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QUESTION: Can a county enact a county curfew
ordinance regarding the activity of
teenagers, that is to say, a curfew
law which affects minor children to
the age of eighteen years?

ANSWER ¢ No.

The powers of a county insofar as applicable to the

question under consideration are set forth in the following
‘ Arizona Constitutional provisions and statutes:

Arizona Constitution, Article XITI, § 1:

"Each county of the State, now or hereafter or-
ganized, shall be a body politic and corporate,"

Arizona Constitution, Article XII, § 3, as amended in
1964 :

"There are hereby created in anc for each organ-
ized County of the State the following officers
who shall be elected by the qualified electors
thereof: a Sheriff, a County Attorney, a Recorder,
a Treasurer, an Assessor, a Superintendent of
Schools and at least three Supervisors, each of
whom shall be elected and hold his office for a
term of four (4) years beginning on the first of
January next after his election, which number of
Supervisors is subject to increase by law. The
Supervisors shall be nominated and elected from
districts as provided by law.
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“The candidates for these offices elected in the
general election of November 3, 1964 shall take
office on the first day of January, 1965 and
shall serve until the first day of January, 1969.

As amended, election Nov. 3, 1964, eff. Dec. 3,
1964 ."

Arizona Constitution, Article XII, § 4:

“Section 4. The duties, powers, and qualifica-
tions of such officers shall be as prescribed

by law. The Board of Supervisors of each county
is hereby empowered to fix salaries for all
county and precinct officers within such county
for whom no compensation is provided by law, and
the salaries so fixed shall remain in full force
and effect until changed by general law."
(Emphasis added.)

A,R.S. § 11-201:

"The powers of a county shall be exercised only
by the board of supervisors or by agents and
officers acting under its authority and author-
ity of law. It has the power to:

"l. Sue and be sued.
"2. Purchase and hold lands within its limits.

"3. Make such contracts and purchase and hold

such personal property as may be necessary to
the exercise of its powers.

"4, Make such orders for the disposition or use

of its property as the interests of the inhabitants
of the county require.

"5. Levy and collect taxes for purposes under

its exclusive jurisdiction as are authorized by
law. "
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A.R.S. § 11-202:

“A. Each county is a body politic and corporate,
possessing all the powers expressly provided in
the Constitution or laws of this state and such
powers as are necessarily implied therefrom.

“B. The name of the county designated in arti-
cle 1, chapter 1 of this title is its corporate
name by which it shall be known and designated
in all actions and proceedings."

A.R.S. § 11-251, as amended in 1963 and 1965:

"The board of supervisors, under such limitations
and restrictions as are prescribed by 1aw’may:

u
. . - -

"29. Do and perform all other acts and things
necessary to the full discharge of its duties
as the legislative authority of the county
government ,

“30. Make and enforce all local, police, sanitary
and other regulations not in conflict with gen-
eral law. As amended Laws 1963, Ch. 37, § 1;
Laws 1965, Ch, 96, § 1."

As can be seen from an examination of the above Consti-
tutional provisions and statutes, counties have only such
powers as have been delegated to them. The Arizona Supreme
Court in Associated Dairy Products Co. v. Page, 68 Ariz., 393,
206 P.2d 1041, at page 395 of the Arizona Reports, states:

"[1~-3} The boards of supervisors of the various
counties of the state have only such powers as
have been expressly or by necessary implication,
delegated to them by the state legislature.
Hartford Accident and Indemmity Co. v. Wainscott,
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"41 Ariz. 439, 19 P.2d 328; Maricopa County v.
Southern Pacific Co., 63 Ariz. 342, 162 P.2d 619.
Implied powers do not exist independently of the
grant of express powers and the only function of
an implied power is to aid in carrying into
effect a power expressly granted. Therefore,
unless there has been an express grant of power
by the legislature to the board to enact the
ordinance here involved, it must be held to be
invalid, regardless of whether the subject of
said ordinance is of local or state-wide concern."”

The following language of the Court in Associated Prod-

ucts Co. v. Page, supra, appears to be applicable to the
question under discussion:

"By the terms 'expressly empower' and 'express
power' as used in the language of the court in
the case of Clayton v. State, 38 Ariz. 466, 300
P. 1010, and Keller v. State, 46 Ariz. 106, 47
P.2d 442, is meant that authority which confers
powers to do a particular thing set forth and
declared exactly, plainly and directly with well
defined limits. 'An express authority is one
given in direct terms, definitely and explicitly,
and not left to inference or to implication, as
distinguished from authority which is general,
implied, or not directly stated or given.'
Fergus v. Brady, 277 I1l. 272, 115 N.E, 393,
Ann. Cas. 1918B, 220, at page 223.

"Under the above definition it seems clear that
no express power has been granted to the boards
of supervisors of the counties of the state to
pass an ordinance such as the one in guestion.
We believe the above definition of express
authority is conclusive upon the question of
the legislative grant here under discussion.
Certainly there is nothing in the granting of
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"power in any of these sections that would war-~
rant the board of supervisors in passing a
criminal statute and fixing a penalty for its
violation.

An examination of the Constitutional provisions, the
statutes and the cases regarding counties leads this office
to the conclusion that a county has no authority to enact a
curfew ordinance regarding the activities of minors under
the age of eighteen years. Any change in the powers enumer-
ated in § 11-201, supra, would require action by the Legis-
lature to give the counties the power to impose a curfew.

///Egépectfully submitted,

ARY K NELS
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