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QUESTIONS: 1. Does an officer hold a county office as
a de facto officer, as opposed to a de Jure
officer, when the particular officer has filed
his bond with the office of the county recor-
der, without having first obtained approval
of the chairman of the county board of super-
visors and where the bond was not recorded in
the office of the county recorder ?

2. Are the actions performed by a de facto
officer valid insofar as they involve the in-
terests of the public and third persons ?

3. Does a governmental agency, generally, have
to pay a de jure officer for the period when

the de facto officer has performed the duties

of the position, after the governmental agency
has already paid the de facto officer for the
period for which he worked ?

ANSWERS: 1. Yes.
2. Yes.
3. No.

This opinion is a companion to our previous Opinion 63-23,
which was concerned with the bond of the specific office of a
county recorder. However, this present opinion involved the bonds
of county offices other than the county recorder.

Because of our Arizona Supreme Court's recent decision a-
bolishing governmental immunity, the significance of a county
officer's bond has greatly increased in importance. This 18 es-
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pecially true in the case of those county officers performing
ministerial, as opposed to discretionary, duties.

A.R.S. provides specific procedures for approving, filing
and recording of bonds upon election to office; nevertheless,

our code is silent as to the primary and secondary liability in
respect to the handling of these bonds.

If a particular county officer carries out the duties of
his elected or appointed office, he will be an officer de jure,
provided he has properly complied with all the requirements for
holding his or her office. The office de jure has the legal
title to the respective office. However, if a person performs
the duties of office but has failed to follow certain procedural
requirements for occupying the office, the person can be an of-
ficer de facto, as explained in Rogers v. Frohmiller, 59 Ariz.
513, 130 P.2d 271 (1942). At pages 520-521 of 59 Arizona, our
Supreme Court stated:

"Probably the leading case as to what is
necessary to make one an officer de facto
is State v. Carroll, 38 Conn. 449, 9 Am.
Rep. 409. Therein the Court said:

'Doubtless color of election or appointment
from competent authority is necessary for
the protection of an officer de facto. when
he is assailed directly because of his acts.

'A definition sufficiently accurate and
comprehensive to cover the whole ground must,
I think, be substantially as follows: An
officer de facto is one whose acts, though
not those of a lawful officer, the law, upon
principles of policy and Jjustice, will hold
valid so far as they involve the interests
of the public and third persons, where the
duties of the office were exercised:
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'Second, under color of a known and valid
appointment or election, but where the officer
had failed to conform to some precedent re-
quirement or condition, as to take an oath,
give a bond, or the like . . ., 1 "

(Emphasis supplied)

It must be emphasized that a de facto officer is not a usurper
of the office but occupies the office under color of ight.

A.R.S. §38-252 (¢) states:

"The bonds of . . . all county . . . officers
except supervisors unless otherwise provided,
shall be approved by the Chairman of the Board
of Supervisors, who shall report the approval
, at the next meeting of the Board. No bond

‘ shall be filed until approved as prescribed
by law. The bonds of supervisors shall be
approved by the County Recorder." (Emphasis
supplied)

Thus, the approval of the Board must precede the filing of the
bond. '

The procedure for approving bonds is contained in A.R.S. $§$
38-253, 38-232, and 38-233. A.R.S. §38-253 states:

"The  approval of every official bond shall
be endorsed thereon, signed by the officer
approving the bond, and filed within the
time prescribed for filing the oath in the
office in which the official oath of the
office is filed, except that the bonds of
deputies or employees shall be filed with
the officer appointing the deputy or em-
ployee. ©No fee shall be charged for the
filing or recording thereof."

The import of this latter provision is that the office holder
himself has a primary responsibility in seeing that his bond is
properly approved and then filed according to the statutory require-
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ments. Consequently, if the office holder has filed his bond with
the office of the county recorder without having obtained approval
of the bond by the chairman of the board of supervisors, the of-
fice holder himself is remiss for not having properly complied

with A.R.S. §§38-253 and 38-252(C). Because of this responsibility
that may not be delegated, the office holder is primarily respon-
sible to see that his bond is properly approved even though the
chairman of the board of supervisors may fail to approve the bond.

A.R.S. §38-291 enumerates ten factual situations which re-
gquire that the office involved in the situation be deemed vacant

before the expiration of the term of office. The ninth situation
is as follows:

"Failure of the person elected or appointed
to such office to file his official oath or
bond within the time prescribed by law."
(Emphasis supplied)

This provision has been interpreted to mean that the elected
or appointed office holder who fails to file his official oath or
bond within the prescribed time fails to legally occupy his or
her particular office as a de jure officer, with the predecessor
in office retaining the legal title to the office so that no actual
vacancy de Jjure occurs. Such interpretation brings A.R.S. §38-291
(9) into harmony with Constitutional Article 22, §13. which provides
that the term shall extend until the successor shall be elected
?nd s?all qualify. Sweeney v. State, 23 Ariz. 435, 204 Pac. 1025

1922).

The Sweeney case held that A.R.S. §38-291(9) was constitutional
in total scope except for the interpretation that the office it-
self would be vacated upen failure ~f the person elected or appoint-

ed to such office to flle his official oath or bond within the
time prescribed by law.

Because of the phrase "official oath or bond," as used in
§38-291(9), the newly elected or appointed office holder must have
his bond properly approved as well as filed within the time pre-
scribed by law in order to legally occupy his newly elected or ap-
pointed office as an officer de Jjure.
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Consequently, 1if the newly elected or appointed county office
holder fails to have his bond approved by the chalrman of the board
of supervisors prior to filing his bond as prescribed by §38-252
(c) and §38-253, the potential office holder has deprived himself
of belng legally entitled to hold his appointed or elected office
by authority of §38-291(9).

