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QUESTION: When one is appointed as county attorney
to fill a vacancy created by the resignation
of the incumbent, does the appointee serve
the balance of the term to which his pre-~
decessor was elected?

ANSWER Yes.

The County Attorney is elected by the qualified electors
of the county. Arizona Constitution, Art. XII, Sec. 3. The office
of County Attorney becomes vacant upon the resignation of the in-
cumbent and the lawful acceptance therecf. A.R.S., Sec. 38-291(3).
The Board of Supervisors may fill by appointment a vacancy in the
office of County Attorney. A.R.S., Sec. 11~251(16). 1In the
absence of a statute to the contrary, it is generally held that
officers, whether elected or appointed to fill a vacancy, will
hold for the full period of the unexpired term. 67 C.J.S. Offi-
cers, Sec. 53. This rule is recognized in State v. Moore, 49
Ariz. 51, 66, 64 P.23 809 (1937), wherein the court dealt with
the filling of a vacancy in the office of a tax commissioner.

The court said:

"The only reference to the filling of such
vacancies was in the following language:

'The member of the Commission having the

shortest time to serve, and not holding

his office by appointment or by election
to fill a vacancy, shall be chairman of

said commission.' (Italics ours.)
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Were it not for the sentence quoted, the
Governor, under the constitutional provision
above set forth, would £fill the vacancy for
the remainder of the unexpired term."

The constitutional provision referred to is Article V, Section 8,
which reads as follows:

"When any office shall, from any cause, become
vacant, and no mode shall be provided by the
constitution or by law, for f£filling such
vacancy, the Governor shall have the power

to fill such vacancy by appointment."

A person who is appointed to £fill a vacancy, after filing
his official oath and bond, if a bond is required, possesses all
the rights and powers of the officer who previously occupied the
office. A.R.S. Sec., 38-361. The person so appointed acquires

the remaining or unexpired portion of the term. Sheen v. Hughes,
4 Ariz. 337, 40 Pac. 679 (1895).

Based on the foregoing, it is our opinion that since the
Constitution and statutes do not, expressly or by necessary impli-
cation, provide for an election to fill a vacancy in the office
of County Attorney, a person appointed to fill such vacancy serves
the balance of the term to which his predecessor was elected.

Respectfully submitted,
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