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THE HONORABLE WELDON P. SHOFSTALL
Superintendent of Public Instruction

QUESTION: Must the Board of Supervisors rotate the names
of candidates for school trustees on computer
ballots when said rotation could not be com-
pleted for several months after the date of
the general election?

ANSWER: No.

This is the fourth in a series of opinions which the

above agencies have requested concerning school district
elections.

In Department of Law Opinion No. 72-20 we stated that
the general election laws required that the names of candi-
dates for school trustee must be rotated when computer ballots

were used in the school elections. This opinion remains in
effect.

A.R.S. § 16-1026.D states:

D. In primary and nonpartisan elections
the names of candidates for each office shall
appear on the ballot or ballot labels so that
each candidate occupies each position on the
ballot or ballot labels substantially the same
number of times insofar as may be practicable.
(Emphasis added.)

The facts presented to this office from Maricopa County
are that there is no method by which the names may be rotated
in time for the general election. It is the opinion of sev-
eral separate computer and election experts that at least six
months would be required to rotate the names if, in fact, it
were possible.
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Based on this information we conclude that the words
"insofar as may be practicable”, underlined above, provide

relief to those counties which are in a similar situation
to Maricopa County.

Therefore, whenever voting cards are used and school
trustees appear on those ballots, the names of the candidates

need not be rotated, unless it is clearly possible to rotate
said names prior to the election.

Respectfully submitted,

. The Attofney General
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