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QUESTION: Would a widow be entitled to a real property
tax exemption where she lives in a house
which is owned one-fourth in fee simple by
the widow and three-fourths in fee simple
by the widow's son, who with his family lives
in the same house, and the son's income ex-
ceeds the amount allowed by Article 9, § 2,
of the Constitution, attributable to one
claiming the widow's exemption?

ANSWER : See body of opinion.

In answering this question we assume that, except as
stated in the question, the widow qualifies for the exemption.
We therefore assume that the value of the widow's interest in
the house is less than $5,000.00. The question raised in-

volves the construction of the following portion of Article 9,
§ 2, of the Arizona Constitution:

“There shall be further exempt from taxation
the property of each widow, resident of this state,
not exceeding the amount of two thousand dollars,
where the total assessment of such widow does not
exceed five thousand dollars; provided, that the
income from all sources of such widow, together
with tho income from all sources of all children
of such widow residing with her in such widow's
residence in the year immediately preceding the
year for which such widow applies for exemption,
did not exceed (1) $3,500, if none of the widow's
children under the age of twenty-one years re-~
sided with her in such widow's residence, or (2)
$5,000, if one or more of the widow's children
residing with her in such widow's residence was
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under the age of twenty-one years, or was totally
and permanently disabled, pPhysically or mentally,
as certified by competent medical authority as
provided by law; and provided, further that such
widow resided with her last husband in this state
at the time of his death if she was not a widow

and a resident of this state prior to January 1,
1969.

"No property shall be exempt which has been
conveyed to evade taxation. The total exemption
from taxation granted to property owned by a per-
son who qualifies for any exemption in accordance
with the terms of this section 2(B) shall not ex-
ceed two thousand dollars. This section shall be
self-executing."

The fact that the widow and her son own the property jointly
does not bar the widow from claiming an exemption in respect
to her portion, if she is otherwise entitled to exemption.
In holding that the veteran's exemption could be claimed out
of community property, the court pointed out that the inter-
est of the husband and wife in the community estate are each
vested and capable of being separated, and it is the duty of
the County Assessor to assess the wife's undivided one-half
interest in the property involved. Oglesby v. Poage, 45
Ariz. 23, 40 P.2d 90. Under the reasoning of that case,
exemption from property taxes may properly be claimed by the
person entitled to the exemption in respect to their share
of the jointly owned property. The only exception is prop-
erty which is not capable of being separated. In such a
case payment of the tax cannot be enforced by tax sale.
Accordingly, the widow is not barred from claiming exemption
because the property is in part owned by someone else.

The next problem in connection with this question is
whether or not the son's income in excess of the income limi-
tation of Article 9, § 2, disqualifies the widow for the
exemption. The portion of Article 9, § 2, pertaining to the
income requirement is as follows:
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- « « [P]lrovided, that the income from all
sources of such widow, together with the income
from all sources of all children of such widow
residing with her in such widow's residence in
the year immediately preceding the year for which
such widow applies for exemption, did not exceed

In determining whether or not the facts assumed in the ques-
tion disqualify the widow under this applicable language, we
must follow certain principles of statutory construction
which are applicable to tax exemptions statutes. A tax ex-
emption must be granted in unequivocal terms. Weller v. City
of Phoenix, 39 Ariz. 148, 4 P.24 665; City of Phoenix v.
Boles, 65 Ariz. 315, 180 P.2d 222. The presumption is always
against tax exemptions, and laws exempting property from taxa-
tion are strictly construed. Conrad v. County of Maricopa,
40 Ariz. 390, 12 P.2d 613; Lois Grunow MemorialClinic v.
Oglesby, 42 Ariz. 98, 22 p.24 1076; Verde Valley School v.
County of Yavapai, 90 Ariz. 180, 367 P.2d 223.

The word "residence" may be used in the legal and tech-
nical sense to mean "domicile", or it may be used in its
ordinary and practical sense to mean "the Place where one
lives". This is also true of its derivative "residing”.
Where the Legislature used the words "residing with her in
such widow's residence", we think they intended to use the
ordinary and practical meaning of the word "residing". The
use of the words "in such widow's residence" are in conflict
with the idea of domicile. For example, the widow's home
could be the domicile of the son who was in the military ser-

vice overseas, but in that c. ent it would not be the place
where he lived.

Whether or not one person resides with another in such
person's residence is a question of fact. Because of the
great variety of possible fact situations, it is not pos-
sible to formulate rules that will pProperly apply the law
to every situation. All that we can do is to anticipate
some of the more common situations. Persons living in sepa-~
rate apartments in the same house certainly do not have the
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same residence. On the other hand, if a son and his family
lived in the same house, commonly ate meals together with
the widow and shared a living room with her, such a son
would reside with the widow in her residence within the mean-
ing of Article 9, § 2, and his income in excess of the amount

specified in that section would disqualify her for the exemp-
tion.

The County Assessors are the exclusive arbiters of the facts,
subject to review for abuse of discretion. Baldwin v, Rohrer,
105 Ariz. 49, 459 P.24 309. Accordingly, they will have to
resolve these fact questions on a case by case basis in ac-
cordance with the principles of law set out herein.

Respectfully submitted,

The Att¢rngy General
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