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QUESTION:

REQUESTED BY: PAUL R. BOYKIN

Executive Director
Board of Medical Examiners

What stetutory limitations are applicable

to the Pediatric Nurse Associate Program,
which contemplates the training of registered
nurses to perform physical examinations,
evaluate health histories and social his-
tories of children and families, counsel par-
ents regarding child development, identify
common childhood conditions, advise on man-
agement of common childhood illnesses, locate
resources within the community to help chil-

dren and their families, and reco

ize condi-

tions requiring a referral of children to
physicians for further diagnosis and treat-

ment?

ANSWER: See body of opinion.

A.R.S. § 32-1401.7 defines the practice of medicine, as

follows:

7. 'Practice of medicine', which shall
include the practice of medicine alone, the
practice of surgery alone, or both, means the
diagnosis, treatment or correction of, or the
attempt to, or the holding of oneself out as
being able to diagnose, treat or correct any
and all human diseases, injuries, ailments or
infirmities, whether physical or mental, or~
ganic or emotional, by any means, methods,
devices or instrumentalities, except as the
same may be among the acts or persons not af-
fected by this chapter.”

A.R.S. § 32-1421 limits the application of the Medical

Practice Act as follows:
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“"This chapter shall not be construed to
apply to or inhibit:

* % %

4. The lawful practice of chiropody,
chiropractic, dentistry, being a dispensing
optician, naturopathy, nursing, optometry,
osteopathic physicians and surgeons, phar-
macy and physical therapy.

% %

6. Any person acting at the direction
or under the supervision of either a doctor
of medicine or under the supervision of one
included in the paragraphs numbered 7 or 8
of this section, so long as he is acting in
his customary capacity, not in violation of
any statute, and does not hold himself out
to the public generally as being authorized
to practice iedicine.

"7. A commissioned medical officer in
the military or public health service of
the United States in the discharge of his
official duties.

"8. Any out-of-state practitioner
holding a license granted by another state,
territory, district or country, when in con-
sultation requested by a practitioner holding
a license under this chapter."

A.R.S5.§32-1601.5 regulates and limits the practice of
professional nursing, as follows:

5. The 'practice of professional
nursing' means the performance for compen-
sation of any act requiring substantial
specialized knowledge, judgment and nursing
skill based upon the principles of the

biological, physical, and social sciences
in:
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“(a) The observation and care of the
ill, injured or infirm.

"(b) The maintenance of health or pre-
vention of illness in others.

"(¢) The administration of medications
and treatment as prescribed by a person li-
censed in this state to prescribe such medi-
cations and treatments.

"(d) The supervision and teaching of
other personnel in the performance of any
of the foregoing.

“"The foregoing shall not be deemed to in-
clude acts of medical diagnosis, or the
rescription of medical therapeutic or

corrective measures.. (Emphasis added.)

From a review and analysis of the foregoing sectionms,
it is apparent that certain aspects of the proposed functions
contemplated for the Pediatric Nurse Associate would violate
both the provisions of the Medical Practice Act and the
Nursing Practice Act. Specifically, a nurse is precluded
from performing a medical diagnosis or the prescription of

mgdical, therapeutic or corrective measures. A.R.S. § 32-
1601.5 .

While it may be ar%ued that Paragraph 6 of A.R.S. § 32-
1421 would permit all of the duties and functions ?roposed
by the question when under the direction or supervision of
a doctor of medicine, nevertheless, any duty performed must
not be in violation of any statute,and certainly A.R.S. §
32-1601.5 prescribes certain acts on the part of a regis-
tered murse.

It is recognized that, as a practical matter, delega-
tion of health service functions is to a great extent
governed by prevailing custom and practice. In the few
relevant court decisions, however, it has been held that a
professional custom is no defense to contravention of 1li-
censure statutes. The case of Barber v. Reinking, 68
Wash2d. 122, 411 P.2d 861 (1966), is illustrative of this
kind of legal reasoning.
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A review of a joint statement of the American Nurses'
Association (Division of Maternal and Child Health Nursing
Practice) and the American Academy of Pediatrics, issued in
January of 1971, providing guidelines on short term continu-
ing education programs for pediatric nurse associates, dis-
closes the following: (1) That the contemplated program has
as its purpose the expansion of the nurse's responsibility
for making nursing assessments as a basis for diagnosis and
action and thus contributing directly to comprehensive nurs-
ing; and (2) That nursing practice under the program could
involve gerformance of examinations and assessments there-
from with the capability to “discriminate” among conditions
and “recognize and manage” minor conditions, while referring
more serious conditions to a pediatric physician. The "man-
agement’’ involved appears to include prescription of selec-
tive medications pursuant to standing orders. These above
procedures are contemplated to transpire in the absence of
or prior to the patient seeing a pediatric physician. As
such they are contrary to the prohibitions of ‘“medical diag-
nosis, or the prescription of medical therapeutic or cor-
rective measures™, as outlined in A.R.S. § 32-1601.5, defin-
ing the practice of professional nursing.

The restrictions in the Medical Practice Act and the
Nursing Practice Act must be viewed as expressions of the
legislative intent of the people, and are paramount.

It is, therefore, the opinion of this office that a
registered nurse having specialized training as a Pediatric
Nurse Associate may perform those customary professional
functions and duties recognized in that specialty so long as
they do not contravene the specific prohibitions of the Medi-
cal Practice Act and the Nursing Practice Act.

This opinion is not intended in any way to derogate from
the value or service which such a program may provide for the
community. However, to fully implement this new program, as
contemplated, certain statutory changes must be enacted to
permit these activities.
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