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DEPARTMENT OF LAW OPINION NO. 66~16 (R-8l)

REQUESTED BY: Mr.

John O. Graham, Commissioner

Arizona State Department of Welfare

QUESTIONS : 1.

Must the State Department of

Welfare pay or submit a claim for
payment of per diem costs of chil-
dren in county shelter care facilities
pursuant to A.R.S. § 8-227(B), as
amended in 1966, when no money is ap-
propriated by the Legislature for this
purpose?

2.

How should the pexr diem costs

contemplated by A.R.S. § 8-227(B)
be computed?

3.

In A.R.S. § 8-227(B), does the

phrase "in the absence of parents or
legal guardian" mean physical absence
from the home, county or state, or
does it mean the non-existence of a
parent or legal guardian?

ANSWERS : 1.

No, payment is subject to the

availability of appropriated funds.

2.
3.

QUESTION NO,

See body of opinion.

Either,

l: A.R.S. § 8-226 and § 8-227 were amended

by Chapter 31, Laws of

1966, in order to provide for separate
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shelter care facilities for dependent and neglected children in
counties of more than 200,000 inhabitants. Heretofore, depend-
ent and neglected children were sometimes housed with delinquent
children in the county detention home pending a determination by
the court as to the care and custody of the dependent and ne-
glected children. Prior to the enactment of Chapter 31, the
full financial burden of temporary care of these children pending
the court's hearing and order has fallen on the various counties.

Chapter 31 amends A.R.S. § 8-226 by adding subsection
C which reads as follows:

"C. In counties of the first class, having
a population of more than two hundred
thousand, the board of supervisors shall
maintain, lease or contract for shelter care
facilities separate and apart from its

detention home to house the neglected and
dependent child prior to hearing."

A.R.S5. § 8-227 is amended by adding subsection B which
reads as follows:

"B. The juvenile court shall supervise the
shelter care facilities and shall appoint
persons necessary to staff such facilities.
The court shall appoint a visiting board of
three members to serve without pay to in-
spect the shelter care facilities not less
than once every ninety days. The visiting
board shall make a report to the court of
the conditions and operation of the shelter
care facilities, with such recommendations
as it deems advisable. The shelter care
facilities shall be licensed by the state
department of health., 1In the absence of
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parents or legal guardian, per diem costs
shall be assumed by the state department of
public welfare."

The first question to be answered then is whether there
is a legislative appropriation covering the per diem expenses to
be imposed on the State Department of Public Welfare by virtue of
A.R.5. § 8-227(B). No special appropriation was made for the
purpose of implementing A.R.S. § 8-227(B). The Department of
Public Welfare, in preparing its budget request prior to the
1966 legislative session, did not take into account expenditures
for the per diem payments to counties for shelter care facilities.

One of the duties of the Department of Public Welfare
is to "Administer child welfare activities, including. . .care of
dependent, neglected and delinquent children in foster family
homes or in institutions, especially children placed for adoption."
(A.R.S. § 46-134[3]).

The regular Department of Public Welfare line item for
foster home care in the general appropriation bill has been used
in the past by the Department to pay for the care of dependent,
neglected and delinquent children in private homes or institu-
tions, pursuant to order of the juvenile court under A.R.S. §
8-231, or in a few instances, without a court order of commitment
to the Department of Public Welfare.

An appropriation for a stated purpose or object may be
used for any matter reasonably included within that purpose or
object. (Q'Neil v. Goldenetz, 53 Ariz. 51, 85 P.2d 705 [1939]).
The term "foster home care,” as used in the general appropriation
bill, has been interpreted in years past by the Department of
Public Welfare as including any "child welfare agency or foster
home" receiving payments from.the Department for care and mainten-
ance. This interpretation is in spite of the fact that "foster
home" has a more restrictive meaning in the licensing and certi-
fication provisions of A.R.S. § 8-501, et seq. Using the custom-
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ary meaning of the appropriation line item applied heretofore by
the Department, it is our opinion that per diem payments to count-
ies for temporary care of children in county shelter care facil-
ities may be made out of the general appropriation item for foster
home care. At such time as the foster home care appropriation is
exhausted, no additional payments for either per diem or other

foster home payments may be made. A.R.S. § 46-138 provides in
part as follows:

"The total amount which may be expended in

any fiscal year by the state department for

each of the objects and purposes provided

by this title shall in no event exceed the

amount appropriated in the general approp-

riation bill for each such object or pur-

pose and any funds granted by the federal

government for such object or purpose, to-

gether with additional amounts appropriated

therefor by any special legislative approp-

riation bill other than § 42-1341. . . ."

QUESTION NO. 2: The second gquestion is how should the
per diem costs specified in A.R.S. § 8-227(B) be computed. The
provision gives no guide lines as to what items may properly be
included by the counties in arriving at a per diem cost. The lan-
guage employed is merely, "In the absence of parents or legal
guardian, per diem costs shall be assumed by the state department
of public welfare."

"Per diem" is defined in Webster's New International

Dictionary, 2d Ed., as "By the day; substantively, chiefly U.S.,
an allowance or amount of so much by the day." '

The Legislature established no guide lines for use in
computing the per diem. There are no Arizona cases defining the
phrase. We can only conclude that any reasonable method of com-
puting a per diem per capita cost for care and maintenance of the
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children in the shelter care homes would be acceptable, if it is
in accordance with sound accounting principles.

QUESTION NO. 3: The third guestion is:

“Does the phrase 'in the absence of par-
ents or legal guardian' mean physical
absence from the home, county or state,
or does it mean the non-existence of a
parent or legal guardian?"

The word "absent" or "absence" has been defined by the courts in
many different ways, depending on the context within which the
word is employed. As used in the question before us, absence is
used in connection with the assumption of costs by the state for
care and maintenance of dependent and neglected children.

"Absence" is defined in Webster's New International
Dictionary, 24 Ed., as:

"State of being absent or withdrawn from
a place or from companionship; failure to
be present; want; lack; withdrawal; as,
the absence of witnesses. . ."
In the context of the statute in question, it is our
opinion that absence of parents or legal guardian means either
the non-existence or lack of parents or legal guardian or the
physical absence of either the parents or the guardian to such
distance as to prevent communication or contact for purposes of
determining financial ability to pay the costs. On the other
hand, the statute does not purport to make the State Department
of Public Welfare liable for shelter care per diem costs for
children who have parents or a guardian present and available
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even though such parents or

guardian are financially unable to
pay the costs themselves.

Respectfully submitted,

AR I FEEN ‘\ J 7_'-,_--.{7}\
DARRELL F. SMITH
The Attorney General
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