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QUESTIONS: 1. Are Sections 8,9 and 10, Article 3, Rules
and Regulations, S3tate Board of Funeral Direc-
tors and Embalmers insofar as they apply to a
geparate examination for a funeral director's
license valid in the light of A.R.S. §32-1305
(b), and §§ 32-1330 through 32-1333 ?

2. Are the provisions of Section 12(c), Ar-
ticle 3, valid insofar as they require equality
between states for the issuance of reciprocal
licenses ?
a. at the time of issuance of the ap-
plicant's license in the other state ?

b. as exacting and demanding as those
set forth in the law of Arizona, and

c. that the rules and regulations of
the other states be equal to the rules
of this Board ?

ANSWERS: 1. No.
2. a. No.
b. Yes.
c. No.

See body of opinion.

I

It 1s to be noted at the outset that this first question
relates only to funeral director examinations required by Sec-
tion 8 and administered by Sections 9 and 10, Insofar as Sec-
tions 9 and 10 deal with embalmer's licenses, they are not af-
fected hereby or consildered herein.

A.R.S. §32-1305 (b) relating to the rule-making powers
of the Board reads as follows:
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" § 32-1305. POWERS AND DUTIES OF THE BOARD

* * %

b. The board shall adopt rules and regulations
consistent with the provisions of this chap-
ter, which shall be uniform in application
and effect, for the practice of funeral
directing and embalming. The rules and re-
gulations shall be binding upon all funeral

directors, embalmers and apprentice embalm-
1
ers.

This office by an opinion issued in 1960, No. 61-3,
clearly held that the State Board of Funeral Directors and
Embalmers was not empowered to requlire an examination of ap-
plicants for a funeral director's license. 1t appears that
the reasoning of that position 1is correct and we affirm the
opinion. It has been suggested that an examlnation may be
iven as part of the investigation provided under A.R.S.
32-1331, but it is our belief that this investigation and
examination cannot be used as a subterfuge to set up a sub-
stantial and basic requirement for licensing not contained
in the statute.

IT

This section deals solely with the issuance of licenses
by reciprocity and, of course, would cover both embalmers and
funeral directors. The intent of all reciprocity statutes is
three-fold: (a) to protect Arizona citizens from evils which
might be wrought by truly unqualified (in the generic sense)
practitioners merely because the practitioner comes from
another state and has some sort of certificate; (b) to pre-
vent the excluslon of truly qualified (once again in the
generic sense) practitioners from establishing themselves
here merely because they come from another state; and (c) to
insure that Arizona practitioners, who may move to another
state, will be as farily treated. The thrust of any such
statute is protection of the public not merely protection of
a local industry or local practitioners. As a police power
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statute it should be interpreted to do the Jjob it was intended
to do, but not even this will allow an interpretation con-
trary to the words of the statute.

With this in mind we consider the first pProblem. It is
stated in the rules that the Board shall issue licenses on
reciprocal application wn2re the reguirements of the state
in which the applicant was licensed "were at the time of the
issuance and are now" equal to the standards of Arizona. The
problem usually becomes a factual one and can best be explain-
ed by example. If an applicant comes into Arizona and shows
a valild certificate from state "X" issued in 1936, what can
the Board do ? Assuming that in both 1936 snd now the re-
quirements of that rtate were loose and Gid not nicet Avizona
standards now, the applicant cannot be administered by reci-
procity, he must qualify as an originel avplicant. Assuming,
further that state "X" changed its qualirfications after the
issuance of the applicant's original license and now they are
equal to Arizona's standards, in all probebility under a
grandfather clause of the other state, a=n applicant was al-
lowed to keep his license. Our present staoute “n 1045 con-
tained no such clause and all embalmers in the state by the
literal terms of the law were required to talte an examination.
It is belleved, however, that no such applicesion of the law
was enforced for the reason that it was totelly impractical
if not impossible to do. All embalming in the state would
have to come to a halt until examinations were taken and cor-
rected. Therefore, we must assume that an Arizona licencee
embalmer who had his certificate from befors 1945 or cven
before 1931 would be a2llowed to keep it and even apvpvly for
a funeral director's licensc. X% would : cem appropriate,
therefore, that an out-of-state embalmer who received his ce-—-
tificate at a time when his stats svandards were not as high
as ours, then or ncw, but wro holds his licenge in a written
or unwritten grandfather clsuse nust be accorded reciprocity
as long as his home state's vresent standards sre as high
as Arizona. After all if he could not now mect his present
state's high standards discipiinary acition could be taken.

