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Arizona State Senator

QUESTION: Is it proper for the County Assessor to
use as a base value a figure which in-
cludes federal excise taxes, for purposes
of assessing the in-lieu tax on motor
vehicles?

ANSWER: Yes.

Article 9, Section 11, of the Arizona Constitution (as amended,

1968), establishes the in-liesu tax for registered vehicles as fol-
lows:

"Section 1ll. The manner, method and mode of assessing,
equalizing and levying taxes in the State of Arizona
shall be such as is prescribed by law,

"Beginning January 1, 1941, a license tax is hereby
imposed on vehicles registered for operation upon the
highways in Arizona, which license tax shall be in
lieu of all ad valorem property taxes on any vehicle
subject to such license tax, Such license tax shall
be collected annually by the registering officer at
the time of application for and before registration
of the vehicle each year and shall be (a) at a rate
equal to the average ad valorem rate for all pur-
poses in the several taxing districts of the state
for the preceding year, but in no event to exceed a
rate of four dollars on each one hundred dollaxs in
value, and (b) during the first calendar year of the
life of the vehicle upon a value equal to sixty per
cent of the manufacturer's list price of such vehicle,
and during each succeeding calendar year upon a value
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twenty-five per cent less than the value for the
preceding calendar yaar. ' ‘

"Beginning January 1, 1969, mobile homes, as de-
fined by law for tax purposes, shall not be sub-
ject to the license tax imposed under the pro-
visions of this section but shall be subject to
ad valorem property taxes on any mobile homes in
the manner provided by law. Distribution of the
proceeds derived from such tax shall be as pro-
vided by law.

"In the event application is made after the be-
ginning of the registration year for registra-
tion of a vehicle not previously registered in
the state, the license tax for such year on such

‘ vehicle shall be reduced by one-twelfth for each
full month of the registration year already ex-
pired.

"The Legislature shall provide for the distribu-
tion of the proceeds from such license tax to the
state, counties, school districts, cities and
towns."

The principal inquiry is whether the base figure for computation and
assessment of the tax, viz., "manufacturer's list price", may law-
fully include the federal excise tax established by 26 U.S,C.A.,

§ 4061 (Int. Rev. Code 1954). It is clear that the federal excise
tax is a tax directly upcn the manufacturer. Smith v. United
States, 319 F.2d 776 (5th Cir. 1963).

There appears to be no universally accepted definition of
"manufacturer's list price”, but in general, it may be stated that
a manufacturer's list price is the price at which the manufacturer
is willing to offer his goods for sale, A tax which is assessed
upon a manufacturer for goods sold becomes a part of his "cost of
goods sold"”, and it ordinarily is included as an item of the price
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the manufacturer expects to receive for his goods. The economic
burden of the tax is ultimately borne by the consumer of the goods
sold; this is particularly true in the sale of motor vehicles,

In the case of Undercofler v, Capital Automobile Co., 1l Ga.
App. 709, 143 S.E.2d 206 (1965), the State of Georgia rendered a
deficiency statement against an automobile dealer for the collec-
tion of sales and use taxes where the dealer had computed such
taxes on a base price excluding the federal excise tax. The
Georgia Court of Appeals noted that:

" * * The manufacturer's excise tax upon automo-
biles . . . is a tax liability resting directly
upon the manufacturer . . . , and amounts to an
expense of his incidental to the sale or lease . . .
or the manufacturer's own use . . . of the manufac-
tured article; * * *, To the dealer it is an ele-
ment of 'the cost of the property sold' within the
meaning of the unambiguous language of Code Ann.

§ 92-3403 a({f) and hence to the purchaser, a part
of the 'sales price', just as much so as the manu-
facturer's cost of raw materials and labor are ele-
ments figuring in the 'sales price' as defined by
this code section." 143 S.E.2d,°’.at.210.

In the case of S, & I, Straus Beveradge COrp, V. Commonwealth,
185 va. 1055, 41 S.E.2d 76 (1947), a wholesale dealer of beer co..
rended that the Virginia license privilege tax could not be assesse.
upon a price base which included the Virginia manufacturer's excise
tax on beer, and that because the invoice he received from the manu-
facturer listed both the price of the goods and the excise tax as
separate items, the license tax could only be upon the wholesale
price less the excise tax. It was nevertheless held that the
privilege tax, assessed upon the "amount of purchases" of the dealer

was properly based upon the whole sum, including the excise tax.
The Court stated:
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"Section 188 of the tax Code does not specifically
define what elements make up the 'Amount of Purchases'
on which the tax is to be calculated. * * *, It is
true, too, that you do not buy a tax as such, but

you do buy many commodities in the cost of which are
included various taxes along with other elements

that determine price.

"'amount of Purchases', as it seems to us, carries
the meaning of being the amount you pay for what you
buy, the sum total surrendered in exchange for the
thing purchased." 41 S.E.2d, at 78.

The Court cited numerous situations where excise and other taxes con-
tribute to the determination of the purchase price of goods, and

‘ further noted that:

"The retailer, whether of tobacco, gasoline, cloth-
ing or automobiles has no duty or burden of collect-
ing or paying over to the federal government any
manufacturer's, importer's or excise taxes -- they-
have already been paid before he gets the article,
and they are as much a part of the cost to him as
are freight, express, insurance, and other charges
which enter into and increase the cost of such
articles. When the automobile is sold, the retailer
recoups himself against loss when he gets at least
as much as he paid for the article, regardless of
how much federal or other taxes may have been paid
at different stages by the processors, importers,

or manufacturers who preceded him in its ownership."
41 S.E.2d,at 79,

Cases from other jurisdictions uniformly indicate that excise taxes
become a part of the "price" for the goods, and this "price" is the
base for assessment of subsequent taxes., See Sun Qil Co. V. Gross
Income Tax Div., (Ind.) 149 N.E.2d 115 (1958); Lush's Prods. Co., V.
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United States, 278 U.S. 175 (1928); Consolidated Distributors v.
City of Atlanta, 193 Ga. 853, 20 S.E.2d 421 (1942). These cases
rather effectively answer any argument that the inclusion of this

federal excise tax in the "price" of the goods would be a tax on
a tax.

It is therefore the opinion of this office that County Asses-
sors, in determining the value of motor vehicles for purposes of
assessing the in-lieu tax, should use a base price figure which
includes the federxal excise tax.

Beéﬁécé}ully submitted,
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