2d 761; cf. Griffin v. Board of Supervisors, 203
Va. 321, 124 S.E.2d 227.)

Therefore, we express no'opinion as to whether the Gov-
ernor or the department head have a mandatory duty or discretion-
ary power to sign travel orders for reimbursement of expenses for

travel by state employees required to travel from their post of
duty.

Respectfully submitted,

i . G et e
DARRELL F. SMITH ..~
The Attorney General
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