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QUESTION: Should a sheriff be paid his travel expenses for
attendance at conventions of sheriffs under A.R.S.
Section 11-444 or A.R,S. Sections 38-621 through
38-627?

ANSWER: A.R,.S. Section 11-444,.

The board of supervisors as the financial agent of a county
cannot allow a claim .of an officer or agent of the county for expenses
if the legislature has not made provision for their payment and if the
expenditure is not for a public purpose. Austin v. Barrett, 41 Ariz.
138, 16 P.2d 12 (1932); Maricopa County v. Norris, 49 Ariz. 323, 66
P.2d 258 (1937); Kerby v. State, 62 Ariz. 294, 304, 157 P.2d 698 (1945).

Arizona Revised Statutes Section 11-601.2 provides that the
necessary expenses incurred by a county officer in the conduct of his
office is a county charge. Arizona Revised Statutes Section 11-444,

as amended, specifically deals with the travel expenses of sheriffs.
It reads as follows:

"A. The sheriff shall be allowed actual
and necessary expenses incurred in pur-
suit of criminals, for transacting all
civil or criminal business and for ser-
vice of all process and notices, and
such expenses shall be a county charge,
except that the allowable expenses of
service of process in civil actions
shall be as provided in § 11-445.
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"B. The board shall, at the first

regular meeting in each month, set

apart from the expense fund of the

county, a sum sufficient to pay the
estimated traveling and other ex-

penses of the sheriff during the
month, which shall be not less than
the amount paid for the expenses for

the preceding month.

The sum so set

apart shall thereupon be paid over
to the sheriff for the payment of

such expenses.

"C. At the end of each month the
sheriff shall render a full and true
account of such expenses, and any
balance remaining unexpended shall

be paid by the sheriff into the
county treasury. If the sum so paid
over is insufficient to pay the ex-
penses incurred during the month, the
excess shall be allowed and paid as
other claims against the county."

(Emphasis supplied)

In Opinion No. 60-20-L this office advised the Pima County
Attorney that in view of the provisions of A.R.S. Section 11-444, a
sheriff is not limited in the amount of traveling expenses he may

recover to the amounts stated in A.R.S.

Section 38~621 and sections

following (comprising Title 38, Chapter 4, Article 2 of A.,R.S.). See
also Opinions of the Attorney General Nos, 59-24-1, 55-197 and 45-79.

Although it is not necessary for this office to decide in
this opinion whether A,R.S. Section 38~621 and sections following
would be held to apply to county officers, we ¢uote the following

from Opinion No. 59-~24-L:
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“"That Article (Title 38, Chapter 4,
Article 2 of A.R.S5.) expressly
limits its application to a public
officer, deputy or employee of the
state or of any department, insti-
tution or agency thereof. The
Article does not apply to county
officers.”

It is, therefore, the opinion of the Department of Law that
a sheriff is entitled to his actual and necessary travel expenses with-
out the imposition of the limitation contained in A.R.S5. Sections
38~621 through 38~627. However, the board of supervisors, being the
agency of the county vested with responsibility for allowing claims,
must be satisfied in each instance when examining the claims of
sheriffs, including those for attendance at conventions of sheriffs,
that the expenses claimed are for a public purpose and are the actual
and necessary expenses thereof.

Respectfully submitted,
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