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QUESTION: Did the 1969 amendment to A.R.S. § 42-1612 nullify
or repeal the prohibition contained therein that
the affidavit of legal value is not a public
record nor available for public inspection?

ANSWER: Yes,

The question presented is a problem of statutory construc-
tion of A.R.S. § 42-1612(C) as amended.

A.R.S. § 42~1612(C) as originally passed by the Legisla-
ture in its Laws of 1967, Third Special Session, Chapter 11,
Section 2, provided as follows:

"C. The county recorder shall not record the
affidavit filed under this section but shall trans-
mit it immediately to the county assessor who shall
forward a copy of it to the department. The affi-
davit shall not be a public record and shall not
be available for inspection by the public but it
may be used by the county assessor or the depart-
ment in any hearing involving the valuation of
the property or any part thereof which is the sub-
Ject of the affidavit." (Emphasis supplied.)

Thereafter, the Legislature amended A.R.S. § 42-1612 in
its laws of 1968, First Regular Session, Chapter 78, Secticn 1,
by repealing and deleting that portion of subsection C relat-
ing to the above prohibition that "the affidavit shall not
be a public record and shall not be available for inspection

by the public . . . " Aas amended, A.R.S. § 42-1612(C) now
reads as follows:
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"C. The county recorder shall transmit the
original affidavit to the county assessor and a
copy to the department which shall be maintained
in a permanent file. Upon receipt, the county
recorder shall place the fee number of the re-
corded instrument on the original affidavit appended
thereto and shall make the department's copy of
the affidavit by use of photostatic, photographic
machines or by a system of microphotography.
Neither the recorder nor the assessor shall be
required to maintain a file of such affidavits.
When such copy has been filed then the assessor
may destroy the original affidavit." (Emphasis
supplied.)

In instances requiring statutory construction, the funda-
mental rule is to ascertain and give effect to the intention
of the Legislature as expressed in the particular statute.
Automatic R. M. Co., Inc. v. Pima County, 36 Ariz. 367, 285
Pac. 1034 (1930); Isley v. School District No. 2 of Maricopa
County, 81 Ariz. 280, 305 P.24 432 (1956). Further, in
arriving at the intention of the Legislature in passing a
statute, resort may be had to the words, context, subject
matter, effects and consequences, spirit and reason of the
law, and other acts which might be interpreted in pari
materia. Coggins v. Ely, 23 Ariz. 155, 202 Pac. 391 (1921).

The Legislature in amending A.R.S. § 42-1612 only one
year after its original passage has manifestly expressed its
intention that its previous prohibition that the affidavit
of value shall not be a public record and shall not be avail-
able for inspection by the public should no longer be inter-
preted as having any force or effect. This is consistent with
the well recognized rule of statutory construction that in
amending a statute, the Legislature is presumed to have in-
tended to modify or change the existing law on a particular
subject. Accorxdingly, courts have the obligation and duty to
uphold and give unqQuestioned effect to such amendments.

Brown v. White, 2 Ariz.App. 295, 408 P.2d 228 (1965).
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In light of the legislative intent as contained in the
express statutory language of A.R.S. § 42-1612(C) as amended,
it is our opinion that the affidavit of the seller in a real
estate transaction, which must be appended to either a deed
evidencing a transfer of title or a contract relating to the
sale of real property is a public record and, by reason of
its recordation, must be made available for inspection by the
public. See Mathews v. Pyle, 75 Ariz. 76, 251 P.2d 893 (1952)
and People v, Tomalty, 14 Cal.App. 224. As thus interpreted,
we feel there is no irreconcilable conflict between the 1967

passage of A.R.S. § 42-1612(C) and its amended version passed
in 1968.

Respectfully submitted,
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The Attorney General
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