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QUESTIONS: 1. May the County set up and wholly o™
supervise polling places located within (Ji; éiba
an Indian reservation in the State of c:ﬁ& w
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yore
2. May the County and tribal officers t“”'
set up and Jjointly supervise polling
places located within an Indlan Reserva-
tion in the State of Arizona?
CONCLUSIONS:

§ 16-761 as follows:

2. No (Qualified)

—

—

-

1. Yes (Qualified) fffi

I

The establishment of voting precincts is provided for in A.R.S.

"A, The board of supervisors of each county shall, on

or before December 1 of each year preceding the year
of a general election, by an order, establish a con-

venient number of election precincts in the county,
and define the boundaries thereof,

B. Not less than twenty days before a general or
primary election, and at least ten days before a
special election, the board shall designate the
place within each precinct where the election shall
be held, * ¥ *I

for in A.R.S. § 16-771 as follows:

The appolntment of election boards and tally boards 1s provided

"§ 16-771.

Appointment of election boards and tally

boards: qualiflications

A. When an election is ordered, and not less than
twenty days prior to a general or primary election,
the board of supervisors shall appoint for each
election precinct one inspector, two judges, and
not less than two clerks of election.

The inspector,
judges and clerks shall be qualified voters of the

precinct for which appointed, and the Judges and
clerks shall be members of the political parties
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which cast the highest number of votes 1n the state

at the last preceding general election, but if', not
less than one week prior to the appointment, the
chairman of the county central committee of elther
of the parties designates qualified voters of the
precinct as judge and as clerk, they shall be ap-
pointed, The judges, together with the inspector,
shall constitute the board of elections. Where the
election precinct consists of three hundred and fifty
or more qualified electors, the board of supervisors
may in addition to the board of elections appoint a
similar board to be known as the tally board. The
tally board shall take custody of the ballots from
the closing of the polls until the tally of the
ballots 1s completed, The tally board shall consis®
of the inspector of the board of elections, two Jjudges
and not less than two clerks and shall be appointed
with the same qualifications and on the same basis as
is set forth in this section. A member appointed to
serve on the tally board, with the exception of the
inspector of the board of elections, shall not be

| appointed to serve on the board of elections. The
inspector of the board of elections shall be a member
of the tally board and during such time shall act as
the supervisor of the tally board, No United States,
state, county or precinct offlcer, nor a candidate
for office at the election, other than a precinct
committeeman or a candidate for the office of pre-

cinct committeeman, is qualified to act as judge,
inspector or clerk.

B. At ‘least ten days before a special election, the
board of supervisors may in like manner appoint an
election board and tally bourd 1n each precinct, as
requived. As amended Laws 1956, Ch. 112, §1."

Concerning the dutles of an election board, the Arizona Supreme
Court in Morgan v. Board of Supervisors, 67 Ariz, 133, 192 P.2d.
236, stated:

"It i1s the duty of an election board to see that all

who are justly entitled to vote are permitted to do

so, and those not entitled to this privilege are pre-
vented from exercising the right. Certainly the members
of the election board need not stand impotently aside
waiting, perhaps in vailn, for a challenger, while un-

qualified persons vote."
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Another election official is the election marshall who is appointed
by the Board of Supervisors and is charged with the responsibility
of preserving order and to permit no violation of the election laws.
This is provided in A.R.S. ¢ 16-774, as follows:

"§ 16-774., Election marshal; appointment; powers
and duties

A. The board of supervisors shall, at the time provided

in § 16-771, appoint a qualified voter of the precinct as
election marshal, The board of supervisors may appoint a
sheriff, deputy sheriff or constable as election marshal.

B. The election marshal shall preserve order at the polls
and permit no violation of the election laws, and for that
purpose is vested with powers of a constable from the open-
ing of the polls until the count of the ballots is completed."

From the above three statutes, it is seen that all supervision
of elections comes under the board of supervisors and their appointees,
with the exception that judges and clerks of the election board can
be appointed by the corresponding county party chairmen.

We therefore answer the first question in the affirmative with

- the qualification that a part of the supervision of p»lling places

may be under the supervision of appointees of the '"chairmen of the
county central committee of either of the parties,"
II

As is stated above, the statutes provide for election officlals
that are charged with the duty of supervision of an election. A.R.S.
§ 16-862 prohibits persons other than voters and election officlals
from belng within the "fifty-foot limit"., It provides as follows:

"§ 16-862, Rifty-foot limit' notices; posting; penalty
for violation

A. The board of supervisors shall furnish with the ballots
for each polling place, three notices, printed on muslin in
letters not less than two inches high, reading: 'Fifty-foot
limitt' and underneath that heading the following:

'No person shall be allowed to remain inside these limits
while the polls are open, except for the purpose of voting,
and except the electlon officlials and not more than one
representative of each political organizatlon represented
on the ballot, such representative to be one of three ap-
pointed by the chairman of the local committee of such
political organization., Voters having cast their ballots
shall at once retire without the fifty-foot limit., A

person violating any provision of thisg notice is gullty
of a misdemeanor,!
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B. Before opening the polls, the election marshal
shall post three fifty-foot limit notices approximate-
ly fifty feet, in different directions, from the en-

trance of the place in which the election 1s being
held,

C. Any person violating any provision of the fifty-
foot limit notice is guilty of a misdemeanor,"

From the above section it appears that tribal officers would be
prevented from being present to supervise the voting and tallying of
ballots, unless they were named by the board of supervisors or party
chairmen as election officials. Unless some other type of super-
vision of elections 1s contemplated, it is the opinion of the
Attorney General that the statutes prohibit tribal officers from
supervising state elections on Indian reservations.
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