N. WARNER LEE, THE ATTORNEY GENERAL
STATE CAPITOL
PHOENIX, ARIZONA ]
January 2, 1975

DEPARTMENT OF LAW OPINION NO. 75-3 (R-4) H

REQUESTED BY: THE HONORABLE THOMAS GOODWIN L
- Arizona State Representative ‘

QUESTIONS: (All of the following questions relate to
. the application of A.R.S. §§ 41-1231 through
41-1238, which sections pertain to the
registration and regulation of lobbyists.)

1. When is a "person" require to register?

2. Are the employees of a "person" who is
required to register also required to
reglster?

3. Are attorneys exempt from any of the
provisions?

4, Does "type and nature of compensation”,
as that expression is employed in A.R. S.
'§ 41-1232.A.6, refer to the "amount of
compensation"?

5. A. What is the meaning of the
. expression "each expenditure in
excess of twenty-five dollars”,
as employed in A.R.S. § 41-1232 C. 1?

B. Does the expression "total of all
- expenditures”, which is employed in
A.R.S., § 41-1232.C.2, include
expenditures of $25. 00 and less?

6. Is an expenditure, which is made in

- connection with a meeting during which
there is no discussion of either legis~ i ,
‘lation or action by the state, required =~ - !
to be reported? :
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ANSWERS: 1. See body of opinion.
2. See body of opinion.
3. Yes. See body of opinion.
4. No.
5. A, See body of opinion.
B. Yes.
6. See body of opinion.

PREFATORY REMARKS

During its Second Regular Session, Arizona's Thirty~
first Legislature enacted legislation providing for the
registration and regulation of lobbyists (Chapter 198).
The substantive provisions of that legislation are con-
tained in Article 8.1 of Chapter 7 of Title 41, Arizog?
Revised Statutes (A.R.S. §§ 41-1231 through 41-1238).

The effective date of Chapter 198 was August 9, 1974.

In rendering the opinions that follow, we have en-
deavored to apply the usual and commonly understood reaning
to the language of the subject legislation, unless it is
plain that a different meaning was intended by Arizona's
Legislaiure (e.g., the words "expenditure", "legislation"
and "person" are given the meanings expressed in A.R.S.

§ 41-1231). ‘

During our review of the subject legislation for the
purpose of responding to your specific inquiries, we have
identified several provisions, the reasonablk effect of
which may not be consistent with the objective intended
to be achieved by the Legislature (e.g., Did the Legisla-
ture intend that a gift of an automobile, valued at $8,000,

*/ Pursuant to the authority of A.R.S. § 41-1304.02, the
Director of the Arizona Legislative Council renumbered
many of the sections of Chapter 198. Accordingly, citations
herein to provisions of the subject legislation are in agree-

ment with the Act, as renumbered by the Director.



Opinicon No, 75-3
(R-4)
January 2, 1975

Page Three

for the purpose of influencing the defeat of legislation,
would require the donor to register? If yes, why is the
registration requirement of A.R.S. § 41-1232.A limited to
"any person who receives any contributions or compensation
or expends any money. . . ."? If no, why is the word
"expenditure" defined to include gifts of "anything of
value"?).

We think a need for immediate clarification by Arizona's
Legislature is signaled by the apparent "confusion® that
prompts your request for our opinion on numerous questions
regarding the subject legislation. Although we are hopeful
that our thoughts will be helpful to persons interested in
the subject legislation, it is essential to be mindful that
meaningful enforcement of the various provisions can be
reasonably anticipated only if the language of the statutes
themselves is clear and unambiguous.

1. When is a "person" required to register?
A.R.S. § 41-1232.A reads in pertinent part as follows:

A. Any perxson who receives any
contributions or compensation or expends
any money for the purpose of attempting
to influence the passage or defeat of any
legislation by the legislature of this
state or for the purpose of attempting to
influence the actions of any state officer,
agency, board, commission or council shall
register with the secretary of state before
doing anything in furtherance of such object.
.« & o Emphasis added.)

Based on a plain reading of the above quoted provision,
it is our opinion that a person is required to register
BEFORE DOING ANYTHING IN FURTHERANCE OF EITHER (1) attempt-
ing to influence the passage or defeat of any legislation
by the Legislature of this state or (2) attempting to in~
fluence the actions of any state officer, agency, board,
commission or council, if such person receives any contri-
butions or compensation or expends any money for any of
such purposes.
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Whether or not a particular act constitutes DOING
ANYTHING IN FURTHERANCE OF any of the stated purposes is
a "fact" issue which must be resolved based on the cir-
cumstances of each case as disputes arise.

