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QUESTIONS: 1. Is there a method by which ballots may be
' marked or color coded to identify such
ballots in order to aid the election
board in issuing the right ballot to each
voter?

2. May the County School Superintendents use
paper ballots in conjunction with elec~
tronic ballots, and must the names be
rotated on the ballots?

3. Does the polling place have to be within
the school district?

4. Must all ballots for the same office be
uniform?

5. What notice is required for a regular
trustee election?

6. Under the new trustee election statutes,
are the candidates for office entitled
to have poll watchers at the polling
places?

ANSWERS : 1. See body of opinion.

2. See body of opinion.

3. No. See body of opinion.

4. See body of opinion.

5. See body of opinion.

6. No.
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The last legislative session radically changed the method
of voting for school trustees. Each of the offices concerned
in this matter have submitted numerous requests for opinions.
Because of the volume of such requests, this will be the first

in a series of opinions which will be issued as the questions
are answered.

1. Color coding may not be used on voting machines.
A.R.S. § 16-793.B.3 states: "Permit a voter to vote for any
candidate . . . for whom . . . he is entitled to vote, but
none other." A.R.S. § 16-795.A requires ballots on clear
white paper printed in black ink. Therefore, machines must
be set to prevent any voter from voting for a candidate not
within the voter's district. This would nullify the purpose

of color coding, and the literal terms of the statute should
therefore be followed.

Paper ballots may be color coded as follows: The front
of the ballot must conformto A.R.S. § 16-844, which requires
black ink on white paper, which paper shall be of a thickness
to prevent the printing from showing on the reverse side.

This ballot may be coded by placing a colored stripe across

the back of the ballot. This stripe may not show through

onto the ballot side. The stripe should be placed in such a
manner as to include the stub which is removed before the bal~
lot is placed in the ballot box. Where envelopes are used to
enclose the ballot, the envelope may be color coded. Computer
ballots are regulated by A.R.S. § 16-1026. These ballots must
be white on front and be printed in black ink, except for
primary elections where they must be a different color. There-

fore, computer ballots may be color coded in the same manner
as the paper ballots.

2. A.R.S5. § 15-474.B states:

B. The superintendent may cause separate
ballots to be prepared, or such school district
candidates' names may be included as a part of
the regular ballot. In any event the names of
all persons whose petitions have been filed
shall appear on a ballot, without partisan or
other designation except the title of the office.

Therefore, the decision whether or not to use paper ballots
rests with the County School Superintendents. There is no
requirement that the names of school district candidates be
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rotated on either paper ballots or voting machines. A.R.S.

§ 16-844.J requires rotation only where two candidates of the
same party run for the same office, or for candidates for
judge. A.R.S. § 16-1226.D requires rotation of non-partisan
candidates. Thus, only when computer cards are used does the
law require the names of the candidates to be rotated. If

the County School Superintendent uses paper ballots, the names
do not have to be rotated, even though all other votes are
cast on computer cards.

3. A.R.S. § 15-471 was amended by Chapter 138, Laws of
1972, to require regular trustee elections to be held at the

time and place and in the manner of general elections, as pro-
vided in Title 16.

Sections A and E of A.R.S. § 15-471 were amended in such
manner as to replace the requirement that trustee elections
must have polling places within the boundaries of the school
district. These elections will now be held at the polling

places designated by the Board of Supervisors, pursuant to
Title 16.

4, The form of the ballot is set by the County School
Superintendent, and should be uniform wherever possible, but
‘the ballot may vary if the polling places at which the elec-
tions are held use different methods of voting or if other
candidates to be elected at such polling places differ and

the ballots for district candidates are combined with those
for other candidates.

5. These elections require the same notice as a general
election under the provisions of Title 16. It is our opinion
that notice of a reqular election is given pursuant to A.R.S.
§ 16-705. The County School Superintendent shall perform the
duties of the Governor by issuing a proclamation gtating the
time cf the election and the school offices to be filled with-
in the county. The Superintendent shall transmit a copy of
said proclamation to the Board of Supervisors of the county,
and must then publish said notice as required. Then, pursuant
to A.R.S. §§ 16-761, 15-479.B and 11-512.14, the Board of

Supervisors shall set the polling places and make such notice
as required by Title 16.
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6. All of the statutes in Title 16 concerning poll
watchers and challengers are predicated on a bi-partisan

election. There is no provision within Title 16 or within
the new school election law which permits a candidate for
trustee to have poll watchers within the polling places.

Respectfully submitted,

Y K LSON

he A rney General
. GKN:REW:ell



