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QUESTION: Is it lawful for a school district to sell
property at other than a public auction, or

to trade in cars and other equipment on pre-
sent call for bids?

ANSWER: Yes, as qualified.

The authority of the Board of Trustees to sell property
belonging to the school district is found in §15-445 A .R.S,:

"A., Board of Trustees shall:

1 - Manage and control the school property within its
district, * * *
5 - Make in the name of the district conveyances of

property belonging to the district and sold by
the Board."

Property devoted to a public use can be disposed of only
by express authority and a general power or disposition has been
held to be restricted to property not needed for the use of public
schools. A disposition of school property must be consistent with
good business judgment and sound business principles and the Board
may not convey such property without consideration. 78 C.J.S. 1201

In the absence of a statutory requirement the school

authorities are under no duty to let contracts pursuant to compe-
titive bidding. 78 C,J.S8. 1259
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In the case of the Prescott Community Hospital vs. Prescott
School District No. 1 of Yavapai County, 57 Ariz. 492, 115 P.24 160,
the Supreme Court of Arizona held that any disposition of school

pbroperty must be for the benefit of the district and not a gift to
other parties.

Inasmuch as the Board of Trustees has power to sell pro-
perty of the District and there is no state requirement for obtaining
bids on the sale of school property, a school district may sell pro-
perty at other than a public auction or may trade in cars and other
equipment as part of a call for bids. However, the Board must apply
good business judgment and sound business principles in the dispo-
sition of school property and in a given situation the application
of such business judgment could require the Board to sell at public
- auction. Parenthetically, as a general rule it is usually more pru-
dent to dispose of public property by public auction.

Attorney General Opinion 67-33-I was based on a different
statutory requirement applicable only to the disposal of personal
property belonging to the county or any of its departments or
agencies, and it does not apply to school districts.

Respectfully submitted, :
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DARRELL ¥. SMITH
The Attorney General
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