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DEPARTMENT OF LAW LETTER OPINION NO.QS-2~L)(R-5)

REQUESTED BY: THE HONORABLE ROBERT R. BEAN

Pinal County Attorney

QUESTION: May a teacher of a schocl district who was

elected in the last election to the board
of trustees of such school district continue

as a teacher and at the same time serve the
Board?

ANSWER: No.

The applicable laws upon which the above decision is

based are found within A.R.S. §§ 38-501, et seq. Pursuant
to A.R.S. § 38-501 (Article 8, Conflict of Interest of

Officers and Employees, Chapter 3, Title 38 of the Arizona
Revised Statutes), it is provided:

A, This article shall apply to all
public officers and employees of incorporated
cities or towns, political subdivisions and
of the state and any of its departments,
commissions, agencies, bodies or boards, but
shall not apply to members of the legislature.

B. Notwithstanding the provisions of

any other law, or the provisions of any charter
or ordinance of any incorporated city or town

to the contrary, the provisions of this article
shall be exclusively applicable to all officers
and employees of every incorporated city or town,
political subdivision or the state and any of its
departments, commissions, agencies, bodies or
boards and shall supersede the provisions of any
other such law, chartexr provision or ordinance.

A.R.S. § 38~502, the definition section of Article 8,

Chapter 3, Title 38, Arizona Revised Statutes, as amended
by Chapter 199, Section 1, Laws of 1974, Second Regular
Session, provides inter alia:

In this article, unless the context
otherwise provides: - ,

* * #
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2. "Employee" mearns all persons who are
not public officers who are employed on a full,
part-time or contract basis by an incorporated
city or town, a political subdivision or the
state or any of its departments, commissions,
agencies, bodies or boards for remuneration.

3. "Political subdivision" means all
political subdivisions of the state and county,
including all school districts.

* * X

5. "Public officer"” means all elected
and appointed officers of incorporated cities
and towns, political subdivisions and the
state, including all members of boards and
commissions established by charter, ordinance,
resolution or statute, but excluding members
of the legislature. '

From the above cited definitions, it can be concluded
that the inquiry deals specifically with an "employee” (the
teacher) of a "political subdivision" (the school district)
who has been elected to serve as a "public officer” (elected
member of the board of trustees established by statute), and
therefore the applicability section of A.R.S. § 38-501 di=-
rectly mandates that all of the conflict of interest sections

of this article be followed in deciding the question as pre-
sented.

A.R.5. § 38-503, formerly Section 12-401 of the Code of
1939 and A.R.S. § 38-446, is the substance of Article 3. Sub-
sections C and D of A.R.S. § 38~503 read as follows:

c. Notwithstanding the provisions of
subsections A and B of this section [conflict
of interest disclosure sections], no public
officer or employee of an incorporated city
or town, political subdivision, or the state
or any of its departments, commissions, agencies,
bodies or boards shall supply to such city or
town, political subdivision or such state de~
partment, commission, agency, body or board any
equipment, material, supplies or services, un=-
less pursuant to an award or contract let after
public competitive bidding. v
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D. Any contract, sale or purchase made
in violation of this article may be voided by
action of the city or town, political sub-
division or the state.

Subsection C of A.R.S. § 38-503, as cited above, when
interpreted in light of the factual question presented,
specifically precludes a board member of the trustees of a
school district from rendering services as a teacher in
such district, because the services rendered are personal

in nature and are of the type not subject to public competi-
tive bidding.

The teacher/trustee exclusion, as mandated by the
present conflict of interest statutes, may be buttressed
by the exclusions contained in the conflict of interest
statutes which existed prior to the enactment of Article 3.
These earlier statutes did not contain the abstention and
public competitive bidding exemptions now found in the new
law; however, under the particular circumstances of this

situation, this fact is not relevant since the exemptions
are not applicable.

Specifically, in 1966 the Attorney General ruled that
there was a conflict of interest for a county welfare advis=-
ory council member to receive payment for services rendered
the Department of Welfare (Attorney General Opinion No. 66-9).
In so concluding the Attorney'General'noted that the Arizona
conflict of interest statutes in effect at that time embodied
the common law rule, and cited the following rule as stated
in 43 Am.Jur., p. 103:

A contract made by a public officer is
against public policy and unenforceable, if
it interferes with the unbiased discharge of
his duty to the public in the exercise of his
office, or if it places him in a position in-
consistent with his duty as trustee for the
public, or even if it has a tendency to induce
him to violate such duty. Such contracts are
invalid, although there may be no statute or
charter provision prohibiting them, and al=-
though there may have been no actual loss or
det.riment to the public or fraudulent intent
in entexring into the contracts, since the rule
invalidating the contracts is based on public
policy.
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In the same volume at p. 105, it is said:

It is a rule, embodied in the statutes
of some states, that public officers are de-
barred from contracting with the public agency
which they represent or from having a private
interest in its contracts. . . .

Inherently then, since the board of trustees of a
school district contracts with each teacher it employs to
render services within its school system, a board member/
school teacher in effect would be contracting with himself.
Furthermore, merely declaring such conflict and abstaining
from joining in the negotiation of his own contract would
not suffice, as all the policies set by the board of trustees
of a school district are impliedly a part of the contracts
the board enters into with its teachers.

In accord with the conclusions arrived at above are:
Attorney General Opinion No. 50-111 (construing A.R.S.
. § 12-401 to prohibit a school district board member from
__d being paid to drive a school bus for the school district);
- Attorney General Opinion No. 56-17 (holding that a member
of the board of trustees may not legally sell items to a
school district of which he is a member); Attorney General
Opinion No. 57-86 (school board may not contract with insur-
ance firm where agent of firm is member of school board) ; and
Attorney General Opinion No. 59-97-I (public officer may not
contract with department in which he has an interest).

Also in accord with the rationale of this office in
concluding that the conflict of interest statutes preclude
a member of a board of trustees from contracting with him~
self as a teacher is the Arizona Supreme Court where, in the

case of State v. Bohannan, 101 Ariz. 520, 421 P.2d 877 (1966),
the court noted:

It is, we believe, accepted without dis-
sent that public officers must have no personal
interest in transactions with the government.
which they represent. The rule is most aptly
stated in Stockton Plumbing and Supply Co. v.
Wheeler, 68 Cal.App. 592, 229 P. 1020:

"The principle upon which public officers
are denied the right to make contracts in their
official capacity with themselves or to be or
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become interested in contracts thus made is
evolved from the self-evident truth, as trite
and impregnable as the law of gravitation,
that no person can, at one and the same time,
faithfully serve two masters representing di-
verse or inconsistent interests with respect
to the service to be performed." 68 Cal.App.
592, 601, 229 p. 1020, 1024.

This Court said in williams v. State, 83 Ariz.
34, 315 P.24 981:

"In order that he [the public officer]
act only for and on behalf of the state's
interest, it is imperative that he have no
personal interest that might clash or con-
flict with that of the state. * * * pyblic
policy requires that personal interests not
v exist as a possible factor influencing a public
. ~official in the performance of his duties.”

In conclusion, therefore, the office of the Attorney
General expresses the opinion that no person may act as a
member of the board of trustees and serve as a school teacher
within the same school district, as these positions are
mutually exclusive. '

Respectfully submitted,

BRUCE E. BABBITT :
Attorney General :
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