Similarly, if the newly appointed or elected person has pro-
perly obtained approval of his bond, but thereafter fails to file
correctly the bond with the prescribed officer, the newly elected
Oor appointed person has deprived himself of the legal right to oc-
cupy the particular office. Thus, the requirement of proper ap-
proval and filing of the office holder's bond are two distinct pre-
requisites to the person's being legally entitled to occupy his or
her office as an officer de jure.

An appointed office holder must file his bond within ten (10)
days after he or she has notice of his or her appointment. A.R.S.
§838-253 and 38-232. An elected office holder must file his pro-
perly approved bond at any time after receiving his or her cer-
tiflcate of election and at least one (1) day before commencement
of his ar her term of office. A.R.S. §338-253 and 38-232. For all
county office holders, theilr bonds must be filed in the office of
the county recorder except that oath of the recorder which must be
filed with the clerk of the board of supervisors.

A.R.S. §38-255 states:

"Every officer with whom bonds are filed shall
record them in & book kept by him for that
purpose, preserve the bond and give certified
copies thereof under seal to any person upon
demand and payment of the fee for a copy and
certificate."

Thus, the primary responsibility for recording bonds of county
officers, other than the recorder, lies with the county recorder.
However, if the county recorder fails to record a properly ap-
proved bond which has been filed with his office within the pre-
scribed time, no vacancy in office occurs since none of the ten
(10) enumerated events contained in §38-291 provide that an office
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shall be deemed vacant before expiration of its term when the
county recorder fails to record a bond filed with his office.
Except upon the happening of one (1) of the events enumerated
specifically in §38-291, there can be no vacancy in an office
prior to the expiration of its term. State ex rel. Sullivan v.
Moore, 49 Ariz. 51, 64 P.2d 809 (1937)"

Consequently, the answer to question number one is in the
affirmative for the reason that the elected county officer fail-
ed to obtain the approval of his bond by the chalrman of his
county board of supervisors and thys cannot be an officer de jure
but is an officer de facto. The officer's failure to record the
bond, however, has no effect upon his being classified as an of-
ficer de Jjure or an officerde facto because the individual office
holder has no responsibility in respect to the recording of his
bond. The county recorder has the responsibility to record his
bond. A.R.S. §38-255.

The answer to question number two is also in the affirmative
because the actions of a de facto officer are valid so far as they
involve the interests of the public and third persons. See Rogers
v. Frohmiller, supra.

As for your third question concerning compensation to the de
facto officer, such officer does not have to return compensation
received by him fron a governmental agency while he was performing
the duties of the office he occupied. See Shaw . County of Pima,
2 Ariz. 399, 18 Pac. 273 (1888). Extensive annotations appear in
64 A.L.R. 2d. 1375 - 1397 and 55 A.R.S. 997 through 1014.

If the de Jjure office should sue the governmental agency for
the compensation paid to the de facto officer performing the duties
incident to the job of the de Jjure officer,the general rule is that
the governmental agency does not have to pay the de jure officer
after the agency has already paid the de facto officer. One of
the basic reasons for Courts so holding is that the state audiltor
and county treasurers must assume that claims for salaries pre-
sented to them within the proper procedural requirements are valid
claims. The officer authorizing payment cannot be required to
make an independent verification of each claim submitted for thelr
approval. Secondly, 1f the rule were otherwise, the agency would
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have to pay twice for a single set of services.

On the other hand, some Courts have held that the governmental
agency must pay twice for a single set of services when it has
first paid the de facto officer and subsequently is demanded to pay
the de jure officer. Yet, these particular cases are limited to
specific situations. Thus, our own Supreme Court in City of Phoenix
v. Sittenfiled, 53 Ariz. 240, 88 P.2d 83 (1939) held That a Phoenix
civil service employee who had been wrongfully discharged was en-
titled to recover from the city the salary he would have received
during the period of his removal notwithstanding that a de facto
officer had already drawn an equivalent salary. In writing the
Courts'! opinion Justice Lockwood acknowledged that the Courts' de-
cision followed a minority view, but the Justice emphasized that
in order to uphold the policy of the merit system, a wrongfully
discharged civil service employee would have to receive the salary

he would have received had he not been improperly removed from
office.

The Oklahoma Supreme Court similarly followed the minority
view in Board of County Commissioners v. Litton, Okla.
315 P.2d 239 (1957), when the Court held that the county had to
pay a de Jjure officer the salary he would have received had he not
been discharged upon his being convicted in the lower court of
a crime. The ousted officer had appealed his conviction which was
reversed on appeal. Thus, he was thereafter reinstated in his job
and paid the job's salary during his absence despite the County's
having previously paid an eqguivalent amount to his replacement.

5

Certainly, in the factual situation presented in your inquiry,
the county should not have to pay the predecessor in office for
the period when the de facto officer holder had the job.

Consequently, the answer to the third question is in the
negative.

As a post script, we bring to your attention two Arizona cases,
both of which held that a de factc officer Could sue and recover
for services performed because there in fact existed no de jure
officer, Behan v. Davis, 3 Ariz. 399, 31 Pac. 521 (1892) and Adams
v. Directors, & Avriz. 329, 40 Pac. 185 (1895). |
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These cases involved the first appointment of particular of-
fices with the procedure having been improper. Thus, these two
cases are exceptions to the general rule that a de facto officer
cannot sue and recover compensation for his services, because a
bPrerequisite. to his or her recovery is the proving of the legal
right to occupy the office. Therefore, whereas the status of be-
ing a de facto officer can be used as a shield or defense when sued
by a governmental agency, being a de facto officer cannot be used
as a sword or a weapon to attack to secure the fruits of office.

See 62 C.J.S., page 675.
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