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REQUESTED BY: ANDREW L. BETTWY
Commissioner
Arizona State Land Department

QUESTION: May the State Land Department require
applicants for lease or purchase of state
lands to provide comparable sales data
from the geographic area in which the land
they desire to purchase or lease is located?

ANSWER: Yes.

A.R.S5. § 37-132.A.4 provides as follows:

A. The state land commissioner shall:
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4. Classify and appraise all state lands,
together with the improvements thereon, for the
purpose of sale or lease. The state land com-
nmissioner may impose such conditions and covenants
and make such reservations in the sale of state
lands as he deems to be in the best interest of
the state of Arizona. Sales to governmental
agencies for cash without public auction shall
be made for a specific purpose and on condition
of reversion to the state of Arizona when the
lands cease to be put to the purpose for which
they shall have been sold. The provisions of
this paragraph shall be subject to hearing and
judicial review procedures pursuant to § 37-134.

In addition, A.R.S. § 37-282 provides:

Lessees of state lands shall cooperate
with the state land department in making clas-
sifications and appraisals. Lessees shall fur-
nish information requested by the department
pertaining to the use of the lands proposed by
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lessee and in connection with other property
held by the lessee as part of a unit. Informa-
tion furnished by lessee, except that pertain-
ing to state lands, shall be confidential and
shall not be subject to public inspection.

This office is of the opinion that the above language
gives the State Land Commissioner power to impose the condi-
tion of requiring appraisal information from an applicant
before a sale or lease may be approved by the Department.

It is also clear that any requirements must be imposed with-
in the administrative standard of "what is in the best in-
terest of the state and of the greatest benefit to its
residents.” See Williams v. Greene, 95 Ariz. 378, 390 P.24
907 (1964). Therefore, based on authority of the specific
language of A.R.S. §§ 37-132.A.4 and 37-282, the Commissioner
has full authority to require appraisal information from an
applicant prior to acting on an application, so long as he

deems that requirement to be in the best interest of the
state.

It is further suggested by this office that, if this
procedure is implemented, the rules and regulations of the
State Land Department should reflect the new requirement in
order to give adequate notice to the public.

Respectfully submitted,
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N. WARNER LEE
The Attorney General
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