No other interpretation can be given to the words of the
statute "are equal." If the Legislature had intended the
meaning contalned in the »rules "were at the time of issuance
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as exacting and demanding'" they would have said so.
See for example the following:

CERTIFIED PUBLIC ACCOUNTANTS: A.R.S.
332-727 (a) (1):

"If the standards under which the
applicant received the certvificate
were ., . . as high as the standards
required by this state."

CHIROPODISTS: A.R.S.$32-827 (a) (2):
"The requirements in such state or
country were, at the date of regis-
tration or licensing, substantially
equal to those the in force in this

state."

CHIROPRACTORS: A.R.38.832-922 (c):
"Persons licensed in another state
or country under equivalent require-
ments

%OLLECTION AGENCIES: A.R.S.§32-1024
1}:

Requirements for securing the license
were, at the time of issuance, sub-
stantially the same or equal to re-
gquirements imposed by this chapter."

The above citations are just by way of example and not intend-
ed to be complete.

It would, therefore, seem that the Leglslature has spoken
one way where it clearly could have spoken another and that
the Board cannot change this obvious mandate. Any change or
request for a change must be directed to and come from the
Legislature and its consideration of the area. Rule 12(c) in-
sofar as it purports to demand that the license requirements
of another state 'were at the time of the issuance of the ap-
plicant's license" substantially equal to that of Arizona is
in conflict with the statute and therefore invalid.

The next heading under Rule 12(c) is concerned with the
use of the words equalization standards between states as
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'exacting and demanding" as the standards of Arizona. If
the rule said “more exacting and demanding" or "less exact-
ing and demanding' then there would be an unequality and a
conflict with A.R.S. §32- 1333. But it appears as a matter
of semantics that the word "equal" is correctly paraphrased
by the words "as exacting and demanding."

It must be realized that rigid mathematical exactitude
of an equality can never be achieved or demanded and that
substantial equality is all that is called for. Nence, sub-
stantially as exacting and demanding standards are all that
the Board can require, but the common praztice under the rules
and regulations of substituting or adding words or phrases to
clarify a statute does not void the rule as long as the sub-
stitution or addition does not change the net effect. We
cannot say that it does to here and we are therefore of the
opinion that that portion of Rule 12(c¢) is not invalid.

The final question relates to the requirements for re-
ciprocal licensing contained in Rule 12(c) that the require-
ments for the issuance of the licenses on a reciprocal basis
includes equality not only with the statutes of Arizona but
the rules of the Board also. In other words, application
for reciprocity must show that the rules and regulations of
whatever agency administers the same law in its state are
substantially equal to the rules and regulations of the
Arizona Board. The statute 1tself only demands requirements

. equal to those prescribed in this chapter.” Although
the authority to make rules is granted in the chapter, the
rules are not "prescribed" in this chapter. "Prescribed"
means matters actually written down in the law or arrived at
by necessary implication from that which is written down.
The rules and regulations are guidelines and directives for
day-to-day enforcement and are not basic qualifications for
practice. Since the Legislature has in the statute itself
prescribed what the qualifications shall be, there is no
necessity for requiring administrative equality. After all,
why should there be equality between states on the number
of board meetings a year (Article 2, Sectionl), the duties
of the various officers (Article 1, Sections 5, 6 and 7), the
time for investigation of an applicatlon (Artlole 3, Section
4), the date or even the number of examinations gilven each



Opinion No. 64-6
R-T4

January 28, 1964
Page 6

year (Article 2, Section 5), to mention only a few matters
contained in the rules. We realize that the Board is con-
cerned with the matters of more substantial regulatory con-
trol contained in Article 7. But the matters contained in
Article 7, can in effect, be made part of reciprocity by
including them in the examination given to local applicants.
If they are in our examinations then they must also be sub-
stantially contained in the examination given in the other
state. In any event those matters are Subject to the dis-
ciplinary control of the Board in its routine administration
of the law or by the Department of Health.

1t, therefore, appears that the requirement of equality
between the rules of this Board and the rules of an out-of-
state board is contrary to the statute insofar as Rule 12(c)

We trust this answers your question.
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The Attorney General
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