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QUESTIONS: 1. Is it necessary that the applicant's con-
sent be required on an application for an
operator or driver license to comply with the

provisions of Senate Bill 28, the "“Implied
Consent" law?

2, Would reference to the "Implied Consent"

law be required to be shown on the license
. when issued?

ANSWERS : 1. No,
2. No,

A.R.S. § 28-691, as enacted by the Legislature does not
contemplate a driver actually consenting on an application
for a driver's license. The statute reads in part:

"A. Any person who operates a motor vehicle upon
the public highways of this state shall be deemed
to have given consent. "

It, therefore, applies to persons licensed in other states,

and is not confined to resident drivers. As has been stated

in Hess v. Pawloski, 274 U.S. 352, 47 S.Ct. 632, L.E4.
(1927), at page 633:

« « « In the public interest the state may make
and enforce regulations reasonably calculated to
promote care on the part of all, residents and
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nonresidents alike, who use its highways. . . .
The state's power to regulate the use of its high-
ways extends to their use by nonresidents as well
as by residents.”

The Court went on to say that the use of the highway by the
nonresident was implied consent as to the appointment by such
nonresidents of the designated age upon whom process may be
served. It follows then that, in the interest of safety, a
nonresident's use of our highways would be an implied consent
to allow the administration of tests to determine alcochol con-
tent. Finally, the statute contemplates the arresting officer
asking the driver at the time of the arrest whether or not he
consents to the test and the consequences for refusing.

Respectfully submitted,
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