We think the Legislature, by the language of A.R.S.
§ 41-1232.A, intended that employment of a lobbyist may
precede his registration. However, in no uncertain terms
Arizona's Legislature states that, BEFORE DOING ANYTHING

IN FURTHERANCE OF any of the stated purposes, registration
shall be effected,

2. Are the employees of a "person" who is reguired
to register also required to register?

The word "person, as employed in the subject legisla-
tion, means "an individual, partnership, committee, asso-
ciation, corporation and any other organization or group
of persons, except legislators”. Accordingly, that same
meaning is intended by the use of the word "person™ herein.

The registration requirement in A.R.S. § 41-1232.A
applies to "any person who receives any contributions or
compensat%on or expends any money" for any of the stated
purposes.

Bagsed on a plain reading of A.R.S. § 41-1232.A, it is
our opinion that any employee of a "person" who is required
to register is also required to register if such employee
"receives any contributions or compensation or expends any
money"” for any of the stated purposes.

For illustrative purposes, assume that "X Corporation"
receives compensation for one or more of the stated pur-
poses. "X Corporation”, through its employees, will carry
on its work of attempting to influence. To the extent that
a paid employee, acting as such, attempts to influence
either the passage or defeat of legislation or official

*/ The registration and reporting requirements of A.R.S.

§ 41~1232 do not apply in certain instances. See
A.R.S. s 41"‘12320E0 : . ——
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state action, such employee is receiving compensation for

such purpose and, accordingly, such employee is required
to register.

3. Are attorneys exempt from any of the provisions?

The registration and reporting provisions of A.R.S.
§ 41-1232 do not apply to attorneys representing clients
before any court or before any quasi-judicial body. A.R.S.
§ 41-1232,.E.4. 8Since the "professional services” detailed
in A.R.S. § 41-1232.E.3 involve to a great extent--if not
entirely--the practice of law, it is appropriate to also
characterize that subsection as an exemption for attorneys.

_ However, except for Subsections 3 and 4 of A.R.S.

§ 41-1232.E, we do not think Arizona's Legislature has
indicated an intention to exempt attorneys from the pro-
visions of the legislation.

4. Does "type and nature of compensation®, as that
expression is employed in A.R.S. § 41-1232.A.6, refer to
the "amount of compensation"?

". . . Words ought to be given their usual and commonly
understood meaning unless it is plain or clear that a differ-
ent meaning was intended. . . ." Kilpatrick v. Superior
Court, 105 Ariz. 413, 466 P.2d 18 (1970).

Our research discloses various "usual and commonly
understood meanings for the words "type" and "nature”.
However, our research does not disclose any authority what-
soever for interpreting either the word "type" or the word
"nature”, or the two words used in combination, as indi-
cating a reference to "amount".

Accordingly, it is our opinion that "type and nature
of compensation", as that expression is employed in A.R.S.
§ 41-1232.A.6, does not refer to the "amount of compensa-
tion". '
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5. A. What is the meaning of the expression "each
expenditure”, as employed in A.R.S. § 41-1232.C.1?

The word "expenditure” is defined in A.R.S. § 41-1231.1
as follows: .

1. "Expenditure” means a payment,
distribution, loan, advance, deposit or
gift of money or anything of value, and
includes a contract, promise or agreement,
whether or not legally enforceable, to
make an expenditure.

It is our opinion that the "each expenditure” language of
A.R.S. § 41-1232.Cc.1 means each payment, each distribution,
each loan, each advance, each deposit or gift of money or
anything of value, and includes each contract, promise or
agreement; whether or not legally enforceable, to make an
expenditure. Accordingly, if a payment of $20.00 is made
on one day and a payment of $20.00 is made on another day,
there are two expenditures.

However, the employment of a scheme for the purpose of
avoiding the reporting of expenditures in excess of $25.00
would be treated as such by the court (i.e., the substance
of a transaction or series of transactions will prevail:
over "form" in the event of the employment of a scheme to
avoid the reporting requirements). :

5. B. Does the expression "total of all expenditures”,
which is employed in A.R.S. § 41-1232.C.2, include expendi-
tures of $25.00 and less?

Yes.  Based on a plain reading of A.R.S. § 41-1232.C.2,
it is our opinion that the expression "total of all expendi-
tures”, as employed in A.R.S. § 41-1232.C.2, includes all
expenditures (i.e., expenditures greater than $25.00, ex-
penditures equal to $25.00 and expenditures less than $25.00).
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6. Is an expenditure, which is made in connection
with a meeting during which there is no discussion of either
legislation or action by the state required to be reported?

The expenditures required to be reported by subsections
A and B of A.R.S. § 41-1232 are those expenditures made by a
person "in carrying on his work of attempting to influence
the passage or defeat of" any legislation or the official

actions of any state officer, agency, board, commission or
council. o g :

Whether or not a discussion of either legislation or
action by the state is conducted is not determinative of

whether or not the expenditure is made in carrying on the
work of attempting to influence. By necessity, Egat "fact”
issue will be resolved on an individual case, substance over
form basis as disputes arise. :

Respectfully submitted,

W

N. WARNER LEE
The Attorney General
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