March 24, 1937

Edith P. Martin
Superintendent of Schools
Apache County

St. Johns, Arizona

Dear Madam:

I submit herewith the following opinion in answer to
the question contained in your letter of recent date, which
reads as follows:

"Do teachers salaries have preference |
over any other bllls of the school district?

It 1s provided in Section 1026 of the Revised Code
of Arizona 1923, as amended by the First Special Session of
the Legislature in 1936, as follecws: '

"Board of Trustees shall use the school
money received from the state and county
chool apportionment exclusively for the

payment of salaries of teachers and
other employees and contingent expenses
of the district. All warrants registered
after January 1, 1936, drawn on the County
Treasurer against the school fund of the
district by the County School Superinten-
dent upon the order of the Board of Trust-
ees, shall be entitled to preference of
payment out of the school fund according

~ to priority of registration®. '

Therefore, I am of the opinion that the salaries of
teachers and other employees and the contingent expenses of the
district, do have a preference over other obligations of the
district as . long as the district has funds on hand; but when the
funds of the district recelved from the state and county school
apportiomment are exhausted and it becomes necessary to register
warrants, the holders of these warrants are.entitled to payment
according to priority of registration. ' :

In answer to your nezt inquiry relative to the rule
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adopted by the Board of Education that the principal must sién

every voucher before a warrant can be written on same. Would you,

as County School Superintendent, ever be justified in writing
a warrsnt without this signature,_- ‘ v

Your attention is directed to section 992 of the Revised
Code of Arizona 1928, which provides in part as follows:

"On the order of the board of school trustees

of any district, he (county school superintendent) . ;'i:[, 

shall draw his warrant on the county treasurer
for all necessary expenses against the school
fund of any such district; the warrants rust be
drawn in the order in which vouchsers tasrefor
are filed in his office."

Therefore, pursuant to thils orovision of our statutes,
the county school superintendent has no authority to draw a
warrant on the scnool fund without an order from the board of
trustees of such district. '

Your last inquiry as to whether or not a board of school
trustees can legally overdraw their budgets, is answered as
follows: ' :

The only budget applicable to schools is the estimate
of the county school superintendent and the estimate of the
district boards, as provided in section 1090. This estimate
i1s very different from the state, county and city budgets. It
is not regulatory of the expenditures of the district but is
merely a basis for the computation of the county and district
school tax levies. It is therefore my opinion a board of
trustees may legally overdraw their budget and when this is
done the additional or extra expense must be met by registered
Interest bearing warrants, as provided in section 1026, as
amended. : '

Trusting the above fully answers your 1nquiries, I am
Very truly yoursy

JOE CONWAY
Attorney General

E. G. FRAZIER :
Special Agsistant o Je Mo JOHNSON R
Attorney General ~Agslstant Attorney General
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