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QUESTION:

ANSWER:

Apache County Attorney

l. May a Justice of the Peace, whose term
is not expiring in the current election
year be a candidate for a non-judicial
office and still retain his office as
Justice of the Peace?

2. What is the duty of the Clerk of the
Board of Supervisors should a Justice of
the Peace, under the conditions described
in paragraph 1 above, file with the Clerk
of the Board a nominating petition and
nominating papers for a non-judicial
office?

1. No.
2. Refuse to accept them.

"A.R.S. § 38-296, Limitation upon filing for
election by incumbent of elective office; election.

"A. No incumbent of an elective office, whether
holding by election or appointment, shall be
eligible for nomination or election to any
office other than the office so held, nor shall
the nomination papers of such incumbent be ac-
cepted for filing. (Emphasis suppl ied)

"B. The resignation of the incumbent elective
officer duly filed in writing with the officer,
board or commission having jurisdiction of the
office shall, if not accepted within ten days,
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be deemed to have become effective as of the
date of filing,

"C. This section shall not be construed to
prohibit a person whose resignhation from office
has become effective from qualifying as a can-
didate for another office during the unexpired
portion of the term affected by the resignation,
nor shall it apply to any incumbent elective
officer who seeks re-election to the same of-
fice or to any other public office during the
final vear of the term to which he has been
so_elected. (Emphasis supplied)

“D. A person violating any provision of this
section is guilty of misfeasance in office
and the office held by such person shall be
declared vacant."

The above statute, consisting of a general limitation on an
incumbent's eligibility for nomination or election to another
office, has been interpreted and limited in several cases.

Moore v. Bolin (1950) 70 Ariz. 354, 220 P.2d 50, showed that
a complaint of a State Tax Commissioner alleging that he was ad-
vised by the Secretary of State, that his name would not be
placed on ballots as a candidate for Governor unless he complied
with this section by first resigning as a member of the State
Tax Commission, did not present a justiciable controversy
between the State Tax Commissioner and the Secretary of State
that could be adjudicated in a declaratory judgment action.

Under Whitney v, Bolin (1959) 85 Ariz. 44, 330 P.2d4 1003,
the statute prohibiting incumbents of elective offices from being
eligible for nomination or election to any office other than the
office so held, was found to be unconstitutional when applied to
the office of Judge of the Supreme Court of Arizona. The court
found the qualifications for Judge of the Supreme Court are
enumerated specifically in the Arizona Constitution, (Art. 7,

§ 13), and the Legislature is without authority to prescribe
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additional qualifications. The court did not pass upon the
effect of the statute when applied to any other public office.

In State, ex rel., Pickrell v. Senner (1962), 92 Ariz. 243,
375 P.2d 728, the court held that the statute meking an incumbent
of an elective office ineligible for nomination or election to
any other office, did not disqualify a Corporation Commissioner
who had not resigned from seeking the nomination of a political
party for the office of Representative in the United States
Congress. The Court used as the basis of this opinion the fact
that a "Federal" office was involved.

See also: Candidacy of Incumbent, Superior Court Judge
for Supreme Court. 1 Ariz. Law Rev. 165 (1959); Qualifications
for Office. 1 Ariz. Law Rev. 129 (1959).

Apart from the limitations imposed by the statute itself,
other statutes dealing with specific incumbents further limit its
scope, The statute specifically dealing with a Justice of the
Peace is as follows:

"A.R.S. § 22~111. Election; term of office.

"In each Justice Precinct there shall be elected by
the qualified electors of the precinct, at the
general election, one Justice of the Peace, who shall
hold office for a term of four years from January 1,
following his election, and who may continue in of-
fice during his candidacy for another judicial office
of the state and, if elected, until he assumes the
duties of the other judicial office. As amended Laws
1966, Chap. 105, §l." (Emphasis supplied)

Undexr the maxim “"espressio unis est exclusio alterius", if
a statute specifies one exception to a general rule, other excep-
tions are excluded. Bushnell v. Superior Court of Maricopa
County (1967), 102 Ariz. 309, 428 P.2d 987, affirmed 102 Ariz.
465, 433 P.2d 15.

For general information, and opinions as to the propriety
of a Justice of the Peace holding more than one public office,
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or his appointment to adjoining vacant Justice Court Precinct,

see Attorney General Opinions No. 59-30; 67-16; and Judicial Reform
in Arizona - Justice of the Peace Court. Heinx R. Hink, 6 Ariz.
Law Rev. 13, 24 (1964).

It is therefore the opinion of this office that A.R.S.
§ 22-111, as amended, is controlling when a Justice of the Peace
seeks another judicial office. A.R.S. § 38-296 controls the can-
didacy of a Justice of the Peace to a non-judicial office.

The Clerk of the Board of Supervisors should not accept for

filing the nominating petitions and papers of a Justice of the

Peace for a non-judicial office, unless he is within an exception
enumerated in A.R.S. § 38-296(C).

If we may be of further assistance to you in this matter,

please do not hesitate to call.
(g;\bectfully submittg)
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