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DEPARTMENT OF LAW OPINION NO.

REQUESTED BY: THE HONORABLE JIM SKELLY
Arizona State Representative

QUESTION: Do any of four separate actions if taken by
the Board of Regents contravene Title 15 of
the Arizona Revised Statutes or any other
appropriate statute? The allegations listed
in the request are as follows:

1. Failure to release Board agendas
to the public prior to the Regents'
meetings.

2. Forbidding the public to speak
at the meetings without first obtaining
the unanimous consent of the Board.

3. Approving several items at one

time with little or no discussion, after
having private sessions from which the
public is excluded.

4. Taking action in public session
with little or no discussion, after
holding private sessions at which these
actions were discussed and in some cases
the Board members had already come to a
decision as to how they would vote.

ANSWER: See body of opinion.

Nothing in Title 15 of the Arizona Revised Statutes
precludes any of the above actions. If such actions do con-
travene any existing law, they must be prohibited by some
provision of the public meeting statutes, A.R.S. §§ 38-431,
et seq.

1. There are no statutory requirements concerning
Board agendas. Generally, an agenda is prepared prior to
the Board meeting for the convenience of the members of the
Board. As a general practice, no other business is conducted
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unless the Board votes to include other items. However, the
use of agendas is strictly a matter of Board policy, and the
public has no inherent or statutory right to see a copy of
the Board's agenda. It is our understanding that the Regents'
agendas are put together by the Regents' staff and the three
University Presidents. We understand that the Board has
decided to attempt to provide the press and the public with
copies of agendas in advance of their meetings. It is our
opinion that nothing in the existing law requires the Regents
to provide advance copies of these agendas. Any decision of
the Board to do so would be voluntary on their part, and not
required under existing law.

2. There are no provisions in the public meeting
statutes which require the Regents to allow the public to
speak at regular Regents’'meetings. A.R.S. § 38-431.01 pro-
vides only that the public shall be permitted at meetings at
which legal action is taken, to attend such meetings, and to
listen to the deliberations and proceedings. The decision
as to whether persons shall be allowed to address the Regents
and under what conditions is solely within the Regents' dis-
cretion. We are informed by the Regents' staff that a unani-
mous vote of the Board is necessary before any member of the
public is allowed to address them. Persons wishing to com-
municate with the Regents are encouraged to do so in writing.

This office finds nothing illegal or prohibited in this prac-
tice.

3. Questions 3 and 4 s?em to be directed to the
propriety of closed Board meetings. However, Question 3
contains the additional element of voting on more than one
item with a single vote. Therefore, we will deal with the
guestion of multiple voting in this section and cover execu-
tive sessions in the following section.

We have been informed by the Regents' staff that the
Regents do, on occasion, take more than one action by a
single vote. This is done by voting on agenda items which
cover more than one subject. The staff informs us that
wherever possible the agenda is grouped to allow the Board
to decide policy and implement that policy by taking the
actions necessary therefor by a single vote. This is a time
saving device to allow the Regents to make policy decisions
without voting on all of the elements necessary to carry out

that policy. There is no statutory prohibition preventing
this type of vote.
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It is assumed that each member has studied his agenda
and that, if a member wishes, he may question any item being
voted on or ask for a separate vote on each item. Further,
any member can vote against any separate item. It is there-
fore our opinion that taking several actions by a single vote
is not prohibited by the Arizona statutes.

. 4. The last question seems to be the pivotal issue
raised by'the request. Stripped to its essential elements,
the question is: "what may a board do in meetings closed

to the public, and when must the public be admitted to
board meetings?"

Most boards have developed a set procedure in an attempt
to comply with the public meeting law. 1In education, and
more particularly at the state level, boards conduct their
business in three different types of meetings. These meet-
ings have evolved due to the amount of work the boards are
required to perform. Education in Arizona is big business,
using approximately 72% of the entire state budget, and
these boards now run the equivalent of giant corporations.
For this reason, most boards conduct study sessions, execu-
tive meetings and public meetings. In the case of the Regents,
study sessions are generally conducted by Board appointed
committees, who are assigned specific policy matters and who,
after studying such matters, report to the Board as a whole.

Thus, the entire Board rarely meets in a ‘study session
and, consequently, no action is taken by the Board at these
sessions. Executive sessions are generally held immediately
prior to the open sessions. In these sessions the Board
deals with personnel matters, hears reports from its staff,
firms up its agenda and receives communication from its legal
advisers. There is no question that all of these activities
are permitted by A.R.S. §§ 38-431, et seq. However, the
Board may also discuss contemplated actions and debate
policy and, by doing so, the members may know prior to the
public meeting how a particular vote will go. Further, if
the action to be taken is one which raises no dissent among
the Board members, there may be little or no discussion at
the public meeting prior to the Board's vote.
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It is this Board procedure which is questioned, and
which presents the greatest difficulty in legal interpreta-
tion. The present statutes are ambiguous as to the legal
limits of the executive meeting. A.R.S. § 38-431.01 states:

Al]l official meetings at which any legal
action is taken by governing bodies shall be
public meetings and all persons so desiring
shall be permitted to attend and listen to
the deliberations and proceedings. All minutes
of such meetings as are required by law shall
be properly and accurately recorded and open
to public ingpection except as otherwise speci-
fically provided by statute.

Statutory wording indicates that the public need be admitted
only to board meetings at which legal action is taken. Fur-
ther, the public is only entitled to listen to the proceedings
at this open session. The problem created by this statutory
language is that "legal action” is not defined. 1In fact, the
statutes create a type of circular reasoning. No legal action
shall be taken except at a public meeting (A.R.S. § 38-431.01).
Any action other than those specifically allowed by statute

is illegal if the public is excluded from the meeting (A.R.S.
s 38-431 - 04) .

As you can see, the statutes are self-executing. It is
impossible for the Board to take legal action at other than
a public meeting and, technically, the Board may discuss any
matter it wishes in private, so long as the Board does not
try to take legal action. Because of that conundrum, our
office has advised that boards may hold private sessions so
long as the board and its staff make no attempt to act with-
out first veting on the proposed action in a public meeting.
It may be that this method of conducting board business
bruises the spirit of the law, but it does fall within the
letter of the law.

It is our belief that, if this result was not the
Legislature's intent when the public meetings act was passed,
remedial legislation will be necessary to correct the matter.
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As a starting point, we suggest you may wish to look at
California's open meeting statutes contained in Governmental
Code, Sections 11120, et seq., which define legal action and
provide a method for the public to obtain advance notice of
the purpose of meetings.

However, under the present law in Arizona, it is our
opinion that the actions which you question are not prohibited
by any provision of the Arizona Revised Statutes.

Respectfully submitted,

J .
GARY K. NELSON
The Attorney General
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