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QUESTION: Does a motorist have a duty to yield the right
of way to a pedestrian when the latter is
crossing a street in the crosswalk or at an
intersection as provided in A.R.S. § 28-7927?

ANSWER: See body of opinion.
A.R.S. § 28~792(A) provides:

"When traffic-control signals are not in place or

not in operation the driver of a vehicle shall vield
the right of way, slowing down or stopping if need

be to so yield, to a pedestrian crossing the roadway
within a crosswalk when the pedestrian is upon the
half of the roadway upon which the vehicle is traveling,
or when the pedestrian is approaching so closely from
the opposite half of the roadway as to be in danger,
but no pedestrian shall suddenly leave a curb or
other place of safety and walk or run into the path
of a vehicle which is so close that it is impossible
for the driver to yield. . . " (Emphasis added.)

Further, A.R.S. § 28-~794 states:

"Notwithstanding the provisions of this chapter,
every driver of a vehicle shall exercise due care

to avoid colliding with any pedestrian upon any
roadway and shall give warning by sounding the horn
when necessary and shall exercise proper precaution
upon observing any child or any confused or incapaci-
tated person upon a roadway." (Emphasis added.)




Opinion No. 67-17
(R-85)

July 10, 1967
Page Two

It thus appears when there are no operating traffic-
control signals and the pedestrian has placed himself in the
crosswalk, there is a duty upon the motorist to then yield
the right of way to the traveler on foot. As construed by
the Arizona court, failure to so yield is a violation of the
statute and thus actionable as negligence per se where the
violation is the proximate cause of the accident. Young
Candy & Tobacco Co. v. Montoya, 91 Ariz. 363, 368, 372 P.2d

703 (1962); City of Phoenix v. Mullen, 65 Ariz. 83, 86, 174
P.2d 422 (1946).

However, even though the burden is upon the operator
of a motor vehicle to yield the right of way, it does not fol-
low that the pedestrian is without duties himself. A.R.S.

§ 28-792(A) expressly provides that he shall not suddenly

leave the curb or a similar place of safety, step into the
path of a vehicle and then demand the right of way when he has
now made it impossible for the motorist to yield it. Addi-
tional evidence that legislative intent was not to grant
absolute right of way to the pedestrian is shown by the express
limitations placed upon the right in the same statute. By
naming only two instances in A.R.S. § 28~792(A) when the right
should be yielded to pedestrians, e.g., "when the pedestrian

is upon the half of the roadway upon which the vehicle is
traveling, or when the pedestrian is approaching so closely
from the opposite half of the roadway as to be in danger, "

the legislature seemed to be noting that it could envision
other instances when the pedestrian himself would have to be
the one to yield. Further, they then set forth additional
instances by enacting A.R.S. § 28-793 providing that the pedes-
trian shall yield to the vehicle when he crosses the roadway
between adjacent intersections which have operating traffic
control signals, at an intersection with an unmarked cross-
walk, at a point other than within a marked cross-walk, or

when he chooses not to use a pedestrian tunnel or crossing
provided for his safety.
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As stated in A.R.S. § 28-794, every vehicle driver
shall exercise due care to avoid hitting any pedestrian upon
any roadway and shall give proper warning by sounding his
horn. Nonetheless, it is illogical to surmise that this
seemingly all encompassing provision was intended to place
all burden upon the vehicle operator. It simply provides
that the driver shall use reasonable care in all circumstances
to avoid collision with any pedestrian. The pedestrian is
still required to abide by the provisions of A.R.S. § 28-792(a)
and § 28-793 and not place the operator in such a position
wherein it would be impossible for him to yield the required
right of way. Phrased another way, even though the operator
must use reasonable care at all times when driving and yield
the right of way when so required under A.R.S. § 28~792(a),
the pedestrian must also use the same reasonable care and not
leave a place of safety and demand right of way when it is
impossible to yield it to him.

Respectfully submitted,
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