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QUESTIONS: 1. Are non-resident servicemen exempt
from paying Arizona registration fees and
lieu taxes which have been assessed against
their automobile and house trailers?

2, If the answer is "no", is the County
Assessor obligated to refund lieu taxes or
registration fees already paid on such auto-
mobiles and house trailers for the year 1966?

ANSWERS: 1. Non-resident servicemen are exempt
from paying Arizona lieu taxes, but are not
exempt from paying the registration fees
which have been assessed against their auto-
mobiles and house trailers.

2, The County Assessor is not obligated to
refund lieu taxes unless the taxpayer has
obtained a judgment for such sum.

QUESTION NO. 1: Title 50, U.S.C.A., 574 (1), as amended, a sectidn
of what is commonly referred to as the Soldiers and Sailors Civil Relief Act,
provides in part:

"(1) For the purposes of taxation in respect of any
person, or of his personal property, income, or
gross income, by any State, Territory, possession,
or political subdivision of any of the foregoing, or
by the District of Columbia, such person shall not
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be deemed to have lost a residence or domicile
in any State, Territory, possession, or political
subdivision of any of the foregoing, or in the
District of Columbia, solely by reason of being
absent therefrom in compliance with military or
naval orders, or to have acquired a residence
or domicile in, or to have become resident in
or a resident of, any other State, Territory,
possession, or political subdivision of any of the
foregoing, or the District of Columbia, while,
and solely by reason of being, so absent. . ."

This statute was recently interpreted in California v. Buzard, 86
S. Ct. 478 (1966). Therein the question arose on whether the soldiers and
Sailors Civil Relief Act precluded California from imposing automobile
registration fees and lieu taxes on non-resident servicemen. With reference
to the California registration fee on motor vehicles, the court stated:

1"

« « + Although little appears in the legislative
history to explain the proviso, Congress was
clearly concerned that service men stationed

away from their home State should not drive
unregistered or unlicensed motor vehicles. Every
State required in 1944, and requires now, that
motor vehicles using its highways be registered
and bear license plates. Such requirements are
designed to facilitate the identification of vehicle
owners and the investigation of accidents, thefts,
traffic violations and other violations of law,
Commonly, if not universally, the statutes imposing
the requirements of registration or licensing also
prescribe fees which must be paid to authorize
state officials to issue the necessary documents and
plates. To assure that servicemen comply with the
registration and licensing laws of some State,
whether of their home State or the host State, we
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construe the phrase 'license, fee, or excise
required by the State ***' as equivalent to
"license, fee, or excise of the State. ***' Thus
read, the phrase merely indicates Congress'
recognition that, in one form or another, all
States have laws governing the registration and
licensing of motor vehicles, and that such laws
impose certain taxes as conditions thereof. The
serviceman who has not registered his car and
obtained license plates under the laws of' his
home State, whatever the reason, may be
required by the host State to register and license
the car under its laws, " (Emphasis supplied.)

However, in determining that the California lieu tax could not be

imposed against vehicles of a non-resident serviceman, the court stated:

“. . .The very purpose of Sec. 514 (now Sec.
574, as amended, quoted above) in broadly
freeing the nonresident serviceman from the
obligation to pay property and income taxes
was to relieve him of the burden of supporting
the governments of the States where he was
present solely in compliance with military
orders., The statute operates whether or not
the home State imposes or assesses such taxes
against him. As we said in Dameron v, Brodhead,
345 U.S. 322, 326, 73 S5.Ct. 721, 724, 97 L. Ed
1041, "***though the evils of potential multiple
taxation may have given rise to this provision,
Congress appears to have chosen the broader
technique of the statute carefully, freeing service-
men from both income and property taxes imposed
by any state by virtue of their presence there as
a result of military orders. It saved the sole
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right of taxation to the state of original
residence whether or not that state exer-
cised the right,” Motor vehicles were
included as personal property covered by the
statute, ., . "

Without examining the nature of the California registration fee, the
court by way of dicta in the Buzard case indicated that the Soldiers and
Sailors Civil Relief Act did ot propose to permit servicemen to escape
the obligaticn of registering and licensing their motor vehicles. The
Buzard case indicates that a host state may impose a registration fee upon
vehicles of non-resident servicemen, which vehicles are not registered in
the serviceman’s home state, if the fee is imposed for the purpose of
assuring registration,

Arizona provides for a registration fee on motor vehicles in A, R. S.
Sec. 28-205. A(18), as amended 1962, which provides in part:

"A. The following fees shall be paid to the
vehicle division:
* Xk ¥
18. For the registration of any motor vehicle,
trailer, or semi-trailer, if registered prior to
july 1, six dollars and twenty-five cents, and
if registered prior to july 1, six dollars and
twenty~five cents, and if registered after July
1, four dollars and seventy-five cents. "
(Emphasis supplied.)

