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QUESTIONS: [1] Under the provisions of the
Arizona Revised Statutes, §§
26-168 and 38-610,

(a) 1Is there any requirement
that all days allowed must be
taken consecutively?

(b) Does the privilege apply to
any particular days of the week,
or may any day of the week_be con-
sidered?

{c) May the allowable days be
taken during a number of periods
rather than a single time during

the year?
ANSWERS; ~ (a) No.
R (b) NOo

(c) VYes.

The provisions of A.R.S., § 38-610 apply to officers and
employees of the State who are employed on training duties under
orders with any branch of the Armed Forces of the United States.
The Arizona Revised Statutes, § 26-168(C) provides for officers
or employees of the State who are engaged in field training as a
member of the National Guard. 1In providing a separate section
dealing with the National Guard, separate and distinct and apart
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from that section dealing with the Armed Forces of the United
States, the Legislature has shown that members of the National
Guard of the State of Arizona are to be treated under separate
sections of the Code. It is the opinion of this office, there-
fore, that in determining the rights and privileges of an officer
or employee of the State when he is absent from employment for
reasons of Military duty, these rights and privileges stem from
A.R.5. § 26~168, and that in answering these questions it is

this statute that must be construed. (See to the same effect
Attorney General's Opinion No. 62-29.)

A.R.S. § 26-168 distinguishes between employees of
the State or any department or political subdivision thereof and
Other employees. Section (C) relates to officers and employees
of the State and holds as follows:

"An officer or employee of the state, or any
department or political subdivision thereof,
who is a member of the national guard shall
be entitled to leave of absence from his
duties without loss of time, pay or effi-
ciency rating on all days during which he

is engaged in field training as provided

by this chapter." (Emphasis supplied.)

As can be seen, the emphasized portion of the cited paragraph
does not require that the days be consecutive, nor does it pre-
scribe any specific day of the week, nor does it require that
they be taken at any single time of the year. 1In other words,
to be eligible for the privileges provided for by § (C), the
officer and employee of the State need only be engaged in field
training as provided for by this chapter. This office has held
in Opinion No. 57-36 that armory drills and weekend drills
qualify under field training as used in A.R.S. § 26-168(C).

Since paragraph (C) of § 26-168 provides that the
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privileges shall incur only on "all days. . .as provided by this
chapter," § 171 of Title 26 is determinative of what "all days"

are under "this chapter."” Section 171 of Title 26 provides as
follows:

"A. Each unit of the national guard shall
conduct training in accordance with instruc-
tions of the adjutant general and shall com-
ply with the approved training schedules and
programs prepared by the department of defense
of the United States. Each unit or detachment
shall assemble for drill and instruction, and
shall participate in encampments, maneuvers or
other exercises at times and places and under
rules and regulations prescribed therefor. In
addition thereto the commanding officer of any
organization may reduire the officers and men
of his command to meet for ceremonies, parade,
drill or instruction at times and places he
designates.

"B. Each unit of the national guard shall,
not less than once each year, muster for in~
spection by an officer designated for that
purpose by the secretary of defense or the
secretary of any subdivision thereof.

"C. The governor may order the national
guard or any part thereof to perform camp or
field duty for periods of time he deems ad-
visable."

It is the opinion of this office, then, that paragraph
(C) of A.R.S. § 26-168 does not require that the days allowed
must be taken consecutively, the privilege does not apply to any
particular day of the week and any day of the week may be
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considered, and that the allowable days taken may be during a
number of periods rather than during a single time during the
year. '

Respectfully submitted,
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