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QUESTIONS: [1] May a school district pay consultant
services in connection with screen-
ing and selection of a district
super intendent?

[2] May a school district pay travel and
subsistence expenses for the prospec-
tive candidates for the job of dis-
trict superintendent?

ANSWERS : [1] Yes.
[2] No.

The Board of Trustees is authorized to employ pro-
fessional personnel deemed necessary for making surveys and
recommendations relating to the curricula, physical plant and
other requirements of the District. A.R.S. § 15-438. This
would allow a school district to employ professional persons
to act as consultants in the screening and selection of a
district superintendent. However, the fees to be paid the
consultants must be reasonable and must, therefore, be based
on the reasonable value of the services of the professional
person employed. Any payment in excess of the reasonable

value of the services would constitute an illegal expenditure
of public funds.

Section 15-442(B) (5), A.R.S., limits the authority
of the Board of Trustees as to the persons who may be paid

travel and subsistence expenses. The particular provision
of the statute is set forth below:
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"The board may: (5) permit a superinten-
dent, principal or their representatives
to travel for a school purpose, as deter-
mined by a majority vote of the board.

By unanimous vote the board may permit
members of the board to travel for a
school purpose. Any expenditure for tra-
vel and subsistence shall be as provided
under the terms of Title 38, chapter 4,
article 2, and shall be a charge against
the budgeted school district Ffunds."

It is the opinion of the Attorney General that the
above cited statute and Title 38, chapter 4, article 2, re-
quires a person to be an employee of the school district or
a member of the Board in order to be allowed expenditures for
travel and subsistence. The only exception is where a person
is contracted to perform a service for the district, in which
case the district can contract to pay the person's necessary
travel expenses.,

Any expenditure for travel and subsistence for per-
sons other than school district employees, contract personnel
or members of the Board, would constitute an illegal expendi-
ture of public funds and the person allowing or approving
such claims could be held personally liable for such expendi-
tures. Further, any attempt to circumvent the above statutory
provisions by designating the payment for some other purpose
would likewise constitute an illegal expenditure of public
funds since the Board cannot do indirectly what it is pro-

hibited from doing directly.
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