As the Buzard case did not exempt a non-resident serviceman from
registering his vehicle, which vehicle has not been registered in the service-
man's home state, it appears that a non-resident serviceman who has not
registered his vehicle in his home state, may, upon registering his vehicle
for use in Arizona, be required to pay the Arizona registration fee imposed
by A. R.S. Sec. 28-205. A(18).
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In addition to the registration fee on vehicles, the Constitution of
Arizona, Article 9, Sec, 11, imposes a license tax on vehicles registered
for operation on the highways in Arizona, which license tax is "in lieu of
all ad valorem property taxes on any vehicle subject to such license tax. "
This tax is substantially the same as the California tax imposed by Calif-
ornia statutes (West's Cal. Revenue and Taxation Code, Secs, 10751,
10752 and 10758). Both taxes are in lieu of ad valorem or property taxes
and are based on the value of the vehicle, :

From the language of the Buzard case, it is patently clear that the

lieu tax imposed by the Arizona Constitution may not be assessed against
non-resident servicemen.

For purposes of clarification, it is necessary to point out that the
Soldiers and Sailors Civil Relief Act, 50 U.S.C. A. , oec, 574, as amended
1962, also provides the following:

"... nothing contained in this section shall pre-
vent taxation by any State, Territory, possession,
or political subdivision of any of the foregoing,
or the District of Columbia in respect of personal
property used in or arising from a trade or busi-
ness, if it otherwise has jurisdiction. "

Therefore, a non-resident serviceman who has a vehicle which is used in
or arises from a trade or business in Arizona may be required to pay both
registration fees and Iieu taxes on such vehicle,

QUESTION NO. 2: A,R.S. Sec. 42-204(C) provides:

"C. After payment of the tax, an action may be
maintained to recover any tax illegally collected,
and if the tax due is determined to be less than
the amount paid, the excess shall be refunded
in the manner provided by this chapter, "
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However, before any tax refund may be claimed, the tax must have
been paid under protest in the first instance, as an illegal tax paid without
objection is paid voluntarily and does not give rise to any recovery. In
Glendale Union High School v. Peoria School District No. 11, 55 Ariz, 151,

154, 99 P. 2d 482 (1940), the court stated:
". . . that when a taxpayer pays an illegal tax,

without any objection, no recovery may be

had, and this is in line with the overwhelming

weight of authority in every state in the union..."

In Pima County v, Weddle, 54 Ariz. 525, 529, 97 P. 2d 531, the court
referring to its decision in Gibson Abstract Co. v. Cochise County, 12 Ariz.
158, 100 Pac. 453 stated:

"This statute does not expressly require the tax-
payer to protest at the time of his payment as a
condition precedent to the maintenance of his
action under said paragraph 4939, but, in order
to remove such payments of taxes from the cate-
gory of voluntary payments to the county, the
taxpayer must, in some manner, unequivocally
make known his purpose of paying the excess is to
permit him to contest the legality of the excess
in court, Otherwise his payment would be deemed
voluntary, and no recovery could be had against
the county. "

From the foregoing citations it appears that the County Assessor
has no duty or authority to refund lieu taxes paid by non-resident service-
men who did not protest the tax at the time of making payment.

With reference to a non-resident serviceman who at the time of
making payment protested the imposition of lieu taxes on his vehicle, he
has cause of action under A, R.S. Sec. 42-204(c) for recovery of such taxes.
However, we find no precedent or authority which would permit the County
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Assessor to refund the taxes in the absence of judicial proceedings. In
Filer v. Maricopa County, 68 Ariz. 11, 14, 198 P, 2d 131, the court

stated:

". . .The county treasurer has no authority
to refund taxes once he has issued receipts for
the same except under lawful order of the proper
authority , . . "

It appears that the proper authority in the instant situation would be a court
of competent jurisdiction. Therefore, it appears that the County Assessor
has no obligation, duty or authority to refund the lieu taxes in the absence
of appropriate jurisdictional proceedings,

Respectfully submitted,
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